Fűszer és Lélek

Häagen-Dazs, mert kell egy kis kényeztetés

Bár az első Häagen-Dazs fagyizó már jó féléve megnyitott Budapesten is, a hivatalos sajtóbemutató csak tegnap este volt a New York palotában, kóstolóval egybekötve. Ez annyit jelent, hogy fagyit vacsoráztunk pezsgővel. Meg tudnám szokni. 🙂
Sajnos a málna sorbet nem volt a kóstolandók között, pedig az a kedvencem. Számomra az a mintapéldánya annak, hogy milyennek is kéne lennie egy jeges édességnek. Nincs benne cukor, nincs benne víz, nincs benne adalékanyag, csak a málna, az intenzív málna íz.
Kóstoltunk, vaníliát, Belga csokit, krémes epret, Bailey’s-t, és Cookies & Cream-t. Én ezekből eddig csak a Belga csokit próbáltam, most is az lett a nyerő, de miután bekanalaztuk az ötféle finomságot, fel lettünk szólítva, hogy a pultnál még egy csomó ízt kipróbálhatunk, fáradjunk oda. Hát, jó, ha muszáj, én igazán nem vagyok semmi jónak az elrontója! Így történt, hogy eltüntettünk még egy Dulce de Leche-t, és egy Macadamia Nut Brittle-t is.
A Dulce de Leche egy nagyon édes, karamell öntettel rétegzett gyönyör. Mondták is, hogy a Häagen-Dazs célközönsége a tudatos, luxusra vágyó nő. A tudatossal teljesen egyetértek, bevallom, vágyok is a luxusra, és hát igen, nő is vagyok. Úgyhogy ezt nekem találták ki.
Különben tényleg a nők azok, akik képesek egy kanál fagyit percekig forgatni a szájukban lehunyt szemmel, én pl. nagyon is el tudnám képzelni, hogy a kádban, habok között fagyizzak. De csak zuhanyzónk van, szerencsére. 🙂
Úgy hallottam, hogy készül a cég egy új fagylaltozó nyitására, valahol a belvárosban, aminek nagyon örülök, mert a mostani üzlet az Aréna plázában annyira kiesik mindenből, hogy elmondani nem lehet!
A Häagen-Dazs céget, (mint szinte minden jót a világon 🙂 , egy zsidó házaspár alapította Bronxban, név szerint: Reuben és Rose Mattus. Ennek megfelelően az Amerikában gyártott Häagen-Dazs kóser, és nagy valószínűséggel a Franciaországból hozzánk érkező is az, de ezt még megpróbálom pontosan kideríteni.
És hogy miért ez a neve? Nem, nem azért, amit Forza barátom is megírt a blogjában. Egyébként azt a szösszenetet Ónodi Eszter is felolvasta az este során, tehát valódi Urban Legend.
A név maga valójában nem is jelent semmit, de van egy olyan játéka, hogy mindenki asszociál róla valamire. Ezt használták ki az alapítók is, őket például a dán legelőkre emlékeztette, és arra, hogy a dánok mennyire rendesek voltak a zsidókkal a II. világháborúban.
A dánok egyébként nem is használnak ummlautot. És hát, nem is dázs-nak kéne ejteni, de lássuk be, egy magyar csak jobban tudja, hogy mi a helyes kiejtési módja a z és az s betűknek. Ugye?
Azt még megjegyzem, hogy első pillanatra megdöbben az ember, amikor azt látja kiírva, hogy egy gombóc 600Ft, minden további 400. Nos, az az igazság, hogy az egy gombóc az kettő hatalmas, és ebben a fagyiban nincs se levegő, se hozzáadott víz, úgyhogy elég tömény. Kell egy kis luxus mindenkinek!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. VKOrsi says:

  konzevet még én sem láttam, dobozos viszont van a lidl-ben és az aldiban is.na kisérletezem vele valamit 🙂

 2. tma says:

  És a nem magyar anyanyelvűek hogy ejtik ki a z+s betűkapcsolatot? pölö, az USAban?ha egyszer véletlenül valahol a nagyvilágban megkóstolhatnám, és nem tudnám hogy kérjek belőle, hogy meg is értsék, mit kérek…mondjuk a lengyelek sem idegenkednek a zs hangtól, de azt hiszem nem ez a betűjelük rá…

 3. bogaram says:

  Ezek után mégiscsak rászánom magam arra, hogy megkóstoljam! Már szemezek vele egy ideje:)

 4. Anonymous says:

  óóóóóóóóó igen!!!!!!

