Fűszer és Lélek

Mandelbrodt

KUGLOF1Ezt a nagyon különleges Mandelbrodt-ot a Jerusalem Postban találtam. Különleges, mert a belseje belga pralinét rejt, és a tésztájában pezsgő rejtőzik. (Egy csomó belga praliné kóser!) Akkor lett volna látványos, ha csokis pralinét sütök a fehér tésztába, de én hófehéreket kaptam, kicsit emlékeztetett a Rafaellora, de nem volt kókuszos, és a krém még selymesebb volt benne.
Csodálatos szombati reggeli egy pohár tejjel, vagy kávéval. Elronthatatlan, kezdők is megsüthetik!
Hozzávalók:
2 bögre liszt (1 bögre=2,25 dl)
1 bögre őrölt mandula
1 bögre cukor
1 zacskó sütőpor
1/2 bögre napraforgóolaj
1 vanília kikapart közepe
1/2 citrom leve és héja
1/2 bögre pezsgő (szörnyű szókapcsolat! 🙂
2 tojás
10 szem praliné
A száraz hozzávalókat elkeverjük egy tálban. Egy másikban összekeverjük a folyékony összetevőket, majd a kettőt eldolgozzuk. Kiolajozott, kilisztezett kuglófformába töltjük a felét, beletesszük a pralinékat, majd beborítjuk a maradék tésztával. 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt sül meg. Tűpróba elengedhetetlen!
A tetejét leönthetjük porcukorral elkevert citromlével.
Eredetileg a Judapesten.
Az e heti HOT!-ban málnás omlettet sütöttem.málnás+omlett
Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. miniMálna says:

    MAGNUM ECUADOR DARK 🙂 tegnap ettem :)) kívül étcsokis, nagyon finom, de a vanília sztem íztelen, olyan semmilyen-elmegy kategória. nekem marad a kedvencem a magnum honey és nugat…

  2. frazon zsófia says:

    és az új magnum jégkrémet próbáltátok már?

  3. Judit says:

    Hú, a kávés tényleg nagyon jó, és még hat is. Erre meg rájöttem, akkor kell csinálni, amikor az ember ajándékba kap egy nagy doboz bonbont és nincs hova továbbadni. Szóval majd ősszel. :))

  4. Judit says:

    Hogy bírtok ilyeneket belerakni sütibe? Még mindig nem fér a fejembe… Állok majd a tészta fölött: na, egyet a számba. Na, kettőt a számba. Na, a harmadikat? És ha nem sül meg? És ha elfolyik? És ha odaég? Na jó, mégegyet a számba, gondolkozzunk egy kicsit…

  5. frazon zsófia says:

    és azt a kávésat is szeretem, amiben lötyög a cucc! ahhoz nincs valami jó sütid? ha feldolgozom a csokit, nincs olyan lelkiismeretfurdalásom, ha 20-50 dekát bevágok egyszerre…

  6. Judit says:

    Köszi Eszter (a melengetést is), de azt mondd meg lécci, hogy ha nincs darálóm, akkor ne is erőlködjek? Mert ha a murva durva, akkor lehet, hogy Mennyei Manna narancsosa lesz a hétvégi befutó, és próbálok szerezni valahonnan mandulát, daráltat (kikönyörögni sarki boltban, hogy elronthassam a kávédarálót ;)).

  7. frazon zsófia says:

    csak az jut eszembe, hogy zöld a papírja hm:)

  8. Azaz! Köszi :-)Jaj, és van olyan pisztáciásban is, na az valami álom!

  9. Judit, mandulat forró vízbe dob, majd kinyomkod a héjból. Itt még nincs vége, mert egy serpenyőben szárazra kell melengetni, mert különben nem lesz belőle igazi liszt soha.A pralinéra csodás megoldás lehet a rafaelló, vagy a csokis barátja,aminek nem jut eszembe a neve, mert azok egy helyes kis tésztaburokban vannak, és így nem folyik szét teljesen. A pezsgőből sajnos kisül az alkohol :-)Ugye, hogy furcsa a bögre a pezsgővel? Zsíroscsupor 🙂

  10. frazon zsófia says:

    az egy bögre pezsgő szókapcsolat leginkább egy házibulibeszámolóra emlékezetet ;)1 göbre mandula!? hm… nagyon meggyőző! szerintem szép így fehéren

  11. frazon zsófia says:

    az egy bögre pezsgő szókapcsolat leginkább egy házibulibeszámolóra emlékezetet ;)1 göbre mandula!? hm… nagyon meggyőző! szerintem szép így fehéren

  12. Judit says:

    Ja igen, most látom csak, mégegy technikai kérdés: épp van nálam egy adag hatalmas, sötétbarna héjú mandula. Megpucolom? (Forró víz, ez még menni fog.) Aztán ha zacsiban kicst megklopfolom, majd adok neki egy kis tunkolást a mozsárral, az jó lesz? Vagy ha csak simán durvára vágom és nem darálom lisztté? Sajnos nincs kávédarálóm, a mixert meg szerintem leégetné.

