Fűszer és Lélek

Lecsó

Lecsót ebédeltünk, de ez most egy olyan ebéd volt, ahol nem fényképeztem. Nem, mert nem otthon ettünk, és mások nem értik ezt a furcsa szokásomat :-)Pedig megért volna egy fotót!
Unokabátyámnál ebédeltünk, és olyan lecsót főzött, hogy a szám is tátva maradt! Sőt, a férjem is megállapította, hogy ez volt élete legjobb lecsója, pedig ő igazi lecsórajongó, Hónapokig elélne csak ezen az ételen, csak csípjen egy kicsit, és legyen benne sok kolbász. Vagy szalonna. Vagy tojás. Vagy egyik se.
Szóval Imi receptből főzte a lecsót, amit a Wikipédián lőtt. És milyen jól tette! Hagyományos receptnek indult, kellett bele sok húsos szalonna, sok csípős kolbász, hagyma, paprika, paradicsom. Paprika szeletelés közben megbeszéltük, hogy van aki karikára, van aki laskára vágja a paprikát, és ezen még összeveszni is képesek.
Nekem egy dilim van, méghozzá a hagymával kapcsolatban, én szeretem karikára vágni. Így van amelyik egybe marad, és azt nagyon szeretem.
Aztán itt van a pirospaprika kérdése: a hagymára kell dobni, vagy csak a végén kell beletenni?
Most én voltam a kukta, le is égettem a hagymát a nagy dumálás közepette, ezért aztán öntöttünk bele 1,5 dl vörösbort, a történelmi hűség kedvéért leírom, hogy chianti volt. Ha már öntöttünk bele bort, tettünk hozzá egy kis majorannát, és oregánót is, el nem ronthatja alapon. Én mindig nyomok a lecsóba két gerezd fokhagymát, de ez most elmaradt.
Aztán minden ment a szokásos módon, a végén beleöntöttük a tojásokat, és akkor következett a meglepetés: hatalmas mennyiségű füstölt sajt.
Kicsit változtattunk az eredeti recepten.
Hozzávalók:
4 közepes hagyma,
8 paradicsom
1 kisebb erős zöldpaprika (ebből valóban csak egy volt a gyerekek miatt)
8 közepes paprika
6 szelet szalonna (legyen benne hús is)
20 dkg jófajta füstölt sajt
4 db tojás csipetnyi darált chili és só
1,5 dl száraz vörösbor
oregánó, majoranna
1 szál csípős szárazkolbász
Elkészítés: A szalonnát és a kolbászt kis kockákra, ill. karikákra vágjuk és lassú tűzön, serpenyőben kiolvasztjuk, és ropogósra pirítjuk. Kiszedjük és félretesszük. A zsír felét kiöntjük a serpenyőből. A hagymát összevágjuk, nem túl apróra. A paprikát és a paradicsomot úgyszintén. A hagymát csipetnyi sóval aranysárgára jól megfonnyasztjuk a zsírban, majd hozzáadjuk a paprikát és a chilit. Beleöntjük a bort. Amikor a paprika fonnyadni kezd, és levet ereszteni, beletesszük a paradicsomot. A tojásokat nagyon kicsi sóval felverjük, (mert a szalonna is sós), a reszelt sajt felét beleszórjuk. Ha a lecsónk késznek látszik, akkor feljebb vesszük a gázt egy kicsit és beleöntjük a tojást. Visszatesszük a szalonnát, és a kolbászt. Mikor a tojás még egy kicsit lágy, de jó része már megsült, akkor a tűzről levesszük és megszórjuk a maradék sajttal. Aki szeret új dolgokat kipróbálni, az ezt se hagyja ki, mert nagyon finom!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. László says:

    SziasztokNem tudtok ajánlani hentest, ahol valami igazán minőségi kolbászt lehet kapni? Nagyon ritkán eszek ilyeneket, így nem igazán fájna, ha drága lenne.

