Fűszer és Lélek

Gazpacho

Hideg leveseket gyakran készítek nyáron, főleg olyanokat, amit nem kell főzni, csak turmixolni. A gazpacho eddig azért nem került fel ide, mert nem tartottam elég autentikusnak, lévén, hogy hazájában soha nem ettem még.
Aztán kedd este sikerült beszélnem egy andalúz párral, és kapásból nekik szegeztem a kérdést, hogy milyen az igazi, hideg gazpacho?
Okosabb nem lettem, mert kiderült, hogy kb. olyan mint a magyar lecsó. Mindenki kicsit másképp csinálja, a sajátjára esküszik, de ha az alapok benne vannak, akkor már tehetünk bele bármi mást is, az bizony gazpacho marad. Ez a pár is megosztott volt abban, hogy fehérkenyeret, vagy barnát kell-e bele turmixolni? Kell-e bele sűrített paradicsom, vagy csak friss?
Úgyhogy innentől kezdve borzasztó bátor vagyok, és ki merem jelenteni, hogy ez nem egyszerűen hideg paradicsomleves, hanem valódi gazpacho.
Hozzávalók:
1 nagy szelet szikkadt rozskenyér
1 dl olívaolaj
1 nagyobb salátauborka megpucolva
1 kg paradicsom
1 kaliforniai paprika (piros)
4 gerezd fokhagyma
3 ek vörösbor ecet
só, bors
A kenyeret megöntöztem az olívaolajjal, és egy éjszakát letakarva állni hagytam. Másnap minden hozzávalót összeturmixoltam. Tálalásnál vöröshagyma kockákat szórtam a tányér aljára, a leves tetejére pedig rozmaringot, és kecskesajt kockákat, majd meglocsoltam egy kis olívaolajjal. A Bűvös szakácsnál is érdemes olvasni ezügyben.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Trilli says:

    Sziasztok, én már vagy 2 hete Gazpachon élek, mert itt Madridban baromi meleg van, és fújnak a forró szelek. Ugya nem magam készítem, de a napi menuben itt mindíg van. Itt az a szokas, hogy hozzak ugye a hideg atszürt levest es melle egy kis sokfelé felosztott táklán apro kockakra vagott friss nyers paradocsomot, hagymát, uborkát, paprikát es kemyerkockakat. A vendeg ezekbol annyit kanalaz a leveseve amennyit nem szégyell, én nagyon szeretem ahogy ropog benne a friss zoldség. Amugy a spanyolok nyáron gazpachofüggök. Van egy sürübb vátozata amit kenyertunkolasra hasznalnak, a neve “Salmorejo”. én személy szerint maradok a Gazpachonál 🙂 üdv, köszi a receptet!

  2. jj says:

    Millie: Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén.Santiagói ismerős pasi (aki egyébként tud furulyázni a mankóján) paradicsomot nem tesz bele, mert nem szereti (:Portugálok pedig csak tálaláskor áztatják bele a nagy kenyérkockákat. Legalábbis akiknél én ettem.

  3. Millie says:

    Jópofa lett ez a bejegyzés! Teljesen meghoztad a kedvem hozzá, jövő héten ki is próbálom! (Különösen, ha tényleg olyan meleg lesz, ahogy jósolják.)Emlékszem az egyik Almodovar filmben -most hirtelen nem ugrik be a címe- végig ezt kortyolják … A goldenblogos helyezésedhez pedig gratulálok!!!!

  4. Mindenképp! 🙂 Én is teszek néha bele dobozos paradicsomlét, attól sokkal pirosabb. A Tabasco meg finom.

  5. gjuci says:

    Én teszek bele Tabascot is, és nem turmixolom össze egyáltalán a belevalókat. A folyékony paradicsom meg a papírdobozból jön. Ez még ér?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!