  13. A piacon a magosok meg is darálják, ha kéred. Én sem kávádarálóban, hanem adagonként, de turmixban szoktam.

  14. Nem, milyen? Jaj, sejtem, hogy ki kell próbálnom!

  15. Anonymous says:

    Lányok segítsetek, mibe süssem meg,hogy ilyen mutaós legyen? Nincs kuglóf formám…kaptam szilikonos tortaformat,de utalom,mindig egy par centis darabon leregad a teszta akarhogy kenem-pedig eredetileg nem kellenne, inkabb nem is hasznalom!Csak bosszant mikor nem jön ki egészbena piskóta vagy amit készírtek..kár a munkáért olyankor.Bocsi,most dühös voltam:-)Eszter, mese egy kis süti..kedvenc étkezésem a reggeli,nem csoda:-)A jégkrémek nemcsak drágák de szerintem már nem is olyan ízletesek,én nagy fagyi/jégkrém-mánikákus voltam mindig de mostmár naaagyon ritkán eszem,inkább itthon valamit kotyvasztok ami ahhoz hasonlít.Boccs,hosszúra sikeredett a szöveg..Nóri

  16. frazon zsófia says:

    köszönöm! tudtam, hogy valami egzotikus táj… szerintem lassan kaphatnánk jutalékot az eladott darabszámok után… khmm

  17. Szia Krisztián! Én bevallom, a Lidl 100 forintos “magnum” utánzatát veszem néha. Annyira sajnálok 400, néha utcán 500 forintot egy jégkrémért, de most ezt ki kell próbálnom.

  18. Zsuzsi says:

    Magnum Ecuador. Szerintem a többi nagyon édes, de ez valami mennyei, egész nap ellennék vele:-)))

  19. Krisztián says:

    Eszter ez igen! Nem vagyok málnapárti, de ezt simán elpusztítanám!

  20. frazon zsófia says:

    szóval az új magnum olyan feketecsokis, hogy végén nincs az a szalvéta, amivel újra tisztára tudod törölni a szád 🙂 a nagy eufóriában viszont nem jut eszembe a neve, beh!

  21. Millie says:

    Nagyon finom lehet!!! És olyan nyugalmat sugároz a fotó is :-DSzép munka!M.

  22. florentine says:

    Judit! Ügyelj rá, hogy a forró vizes áztatás után a mandula tényleg kiszáradjon, mert különben ront a süti állagán. Én egy liszt nélküli csokitortával jártam így. Jó lett, csak törékeny volt a tészta, kifordításnál volt problémám, szóval nehogy ez eltántorítson, csak pirítsd meg rendesen.Én ezzel a bigyóval tejet habosítok a kávémhoz, arra nagyon jó :-))

  23. Hát Judit, ha finom eszpresszóhoz vagy szokva, akkor felejtsd el.Ha megiszod a hosszúkávét, akkor jó lehet. Én szoktam benne gyógyteát is készíteni, és tejhabosításban verhetetlen. Leginkább erre ajánlom.

  24. Anonymous says:

    Kicsit megtörném a diskurzust: Már egy másik képen is láttam, hogy van cafetiéred. Nekem kinézetre nagyon tetszenek ezek a kis szerkezetek, de nem tudom, hogy milyen ízű a benne készült kávé, szóval érdemes-e venni.Előre is köszi a választ: egy másik Judit

  25. Judit says:

    Hmm-hmm. Az se kedvenc. Ráadásul hétköznap korán zár. Fény utca. 🙂 Nemtom, én olyat szeretnék, ahova a nagyimmal jártam gyerekkoromban, meg Szegeden meg Zalaegerszegen, sok mosolygós néni-bácsi, sok mosolygós piros alma-nevető szőlő-kuncogó barack. A lőrincin meg cigiző viszonteladók vannak mosoly nélkül, tisztelet a kivételnek. És olyan meg alig, akinek a szemébe nézve megkérdezhetném, mikor és mivel permetezett utoljára…Miért nincs Dél-Pesten biopiac? Vagy bioközeli, őstermelői? Vagy legalább piac? :)(Lőrincit a felújítással rontották el állítólag. Azóta megfizethetetlen a bérleti díj, van viszont kínai bugyi mindhárom sarkán (és a mellette levő nemkajás piac teljes területén.))

  26. Judit says:

    Új Magnum? Hol élek én? 🙂 Sok macska, sok munka, most már ki kéne lépni az utcára. :)Eszter, ezt a hatalmas szemű mandulát az arabnál vettem, és eszembe se jutott volna ledaráltatni… De jó, hogy mondod, majd keresek darálós piacot. A lőrinci nem az. Úgyis keresek piacot, mert a lőrinci nem az. (Kivéve lilahagymás kecskesajt.)

  27. Judit says:

    Yesssss. Nekem való. :))A bögre pezsgő tényleg durva. ;)))))))A praliné elolvad benne? És ha nincs belga, akkor mit? Muszáj praliné vagy jó a Melba, vagy sárgabarackos-kekszes Boci is? Sport szelet? Más csokit nem ismerek. ;))Ugye a pezsgő kisül belőle, nem fognak összevissza hadoválni az emberek, ha meetingre sütöm? De lehet, hogy holnap ki is próbálom (amúgy kalácsot akartam reggelire, mert valahogy kéne már… :)))), csak magyarítsd meg egy kicsit lécci. Kizárt, hogy pl. Aztékból való csokit beledobjak egy nyers tésztatengerbe. ;)))))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!