Fűszer és Lélek

Padlizsán fetás krémmel töltve


Padlizsán szezonnak még nem nevezném a mostanit, az nyár végén jön csak el, de egyre gyakrabban botlani két-háromszáz forint körüli árakba.
Én imádom, sajnos akkor is, amikor egy vagyonba kerül, de ilyenkor, amikor olcsó, mindig van itthon. Kétnaponta belecsempészem valamibe, mert ha csak egyszerű eldöntendő kérdést tennék fel a férjemnek, hogy legyen-e padlizsán vacsorára, akkor nemmel válaszolna. Nem mintha utálná, de magától soha nem venne.
Úgyhogy szokott belőle készülni melegszendvics krém, szósz, öntet tésztára, leves, és néha meg is töltöm, ilyenkor látszik is rajta, hogy miből van 🙂 30 fok felett, Remoska süti a lépcsőházban, had örüljenek a szomszédok, bár úgy sem tudják honnan jön az illat, ugyanis kétemeletes ház második emeletén lakunk, ide csak mi járunk fel. Egyébként az alattunk lakó agglegény nyaranta minden héten kétszer főz lecsót, és mindig éjfél körül. Menetrend szerint érkeznek az illatok: 11.30 szalonna, 11.40 hagyma, 11.45 paprika, stb. De nem szólhatok egy szót sem! Lehet, hogy ő is a lépcsőházban főz?
Hozzávalók a padlizsánhoz:
1 nagyobb padlizsán
20 dkg csiperke gomba
10 szem koktélparadicsom
20 szem fekete olajbogyó
4 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt feta
1 nagy fej paradicsom
só, bors, kakukkfű
1 citrom
olívaolaj
A padlizsánt ketté vágtam, és kanállal kikapartam a belsejét. Felkockáztam, majd rádobtam az olajon megfonnyasztott hagymakarikákra. Negyedekre vágtam a gombát, és a koktélparadicsomot, és azt is hozzá adtam. Kicsit kevergettem, sóztam, borsoztam, beledobtam a kakukkfüvet is, végül a felaprított olajbogyót is. Miután elzártam a lángot, belemorzsoltam a fetát. Ezzel a masszával töltöttem meg a padlizsánokat, majd 20 perc alatt megsütöttem. Borjúkaraj mellett volt köret, de önálló fogásként is megállja a helyét. Az asztalnál citromot nyomtunk rá. Sülhet egyszerűen sütőben is!
Gabojszától kapott, direkt túlhűtött bort kortyolgattunk hozzá rengeteg szódával. Éljen a fröccs!

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Sziasztok! Szeretem olvasni a gasztro blogokat, mert tele van ötlettel és szívesen vagyok egy ilyen lelkes főzős társaság tagja, mégha láthatatlanul is.Sok padlizsánt teszek el télire krémnek, megsütve és felkockázva. Télen is lehet sült padlizsánba tekert mozzarellás falatokat készíteni. Szeretjük a padlizsán muszakát is. Sült hagymás, paradicsomos padlizsánszeletek sajttal vacsorára.Ezekhez szeletekre vágott, sótól kimosott és megszárított szeleteket kell kevés olajban kisütni és így lefagyasztani. Nem enged vizet felolvadásnál, mert nem lesz benne. Télen szendvicsbe is teszem kevés majonézzal. Isteni!!!

  2. Mishmesh,alias Dorka says:

    Padlizsános recepteknek mindig úgy örülök, imádjuk. Simon pici másfél éves korától mai napig végigtaperolja suttyomban a padlizsánokat a boltban, mert annyira “sima”, és szép:)Elkészítem ezt is, (a kecskesajtosat is megcsináltam, az is isteni lett:)Ilatok:) itt is annyira élvezem, hétvégén balszomszédból krumplistészta -illat, jobbról töltikápi, szemből lecsó..át is szoktunk kiabálni egymásnak,”Iza mit kéne főzni?”Nyaranta egészen mediterrán hangulat alakul ki itt a mi utcánkban:) Itt ha valaki süt valamit, még visz át kóstolót a szomszédasszonynak, főleg, ha valami új sütirecept.Eldöntöttem, ha költözünk, simán viszem ezeket a szokásokat, legfeljebb egy darabig dilisnek néznek:)Ja, és láttalak ám a Hot-ban:)) “El szeretné kápráztatni pasiját? ” Főzzön Fűszeres Eszterrel:D”tök jó. a fotó is:)

  3. Horasz says:

    kitutno dietas koretnek hangzik, valamikor elkovetem:)H.

  4. "saját levében" says:

    Törökországban fűszeres túróval töltötten ettem ilyesmit, itthon én is kb. így töltöm mint te.A fagyasztás tényleg működik? De milyen lesz amikor a sok vizet kiengedi?

  5. Én sajnos nem tudom lefagyasztani, mert annyira kicsi a mélyhűtőm. Anyu meg szokta sütni lángon, és olajban teszi el befőttes üvegben. Zakuszka alap.

  6. Katanyaka says:

    Krémnek való alapot én is teszeka fagyasztóba, de lehet még más módon is megmenteni ebből a fiomságból a zordabb időkre?? Áruljátok el hogyan!!! Köszi :o)

  7. chilii says:

    minden nyáron teszünk el padlizsánt a fagyasztóba, hogy télen is legyen, amikor egy vagyonba kerülne!!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!