Fűszer és Lélek

Túrógombóc vörösboros eperöntettel

A túrógombóc mindenki kedvence. Én is imádom a túrógombócot, és viszonylag gyakran főzök is. Néha csak egyszerűen, a tejbegrízt keverve össze a túróval, de ha előre tudom, hogy túrógombóc lesz, akkor hagyományos módon készítem, mert úgy jobban szeretjük.
Most éppen eperöntettel készült, de szoktam vaníliaöntettel, vaníliafagyival, és prézlivel is. Szeretem mandulába, vagy durvára darált, pirított dióba, mogyoróba forgatni, valahogy kellemes kontrasztot alkot a puha túróval.
epereperHozzávalók:
50 dkg tehéntúró
3 tojás szétválasztva
12 dkg búzadara (a durumbúza darája sokkal jobb erre a célra, mint a sima)
3 ek cukor
1 csipet só
10 dkg szárazon megpirított mandula

50 dkg eper
1,5 vörösbor
1 kk fahéj
1/2 rúd vanília kikapart magjai
1/2 citrom reszelt héja
pár csepp citromlé
A grízt összekeverem a cukorral, a túróval, sóval, és a tojások sárgájával. Egy éjszakára hűtőbe teszem pihenni. Másnap keményre verem a tojásfehérjét, majd a habot óvatosan a túrós masszához keverem. Diónyi gombócokat formálok belőle, és forró, de nem nagylángon lobogó, enyhén sós vízben kifőzőm. Nem szabad egyszerre túl sokat a vízbe tenni, mert nagyon lehűti azt. Miután feljött a víz színére, még egy percig főzőm, és kiszedem.
A mandulaforgácsokat száraz serpenyőben megpirítom, maja a gombócokat beleforgatom. 
Közben a megtisztított epret negyedekre vágom, és a fahéjjal, vaníliával, citromlével és citromhéjával addig főzöm, amíg besűrűsödik. Ráöntöm a bort, és újra besűrítem. Szerintem cukor nem kell hozzá, de ez ízlés kérdése. Télen készíthető eper helyett lekvárból is.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. köszönöm Gyöngyi, várlak szeretettel! 🙂

  2. Nagyon egyszerű, és elronthatatlan, mert így biztosan nem fő szét a gombóc, és tojás se kell bele.Nagyon sűrű tejbegrízt kell főzni, és azt elkeverni kb. azonos mennyiségű túróval, majd vizes kézzel formázni. ezt is lehet a végén morzsába hempergetni, stb.

  3. miniMálna says:

    Eszter! Én is pont ma csináltam ilyent! Csak az enyémet zabpehely borítja. És blogoltam is, ráadásul a gasztro.blogon éppen egymás alá-fölé kerültünk. Micsoda véletlen 🙂

  4. Zsuzsa says:

    Jaj, ez így vacsora után tiszta merénylet! Imádom!

  5. Anicara says:

    Figyelj, Eszter, ezúttal elvetetted a sulykot. Ez már egyszerűen nem ér.:-DMennyivel kellemesebb mandulaszeletkéket nézegetni, mint a fasisztaveszély vagy nem kapcsán diszkussziókat folytatni Nagy-Magyarország hívekkel.

  6. Málna, ez tényleg vicces! :-)Ani, nem szabad. Én egy hónapja elhetároztam, hogy nem megyek bele ilyenekbe, nem olvasok ilyesmit, és kész. Nem ér annyit.

  7. Edit says:

    Kedves Eszter, én eddig csak “kukkoló” voltam és számtalan recepted kipróbálója, finomabbnál-finomabb mind és abban is egyetértek veled amit általában a gasztronómiáról, főzésről, háztartásról, családi életről gondolsz. De a túrógombóc miatt muszáj írnom, mivel legkedvesebb csemegém és ez a recept hmmmmm…ma ki KELL próbálnom!

  8. Edit, nagyon örülök, hogy előbújtál a fa mögül! 🙂

  9. Edit says:

    Már hivatkozási pont vagy a családban: a “Fűszeres ezt így készíti” stb. anyu és a húgom is olvassa a blogodat, nagyszerű ötleteket merítünk! Ráadásul mi is ismertük a Nagycsarnokkal szemközti hentesüzlet (amely ma Burger King)falán a malacrajzot 🙂

  10. florentine says:

    Egy sokadik variáció, mert én is nagyon szeretem: a G-Portálon Alíz konyhájában van egy sült túrógombóc. Dara helyett zsemlemorzsa van benne és cukros, tojásos tejföllel van leöntve, így sül. Nagyon finom!

  11. Anonymous says:

    “Eszmeletlenek”a receptjeid,vegigzongoraztam oket,a pavlov-i reflex beindult kemenyen.Azt hiszem,ide meg ellatogatok maskor is.Flodnit meg soha nem ettem,de 2 nap szabadsagot kiveszek es elkeszitem:)Udvozollek:Gyongyi

  12. Anonymous says:

    Irnál bővebben erről a tejbegríz, túrógombóc módszerről?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!