Fűszer és Lélek

Itt kapható a legjobb…

Az olvasók segítségét kértem, hol kapható Magyarországon jó minőségű, megbízható élelmiszer. Két dolog egyértelműen kiderült a hozzászólásokból, mégpedig az, hogy kezdünk „kecskesajt nagyhatalom” lenni, és hogy húsból a rossznál is rosszabbul állunk.
Akkor lássuk a tippeket:
Jó hentesre két tipp érkezett Budapestről mindössze, ami nagyon elkeserítő.
Jó marhahús, jó disznóhús, előzékeny kiszolgálás:
Nagycsarnok, középső strang legvége, ahol a szürkemarha agancs van kiaggatva. Kónya György üzlete.
Miskolcon: az Avas lakótelepen, Szent György utca.
Szeged-Kiskundorozsma, piac, környékbeli kistermelők és nyugdíjasok. Télidőben előzetes megbeszéléssel házi disznótoros.
Birka, bárány:
Török hentes, Budapest, V. kerület, Magyar utca 5.
Kunszentmiklós és környékén kiváló a nemzeti parki bárány, birka és a kecske.
Biopiac húsrészlege
Méhesi biogazdaságban hús is kapható.
Szabadkán pedig van jó csirke, a tejpiac közepe felé, saját termelés. Kár, hogy Magyarországról egyetlen baromfis tipp sem érkezett.
Vonyarcvashegy: Szabadics hentes
Sajtok terén tényleg mindenki elégedett, úgy látom, sokan hajlandóak kicsit többet fizetni, csak minőséget kapjanak. Szerencsére erre a vásárlói igényre ki is épült a piac, nem is értem, másra miért nem.
Őrségi ínyes Magyarszombatfán.
Méhesi Biogazdaság
Szentendrei piac, szombatonként 10-ig termelők
Alföld Garabonciás tejtermékek
Szalafő, Ferencz-porta
Csongrádiék a Mom biopiacon
És szinte minden piacon árulnak ilyesmit, én szeretem az egrit is.
Friss tengeri hal: Oceán grill és bár, csütörtök délben érkezik friss áru.
Zöldség, gyümölcs:
Budapesten szombatonként a Komjádi uszoda előtti „MDF piac”
Bosnyák téri piac őstermelői
Hunyadi téri piac őstermelői
Szeged-Kiskundorozsma, piac, környékbeli kistermelők és nyugdíjasok. Garantáltan eredeti őrölt paprika. Mák, dió, tökmag, szárazbab, házi tojás, házi tej…
Pécs, Uránvárosi piac őstermelői
Házi lekvárok, Fény utcai piac, hétvége, középső stand
Pékség: Gyenesdiás, Komáromy pékség
Zöldház bio panzió és bolt (Gyenesdiás, közvetlenül a főút mellett, helyben őrölt búza is kapható!)
Mindenkinek köszönöm a segítséget, és a tippeket továbbra is várom!
Nem volt jó házipálinka, házibor 🙂 Megemlítem még a miskolci Búza téri piacon a nyugdíjasokat, akiktől remek lekvárokat, és savanyúságokat vettem már.
Édesapám mesélte, hogy gyerekkorában Erdőbényén a baskóiak árultak házivajat, túrót, amit gyalog hoztak, és gyönyörűen lapulevélen kínálták. Erről jutott eszembe, hogy savanyú vajat évek óta keresek, ha valaki tud segítsen, távolság nem akadály! 🙂

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szia Zsuzsa!Nagyon jól hangzik amit írtál, de sajnos ez a topik már régi, nem annyira forog szerintem jó lenne, ha hétfőn a friss poszt alá is bekommentelnéd, hogy lássák az olvasók, hátha valakinek jól jön.Sőt, ha e-mailben írnál nekem pár infót, (látom a honlapot) akkor érdemes lenne erről írni egy cikket is. Címem a profilomban!Eszter

  2. Kényes, kényes, van e-mail címem:-)Nem vagyok finánc!!!

  3. mithrile says:

    Olvasgattam az előző ilyen témájú postot is, látva, hogy gyűlnek a hozzászólások, de azért nagyon jó, hogy összesíted is őket:)Köszi!

  4. max says:

    Annyira akartam a múltkor küldeni, de elfeledtem, most pótolnám:Balaton és környéke:hús: vonyarcvashegy, Szabadics hentes boltja (itt szoktam venni a belsőségeket a hurkákhoz, és most vettem a ballagásra marhát, kockázva, puha hátszin, gyönyörű és korrekt áron)pék: komáromy pékség, gyenesdiás, kovászolt kenyere isteni, de jók a reform termékek is, a bajor kifli valami fenséges.zöldház bio panzió és bolt (gyenesdiás, közvetlenül a főút mellett), a helyben készült termékeik isteniek, ott őrlik a lisztet, azt is lehet venni.