 5. Itt a cégtörténet, azért az utóbbi pár évben mióta felvásárolták őket, már igazi multik, és közük nem sok van az alapítokhoz, de ez nem sokat von le a sikertörténetből.1921 A bevándorlóként New York-ba érkező lengyel Mattus család gyümölcsfagylalt gyártó és csomagoló üzemet alapít Brooklyn-ban. 1932 Reuben Mattus, az alapítók fia veszi át az üzletet, az 1940-es és 50-es években továbbfejlesztve azt. 1961 Reuben Mattus megalkotja a klasszikus Häagen-Dazs ízeket: a csokoládét, vaníliát, kávét és epret. A Häagen-Dazs márkanév szintén az ő ötlete, és a termék frissességét, hagyományait és minőségét hivatott kifejezni. A fagylalt eleinte csak néhány ínyenc csemegeüzletben kapható New Yorkban, de hamarosan egyre népszerűbb lesz, és az egész keleti parton árusítják.1973 Megnyílik az első nagykereskedés New Jersey-ben. Mindössze három évvel később a fagylaltkülönlegességek már országszerte kaphatók. A márka hamarosan országos piacvezető lesz, és megkezdi terjeszkedését Kanada és a Távol-Kelet felé.1983 A minneapolisi székhelyű élelmiszeripari vállalat, a Pillsbury vásárolja fel a családtól a Häagen-Dazst. 1987 A Häagen-Dazs eladások növekedésével együtt a Häagen-Dazs kávézók is elterjednek Európában. Az első kávéház Kölnben nyílik 1987-ben. 1989 A Pillsbury Company a Häagen-Dazs-zsal együtt, beolvad a nemzetközi élelmiszer- és italcégbe, a Grand Metropolitan-be. Az európai értékesítés tovább bővül. 1997 A Grand Metropolitan egyesül a Guiness-szel, és Diageo néven létrejön az egyik legnagyobb globális élelmiszeripari vállalat.1999A Pillsbury Company és a Nestlé létrehozza vegyesvállalatát Ice Cream Partners USA néven. A megállapodás egyik záradéka garantálja a Nestlé opciós vételi jogát a Pillsburynek az Ice Cream Partners USA-ban birtokolt részvényeire abban az esetben, ha a Pillsbury eladásra kerül harmadik fél felé. Ez magában foglalja a Häagen-Dazs egyesült államokbeli értékesítési jogait. 2001 A Diageo eladja a Pillsbury Companyt az amerikai General Mills élelmiszeripari vállalatnak. A Nestlé él opciós jogával és megvásárolja a Häagen-Dazs gyártási és értékesítési jogait az Egyesült Államokban és Kanadában. Európában ezek a jogok továbbra is a General Mills tulajdonában maradnak.

 6. Bodza virágzás says:

  Mindig elámulok amerikán, mert lássuk be, csak ott történnek ilyen csodák, hogy egy szegény zsidó bevándorló micsoda sikereket tud elérni saját erejéből! Ezt kéne ebben az országban is, támogatni a vállalkozókat, had erősödjenek meg, hogy később sok pénzt keresshessenek, aztán így több adót is tudnának fizetni.

 7. lekvároskukta says:

  A Corában is lehet kapni, külön hütőben tartják őket.

 8. világhal says:

  en a Culinarisig megyek csak az adagomert, kedvencem a Cookies and Cream, es jajj jajj jajj…. egyebkent nehany Tescoban is lattam mar, ami nagy orom volt, plane, hogy en a dan legelokon kaptam ra. es pl Londonban siman teljes “orgazmus” a Mamma Mia musicalt nezni, es kozben Hagen Dazst enni, amit a helyszinen vesztegetnek 3 fontert, es az emberek tomott sorokban allnak erte. tudnak ezek elni kerem szepen. 🙂

 9. Zorka says:

  en brusszelben szoktam ra a haagen dazsra, es nagyon megorultem, hogy pesten is ehetem, ha otthon jarok majd. de abba a plazaba csak egyszer mentem el, mert nincs az a finomsag, ami miatt en ennyit utazok, es gyalogolok. azt a plazat nagyon rossz helyre epitettek, a haagen-dazs meg bedolt nekik, es ott inditotta be az uzletet, remelem a belvarosi uzlet a vaci utcaban, a vorosmarty teren, vagy a westendben lesz!