  2. frazon zsófia says:

    ínycsiklandó! a sajtot beleforgattátok a főzés végén, hogy “belesüljönmegolvadjon” vagy “csak” rászórtátok a tányéron? bár ez talán tipikus álkérdés, amivel az éhségem próbálom csillapítani 🙂

  3. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Is is 🙂 a fele belement, a fele a tetejére.

  4. Mishmesh,alias Dorka says:

    Auuuu.. De jól hangzik.. Imádom..Meg fogom főzni, csak előbb megbeszélem az epémmel :-(A toroskáposztát is meg szoktam vele tárgyalni..

  5. Anonymous says:

    Eszter! Ne aggassz már…” 2 db paprika (no jó meg a csípős)és 1, azaz egy db paradicsom? Én 12 paprikából és 4-5 paradicsomból csinálom (mi is lecsóbuzik vagyunk)! Én elhiszem, hogy egy kiváló étel kerekedett belőle, de ha nem bántalak meg vele, ez már nem lecsó! Veszek meg én is a füstölt sajtért, de ha jelen van, akkor már egy nagyon jó “lecsós” étek, de, hogy lecsó? Én maradok a klasszikus lecsónál. A többi stimmel! Kolbász, szalonna, jó csipősen etc…De egy próbát megér!Ofélia

  6. Ofélia drága, valóban zavaros, de ami nincs kurzívval szedve, azt meg kell négyszerezni. Este újraírom, hogy érthető legyen. :-)Ez az eredeti recept volt, amit a wiki írt, de inkább tényleg újra írom este.

  7. Anonymous says:

    Ugyan Eszter nem kell azt átírni! Érthető így is (bár ez a “kurziv” elkerülte a figyelmemet). Én még – és akkor egy kis lecsótörténet – tojást sem teszek bele! Édesanyám pl. úgy ette, “királylecsónak” is hívta! Apám meg rizzsel. Én meg csak úgy, sok kolbásszal, férjem szintén (sajnos, bár 5 évig voltam vegetáriánus, visszatértem keményen a húsevésre, egyszer elmesélem miért), és ilyeténképpen valami “húsfélének” kell benne lennie. De jó az ötlet…Ofélia

  8. Javítottam! Köszi, hogy szóltál, mert tényleg zagyvaság volt :-)Ofélia, miért vagy újra húsevő? Érdekel…

  9. Mishmesh,alias Dorka says:

    Engem is. B. is húsevő lett újra, nem viccelt.Srí is évekig vega volt, aztán elkezdte kívánni a halat, kagylót.Vannak nagyon jó vega receptek, itt nálad is Eszter,a kecskesajtos padlizsán.. mmm.. teljes komplett gyönyör,(elkészítettem). Kifejezetten vega oldalon (nagyon érdekes kaják vannak ott, azért olvasom) találtam egy idézetet: “Tégy egy kisgyermek kuckójába egy nyulat és egy almát. Ha a nyulat fogja megenni s az almával játszik, veszek neked egy kocsit.(Harvey Diamond)”Hát nem tudom.Nem tenném rá a kocsimat. Ha meg van sütve a nyuszi, és nem ugrál el, az én kicsim tutira inkább az almával játszott volna. Persze, hogy egy szőrös kis ugrálót nem fog fel kajaként.Viszont a bébiételeket is csak attól kezdve ette meg, hogy hús került bele. Tökfőzelék marhával, sütőtök csirkével…Mást nem:)Kifejezetten vega pasiknál viszont azt figyeltem meg, hogy egy idő után tekintélyes pocakot növesztenek.Végülis a fogazatunkat is úgy tervezte az Örökkévaló, hogy tisztán látszik, mindent kell ennünk, húst is.bocs ha túl hosszú voltam, ma nem bírok a számmal.

  10. Anonymous says:

    El is hiszem, hogy ez finom volt! Nekem se jutott volna eszembe füstöltsajtot tenni a tetejére, de ez így nagyon jól hangzik.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!