Fűszer és Lélek

Libanoni rizsdesszert gyermekágyas anyáknak

h-tejberizs+fahéjjalAz új libanoni szakácskönyvemben van egy recept, amit gyermekágyas anyukáknak készítenek arrafelé. Ez mostanában nagyon aktuális lehet a két Lilának, először Hangyának, aztán Fügének 🙂
A recept úgy kezdődik, hogy 30 dkg rizs, 50 dkg cukor! Micsoda?! És valóban, több helyen is ellenőriztem ez az arány. Ettem már sok arab édességet, és valóban nagyon édesek, de ez a mennyiség mégis megdöbbentet. Elhiszem, hogy ettől aztán erőre lehet kapni, még a leghosszabb vajúdás után is. Biztos, ami biztos, én egész máshogy csináltam, de így is nagyon finom lett.
Hozzávalók:
30 dkg kerekszemű, rizottó rizs
10 dkg cukor
3 ek vaj
0,5 l tej
0,2 l tejszín
2 kk fahéj
1 kk őrölt szerecsendió
0,5 kk kardamom
10 dkg mazsola
10 dkg pisztácia
5 dkg mandula
A vajra rászórom a cukrot, és megkaramellizálom. Ráöntöm a rizst, és felengedem annyi vízzel, amennyi ellepi. Amikor a rizs elkezd dagadni, tejjel pótolom az elfőtt folyadékot. Ráreszelem a szerecsendiót, belekeverem a fahéjat, és a kardamom magot is. Szinte folyamatosan kevergetni kell, mint egy rizottót. Mikor megfőtt, még ráöntöm a tejszínt, és egyet hagyom rottyannni. Lefedve hagyom kihűlni. Poharakba osztom, a tetejére mazsolát, mandulát, és pisztáciát szórok.
Végül is hívhatnánk fűszeres tejberizsnek is.
Eredetileg a Judapesten.
Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Eszter,Kimagoztam ja! Nagyon kúl:-)Macaroonps.: sztm bármilyen gyümölccsel mehet…

  2. Lilahangya says:

    Oh, de aranyos vagy Eszter! Remelem a hetvegen mar tenyleg szuksegm lesz ra, egyelore meg 2in1 vagyunk…

  3. Lila Füge says:

    oh, hát ez nagyon kedves tôled Eszter! jól el is teszem a linket, hogy majd augusztus végén ezt készítse nekem a család :). sokan a madártejre esküsznek, majd felváltva fogyasztom a finomságokat.

  4. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Én is a madártejre esküszöm! 🙂

  5. Mishmesh,alias Dorka says:

    Háromszor kaptam madártejet életemben, a három gyerek születésekor:))előtte gyerekkoromban..kiszedtem belőle a duzzadt mazsolákat.. most már nem szedném ki.. Te Eszti, ez a rizs nagyon finya lehet, de legalább 2000 kalória!Tudod mit? Számolgassa a kalóriákat, akinek Imre az anyja..meg kell kóstolni.Minden “lila” babát vár?:-)De jó nektek:))Az utolsó hét a legizgibb, mikor az ember nem emlékszik, milyen érzés pocak nélkül ,és aki szembejön, megkérdezi.. már megint babát vársz? Hmm.. vagy ez még ugyanaz a pocak? ?(velem megesett, viccen kívül, igaz, két hetet ráhúztam ráadásként mindhárom alkalommal:))) Hát igen, a várandósság hosszú dolog:))Puszi nektek!:)

  6. Zsuzsi says:

    Majd megfűzöm a családot, hogy októberre nekem is készítse el valaki:-))

  7. VKOrsi says:

    én csak szoptatok… azért jár nekem is, ugye?kisasszony vasárnap lesz 1 (!!!) éves!

  8. Anonymous says:

    csupa óccsó hozzávaló…

  9. Erzsebet says:

    Gratulálok a kismamáknak, sokörömet kívánok a babákhoz! Majdtegyetek fel gyerekfotókat!

  10. loislane says:

    csak háromszor? Dorka, ez szörnyű!:)))))))Imádom, azon nőttem fel, na meg majonézes kenyéren meg paprikás krumplin:)

  11. Mishmesh,alias Dorka says:

    🙂 Loise.. nálam a mustáros kenyér volt a nyerő:)kizárólag BOLTI csemegeuborkával.És Kojak nyalókán, meggyfurén, és Melba kockán nőttem fel:)szörnyű ízlésű gyerek voltam, főtt kaja nem is ugrik be, hogy szerettem e volna .. Madártejet csak nagyinál, viszont arra is emlékszem, hogy nagyival ketten ettünk gyakran olyan kutymolékot, hogy tejfölbe kevertünk egy csomó cukrot, meg kakaóport.. “de anyádnak ne mondd meg, hogy ilyen hülyeségeket eszel mamival”

  12. Anonymous says:

    Sziasztok, a nagy gyümölcsözönben olyan finom vasárnapi reggelit gyártottam, h megosztom veletek, hátha Eszter is megsüti:-) Szóval briósféle tésztát kevertem, kb. így:0,5-0,6 kenyérliszt (lehet több volt)Evőkanál sikér0,5 friss élesztő1 teavaj1 bögre tej2 egész tojásGyömbér, cirtomhéj, fahéjSó, cukor…Összedolgoztatom a géppel, órát kelt, aztán mintha fonottkalácsot gyártanék csak kicsiben és két csíkból, a két csíkot ellapítottam, középen végigtettem cserkóval és összetapasztottam, h két középen cserkóval töltött hengerem legyen, majd a két hengerből mini kalácsbriós valamiket formáztam. Most nyomom eperturmix-al:-)))Macaroon

  13. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Ez valóban jónak tünik. És kimagoztad a cserdót?

  14. világhal says:

    egy totalisan off kerdes…. tudja valaki, hogy hol lehet tesztanyujto ezikeszuleket beszerezni olcson-jot kategoriban? nem kell, hogy ra legyen irva, hogy Jamie Olvier, viszont lehessen vele tesztat nyujtani remek pasta vacsorakhoz… szoval?elore is koszonom.

  15. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Én a Tescoban láttam nemrég. Arra kell csak odafigyelni, hogy olasz gyártmány legyen.

  16. Anonymous says:

    Nyálas lett a kalviatúrám!!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!