 10. Hát olyan Dazsz a kiejtése. Azért ez a fickó lengyel emingrásként már eléggé ameriaki, nem a lengyelek jártak már a fejében, hanem a nagy amerikai álom 🙂

 11. VKOrsi says:

  nálam bizony az az édes dulce de leche a kedvenc, írtam már a karamell-fagyihoz fűződő bűnös viszonyomról 🙂 :)és szerintem ahhoz képest amit kap az ember nem is sok a 600 Ft…(én imádom azt a fagyit, de küzdöttem az adaggal)luxus, tudatos, nő 🙂

 12. before says:

  A sűrített tejes karamellagyártásnak egy nagy akadálya van, idehaza nem lehet kapni konzervdobozban lévő sűrített tejet. Bár állítólag valahol lehet(ett) kapni (talán a pluszban?), én nem találtam, így végül egy barátom hozott Írországból pár dobozzal. A lényeg, hogy egy nagy lábosba vizet teszel, ami bőven ellepi a dobozt, majd nem túl nagy lángon 3 órán keresztül forralod. Nagyon fontos, hogy a doboz ne lógjon ki a víz alól, mert akkor olyan nyomáskülönbség alakulhat ki, ami szétcsapja, ha esetleg elfőne a víz, utána kell tölteni. Ha kihűlt, egyszerűen kinyitod a konzervet és ott van benne a tökéletes, krémes állagú, aranybarna, isteni karamell!

 13. VKOrsi says:

  ez a sűrített tejes tejkaramellagyártás hogy működik?és a végén kell a karamellfagyihoz keverni?

 14. before says:

  Nem vagyok egy tudatos, luxusra vágyó nő, de a Dulce de Leche a kedvencem, imádom. Az a finom, krémes tejkaramell (ami konzerv sűrített tejből nagyon jól reprodukálható!) és a lágy, tömött vaníliafagyi valami felséges elegyet képez!

 15. Anonymous says:

  fagyifüggők mekkája:www.lacasagelato.comvolt szerencsém fokhagymás fagyit is kóstolni, brutális. de van itt minden, pl. wasabi fagyi, a gorgonzola nem is számít különlegesnek, isteni…

 16. t3v says:

  Intersparban is van sokféle HD, de ennyi pénzért én csinálok magamnak fagyit 🙂

 17. Anonymous says:

  Haagen-Dazsból láttam körtés valamit is, hoztak a Culinarisba már?Macaroon

 18. Anonymous says:

  Mindig is a legjobbak között marad…és most hagy ragadjam meg az alkalmat és meséljem el, hogy ANNYIRA szeretem a fagyit, hogy visszatérő álmom az, hogy fagyit válogatok (persze nem tudok dönteni) egy óriási fagyispultnál:-))) És ez komoly!!! Amúgy nekem a kedvenc a keserű csoki punccsal, esetleg csilis csoki, ölni tudnék érte! Mindenkinek ajánlom a Székesfehérvári (8as úton asszem) pizzériát, Balatonfelé kis luk, de motor mindig áll előtte meg pár autó, zsírkirály a fagyijuk! Amúgy kinéztem a Kenwoodnak a fagyigépét, 1,5 litykós van valakinek? Jó? Elég olcsó… már úgy értem találtam 30ezres Moulinexet is.Macaroon

 19. VKOrsi says:

  felmásztam a honlapjukra…vanília mézzel… ez az új…. azt hiszem ki kell próbálni 🙂

 20. Anonymous says:

  Még ezt a szót olvasni is jó, nekem igazi ünnep volt, amikor megnyitottak az arénában, ez azót szerintem összességében egy havi fizetésembe került.ildi


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!