Fűszer és Lélek

Újfokhagymás lencse

Ha az új fokhagyma nem lenne ennyire fontos alapanyaga ennek az ételnek, akkor téli fogás is lehetne ez a finomság, de évente csak egyszer készítem, méghozzá ilyenkor, amikor mindenhol kapható az új, illatos, zöld, vagy szerencsésebb esetben a lila fokhagyma.
Sokan félnek ettől a fokhagyma mennyiségtől, de nem kell megijedni, így egyben hagyva a gerezdeket közel sem annyira erős az íze, mintha összezúztuk volna. Na persze nem angoloknak tálalnám fel, inkább a franciákban bíznék, hogy kitörölgetik a tányért.
Néha hús mellé esszük köretnek, néha főételként csak úgy. Most mézes borjúkarajt sütöttem mellé.
Hozzávalók:
25 dkg lencse
4 nagyobbacska hagyma
3 fej új fokhagyma
olívaolaj
só, bors
kakukkfű
2 babérlevél
chili
balzsamecet ízlés szerint (én legalább egy dl-t beleöntöttem)
méz ízlés szerint
3 dl fehérbor
zöldség alaplé
A lencsét egy éjjelre beáztattam annak ellenére, hogy viszonylag hamar megpuhul. Olívaolajon megdinszteltem a vastagabb karikákra vágott hagymát, rászórtam a lencsét, és a megpucolt, de egészben hagyott fokhagymagerezdeket. Felöntöttem annyi alaplével amennyi ellepi, beletettem a babérlevelet, és egy dl bort. Sóztam, borsoztam, majd mindig pótoltam a bort, és az alaplét is. Mikor a lencse megpuhult, hozzákevertem a kakukkfüvet, mézet, és ecetet. Még két percig rotyogtattam, majd elzártam a lángot. A chilit csak tálalásnál szórtam rá, de aki nem szereti a csípőset el is hagyhatja.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    én risottot is szeretnék késziteni de mindig elakadok a zöldsé/hús akármilyen alaplénél… ha levest készítek akkor azt megeszem…. vagy az alaplevet direkt erre a célra készítik? és akkor mi lesz a benne főtt dolgokkal?

  2. Anicara says:

    Igen :-)Már itt is vagyok, érdeklődöm. :-)Zöldséglé: hát pont ettől tartottam.Akarok főzni, meghívlak!

  3. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Szia Ani! Megjöttél?:-)Egy nagyon sok zöldségből főzött zöldségleves, ami jobb esetben jól be van forralva, vagyis önnmagától sűrű.

  4. Anicara says:

    Mi az a zöldséges alaplé és hogyan állítódik elő?

  5. világhal says:

    kecskesajt,kecsketuro: Harskuti megujolo energiakozpont http://www.megujulo.info/ linken lehet rendelni. supergood 🙂

  6. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Dorka, pont így! :-)Ez a f.. leves nagyon találó!

  7. Mishmesh,alias Dorka says:

    LENCSE RULEZ…recept is, eddig a lencsefőzeléken kívül c sak a mustáros tejfölös lencselevest ismertem (sok csípőspaprikával).. Persze ebbe is raktam egy húst. Hol egy karajt, hol egy cibikét, hol egy pulykanyakat (ezt hívja a férjem f… -levesnek a nyak miatt:)egyszer komolyan megrémült a látványtól..Node a mézes borjúkarajt hogy csinálod? (borjúkaraj kikloff, sóz borsoz, mézez, olíván gyorsan megpirít, majd párol? vagy valami egész más?

  8. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Valóban nagyon off!Úgy betérni Magyarországon, hogy azt mindenki elismerje, (Izraelt is beleértve)nem lehet.Hogy mi az értelme, ezt tőlük kell megkérdezni.Sok oka lehet, hogy valaki be akarjon térni.Szerintem hvj fel egy rabbit, ők foglalkoznak ilyesmivel. Sőt, hívj fel többet, meg fogsz lepődni, mennyire mást mond mindegyik 😀

  9. Anonymous says:

    Szia Eszter!Teljesen off lesz, remélem nem haragszol.Nemrég találkoztam egy párral, akik egy kisgyereket nevelnek, és az egész család be akar térni zsidónak. Szerinted lehetséges ez? Mi értelme van ennek? Miért akar valaki betérni?Bocs az offért!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!