Fűszer és Lélek

Sárgabarackos kalács


Annyi dolgom van mostanában, hogy “normális” ételt nem is nagyon fotóztam. Pedig főzők, néha nagyobb társaságra is, meg 5-6-7-8 félét, sőt mindezt más konyhájában adom elő, de a gép elé leginkább dolgozni ülök le. Na mindegy, nem sajnáltatni akarom magam, csak közlöm, hogy most éppen azt tudom felposztolni amire van öt percem, hogy le is fotózzam, és az nem biztos, hogy az aznap legjobban sikerült étel lesz. (Ez most úgy hangzik mintha mentegetni szeretném a kalácsot, pedig nem, mert az igazán jól sikerült!)
A kalács egy hirtelen elhatározás eredménye, semmi koncepció nem előzte meg, egyszer csak felugrottam, kirongyoltam a konyhába, bekapcsoltam a dagasztógépet, és benéztem a hűtőbe. Sima fahéjas kalácsnak indult, valami bolus féleséget akartam sütni, de a hűtőből rám kiabált fél kiló puhulás útjára indult kajszi. Végül kalácstésztába tettem a fél barackokat, és úgy fontam a kalácsot, ahogy a kakukkfüves kenyeret szoktam.
Kósernek kóser, úgyhogy nagyon beválna szombat reggelinek. Mi uzsonnára ettük egy bögre tejjel.
Hozzávalók:
1 csésze meleg víz (2,25dl)
4 csésze liszt
4 ek cukor
1 csomag élesztő
2 tojás
2 ek olaj
1 kk só

10 szem sárgabarack (fél percre forró vízbe mártva, héja lehúzva)
6 ek cukor
2 ek fahéj
3 ek zsemlemorzsa
2 ek durvára vágott dió
A lisztet átszitáltam, a cukrot a vízzel és az élesztővel elkeverve pihentettem pár percig, majd a többi hozzávalóval a dagasztó gépbe öntöttem, és 15 perc alatt fényesre, hólyagosra dagasztottam. Hagytam a duplájára kelni, majd hosszúkás téglalappá nyújtottam a lisztezett deszkán. A két oldalát bevagdostam (lásd a képeket itt), közepére tettem a fél barackokat, megszórtam 3 ek zsemlemorzsával, cukorral elkevert fahéjjal, dióval, és “befontam”. A kalács tetejét megkentem tojással, majd vastagon megszórtam cukros fahéjjal. 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt sütöttem meg.
És a bizonyíték arra, hogy főzök:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Thrini says:

    Elvittem a receptet,köszönöm. 🙂

  2. jaj, nagyon örülök, hogy tetszik! :-)Sajnos nem az enyém :-Degy barátomé, náluk főztem.A tányér maradt, nem tört össze semmi, csak a fiam kente össze a sötétkék farmerjával a hófehér falat.

  3. Anonymous says:

    Eszter! Téged ki lehet bérelni? Házhoz mégy? :-))) Mert ezen akkor gondolkodnom kell! Dávid jöhet a fogós farmerral! Nem érdekel (ezesetben) a fal! :-DOfélia

  4. Moni says:

    Olvaslak sokszor, és gondolkodom, hogyan van neked minderre időd… Főzni, család, mindezt felrakni egy blogra… Elismerésem!

  5. Konyhai prostituált :-DÁ, csak van olyan munkám, ahol ez benne van a munkaköri leírásban. Vagy majdnem. Vagy tyű.

  6. Anonymous says:

    És mindemelett még több munkád is van? És mikor alszol?

  7. Fogalmazzunk úgy, hogy ez is az egyik munkámhoz tartozik.

  8. chilii says:

    jó ez a kalács, meg lehetne csurgatni egy kis mézzel is 😉 (azt üzeni a méhész, hogy ki van pergetve)

  9. Anonymous says:

    Ki kételkedik abban, hogy szoktál főzni? Tetszik a blogod.Üdv.Marcsi.

  10. Chilii drága dobnál egy levelet a címemre? Szerintem aug. 17-én vasárnap mennénk, ha az jó neketk, mert aznap jövünk haza, és beugrunk a gyerekkel Tapolcára.Marcsi, senki, csak nem tettem fel rendes kaját mostanában.

  11. chilii says:

    oké dobok, de csak holnap reggel, mert most is ütik a fejem a lapáttal (azok akikkel egy csónakban evezek, de lehet, hogy ebben a csónakban csak én evezek?) hogy húzzak már gyorsabban 🙁

  12. Krisztina says:

    Kedves Eszter!Küldtem neked üveggolyókat. Az oldalamon megtalálod, miről is van szó.K.

  13. Anonymous says:

    Szia Eszter,Ráakadtam az ír hátszín posztodra és gondooltam beírom, h az itt ajánlott Nagycsarnoki hentesnél vettem egy kilót, két napot pácoltam csak és nagyon finom puha lett. A maradék két szeletet még hagyom pár napig, majd beszámolok akkor milyen lesz. A Bűvös Szakácson olvasottak szerint egyszer szeretném majd rendesen megpihentetni csak úgy magában legalább egy hétig és utána steak-nek ahogy kell, csak egyszer megfordítva, ha összejön majd megírom:-) Amit most sütöttem csak jóféle mustárban állt két napig, és a végén sóztam borsoztam semmi más nem ment rá. Jó lett. Hajában félig főtt, kariázott és libazsíron megsütött krumpli volt hozzá, sült hagyma meg fokhagyma savanyítva:-)Macaroon

  14. Mónika says:

    Szia Eszter,régóta olvaslak és nagyon-nagyon klassz a blogod. A kalácsot tegnap elkészítettem, csak sárgabarack híjján szilvával, de így is igazán finom volt és sikeres. :)Köszönösm az írásaidat, sokat tanulok belőlük. Szép 7et!Monyi

  15. Anonymous says:

    Húúú Eszter! (a kalácsot nálunk már a legöregebb ember sem igen szerette).Ellenben ez az asztal… a földi jókkal! Az innenső tányér végülis a helyén maradt, vagy sikerült neki leesnie? 😀 Vagy netán az csak egy árnyék a szélen és valójában 14 méteres az asztalotok? Egy cseppet sem csodálkoznék…Gyönyörű, pazar, példás, szuper!Irigykedve: Ofélia


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!