  5. sajtkukac says:

    Szia Eszter,nagyon finom házi barackpálinka beszerzési hely van Szerencs mellett, Tállyán, itt jó kis borospincék is vannak 🙂 Mi jövő héten egy hetet ott töltünk (mint minden évben) és feltankoljuk a készleteket.Sajt: a hódmezővásárhelyi Boppe Kft. termékeivel nagyon elégedett vagyok, az öreg gouda szinte parmezán helyett is használható, a tejföl sűrű, zsíros, a vaj tejszínes… nem is mondom tovább….A húsokat a biobarlang.hu-tól rendeljük, nagyon szép mangalica, marha, csirke, kacsa, stb. husik vannak, és igény szerint bárányt, birkát is tudnak hozni. Hátránya, hogy nem látod, de nekünk eddig csak jó tapasztalatunk van vele. Ugyanitt lehet kapni a Zöld Szél Kft. párizsiját és virslijét (mangalica és baromfi is van) ami teljesen szója-tej-adaléanyag mentes ÉS még naggggggyon fincsi is!N.

  6. Gourmandula says:

    Szia Eszter! Édesapám nagy pálinkagyűjtő, és igencsak megválogatja a forrást. Általános tapasztalata, hogy a jó szilvapálinka Tarpán terem (Nyíregyhéza mellett). Én is voltam már, ha nem ismersz senkitm elég megkérdezed a helyi boltost, és útbaigazít, mert elég sokan foglalkoznak vele (mesteri szinten). És ha már ott van az ember, az üstös szilvalekvárjuk szintén sok termelőnél kapható, és a legeslegfinomabb, legeslegkedvencebb lekvárom a világon. (A karácsonyi beiglibe pölö ideális esetben tarpai szilvalekvár is kerül)

  7. köszönöm, a pálinkákat meghagyom itt a kommentekben, de a többit beírtam a posztba.

  8. Erzsebet says:

    A savanyu vajjal kapcsolatban aztajánlanám. Amikor Erdőbényén vagy-tok, ellátogathattok Mogyoróskára,vagy Regécre. Az ott élő emberekfoglalkoznak tehenészettel éstejtermékek előállításával, háthaők tudnak savanyú vajat és tejföltkészíteni. Nagyon szép a környék,megér egy kirándulást. Az időseknélruszin gasztronómiával is megismer-kedhettek.

  9. Anonymous says:

    Voltam a husosnál (mint a Született gyilkosokban, elmentem a husossssal) a Csarnokban olyan vastagkolbászt vettem mint gyerekkoromban Békésből! Megmondom mit ebédeltem: ez a klajbász, friss körözött a hátsó tejestől, friss házitejföl, apró magyar illatos paradicsom és újhagyma. Hát ennyi:-)Pénteken megyek bélszínért. Borjúbrízt szerintetek ha kissé finnyás vagyok (pacalt velőt nem előszeretettel eszem, de a májféléket igen) kipróbálhatom? Ember mondjuk úgyis megeszi és hátul kapok hozzá erdei gombát is, mintha azzal készítenék? Valakinek van elészítése javaslata?Kösz,Macaroon

  10. Gabor says:

    Örülök, hogy a hentes eddig nem okozott csalódást. Remélem rendesen fogja fizetni a jutalékot :).A bríz állaga leginkább az agyvelőhöz áll legközelebb, persze ha nincs túlfőzve. Állati pepecs elkészíteni, mert mosni, hártyázni, mosni, áztatni, szeletelni, sütni kell, ezért csak a szerelmeseinek ajánlom hétköznap. Még egy insider tipp: velőcsont.

  11. Zsuzsa says:

    Pálinka, szilvalekvár, húslevesbe való, házi csigatészta és száraztészta ügyben Panyolán is érdemes kopogtatni. De kiváló a milotai dió, van is a kertben egy szép, nagy fa. Az almáskertek roskadoznak, de sajnos, annyira olcsón veszik át, hogy leszedni sem érdemes a jó jonatánt. Eszter, ha van, aki venne, a gazdák küldenének egy pár ládával! Úgy fáj a szívünk, hogy még egy olyan év, mint a tavalyi, és sokan kényszerülnek kivágni a híres almafákat. Frissen fejt házi tejért, túróért Pista bácsiék patikatisztaságú konyhájába lehet bekopogtatni, lekvárért, szörpért, befőttért Bélánkhoz, tojásért Juci nénihez a Szamos-parti házba, aki annyit foglalkozik a tyúkocskáival, hogy szerintem írni-olvasni is megtanította őket titokban. És van még méz is, selyemkóró, vegyes virág, akác. Meg rengeteg aszalt meggy, alma, szilva.

  12. gabojsza says:

    A házipálinka naaagyon kényes téma…pedig lennének tipjeim:-)Házibor ügyben pedig…inkább kis családi borászat terméke, mint klasszikus házi, de “mindennapi bornak” isteni, ráadásul bio és az ára sem a csillagokat nyaldossa…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!