Fűszer és Lélek

Hol kapható a legjobb…?

Nagyon kiváncsi vagyok mások hol vásárolnak?

Hol kapható Magyarországon a legjobb csirke?

Liba? Kacsa?

Létezik megbízható hentes?

A legfiatalabb marha?

Szép bárány?

Friss hal?

Friss idényzöldség?

Friss, szép gyümölcs?

A legjobb sajt? (Magyarszombatfán)

Van-e ebben az országban egy magyar River Cottage? Van valaki, aki saját maga állítja elő a portékáját, megbízható, két hét múlva is megtalálható? Senki nem vállalkozott arra, amire Hugh Fearnley?

Most tényleg a minőség érdekelne. Minden választ köszönök, nem csak Budapestről!

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Igen ezeket én is nagyon szeretném tudni!És még azt is, hogy hol lehet jó minőségű, igazi házi levestésztát venni?

  2. nana says:

    sajtok, tejtermékek szalafőn, a ferencz-portán:http://www.szalafo.hu/fer.html

  3. wths says:

    En sajtot a csarnokban szoktam keresni a fobejaratnal a CBA pultnal. Idorol idore van menfoi juhsajt. Itthon ez az ami a legjobban hasonlit a manchegora, habar nem erlelik olyan hosszan. Sajnos a fustolt valtozatat nem lattam mar 3 eve.

  4. Anonymous says:

    Kedves Mindenki!Repes a szívem, hogy ennyien emlegetitek az Őrséget!! : ) Évente több alkalommal lent vagyok Magyarszombatfán és erőst bólogatok Eszternek a helyben készült kecskesajt minőségét illetően. Egyúttalmegemlíteném a tökmagolajacskát is, amit én ugyancsak Magyarszombatfán szerzek be-Jenő bácsiéknál! : D A tökös mákos rétes-amivel, ha szerencsénk van megkínálnak a helybéliek- szintén mennyei. : ))Őriszentpéteren az akácmézet ajánlanám.Végül, ha a lencsénél szóba került az a bizonyos “szerv” a levesben, -alias pulykanyak- gasztronómiai érdekességként: a helyiek a nudlit “macskapöcsének” nevezik. Legalábbis Joli néni esküszik rá! : D Őrségimádó Sárkányfűárus

  5. Anonymous says:

    legfrisebb tengeri hal az ocean bar es grill delijeben. Csutotrok delben erkezik friss aru

  6. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Köszönöm az eddigi tippeket! Megtennétek, hogy aki tud, az pontos címet ír?Oceán grill és bárHentes? Zöldséges? Őstermelő? :-(De legalább a sajteflhozatal jó.

  7. Erzsebet says:

    Chilinek üzenem, hogy Miskolcon azavasi ltp-n, a Szentgyörgy utcánlétezik egy hentesüzlet. Sajátvágóhídjuk van Fzsolcán. Bárány kivételével nagyon jóhusokat lehet kapni, meg is lehetrendelni.

  8. Ági, aki főz says:

    Az André kecskesajtba teljesen beleszerettem – Felcsúton van a farm, de nem tudom hol lehet még hozzájutni. Szabadkán pedig van jó csirke, a tejpiac közepe felé, saját termelés. Bár gondolom, Eszter inkább a budapesti lelőhelyekre kíváncsi…

  9. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Ági, egyáltalán nem csak. Tudsz linkelni ide egy google map-et?

  10. lorien says:

    TejtermékekAlföld Garabonciáshttp://www.garabonciassajt.hu/Tehén- és kecske: sajt és tej, tehén- és juhtúró, vaj, és a legjobb 30%-os házi tejföl, amit eddig sikerült beszereznem.Baromfilag is lehet, hogy lesz majd jó hely.

  11. lorien says:

    Kunszentmiklós és környékén kiváló a nemzeti parki bárány, birka és a kecske, továbbá ahol a kecske van, ott jól készítik a kecskesajtot is.

  12. Zsuzsi és Anna says:

    Legjobb kecskesajt kategória: szentendrei piacon szombaton reggel max. 10-ig. Ezer féle ízben árulják, de ha nem jösz gyorsan, akkor már erősen limitált a választék! Évek óta itt vannak!

  13. prante says:

    Ó river cottage… szeretném, ha lenne itt a szomszédban egy ilyen, mert hát jómagam lusta finnyás ex-fővárosi :)mindenesetre feliratkoztam az eljövendő kommentekre, mert optimista is vagyok 🙂

  14. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Én is végső elkeseredésemben írom e sorokat. Rugalmas vagyok, havonta egyszer akár 100 km sem akadály.

  15. Horasz says:

    Szep barany a Magyar utca 5 alatt talalhato torok hentesnel van, jomagam tobbszor teszteltem.H.

  16. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Ezzel egyébként egyetértek. Egy szavazat.

  17. pelogi says:

    Szia,csatoltam egy cikket a Méhesi Biogazdaságról, s nem is feltétlenül azért, mert bio. Majdnem teljesen önellátóak, a sajtok zseniálisak, Zoltán, a gazda egy régi kóser recept alapján is készített sajtot, egyszerűen “zsidósajt” néven.http://www.vitalitas.hu/olvasosarok/online/dieta/2002/5/sajt.htm

  18. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Zsidósajt :-DKöszönöm a tippet!

  19. chilii says:

    érdekes téma, én is nagyon kíváncsi vagyok az eredményekre! itt Miskolcon nem találok megbízható hentest! leginkább persze olyat szeretnék akinek saját vágóhídja van és ő is állítja elő a boltban kapható késztermékeket (kolbász, szalonna) is. hétvégén láttam egy főzős műsort, ahol Ausztriában jártak egy ilyen hentesnél. hát sárgultam rendesen az irígységtől!!!zöldség és gyümölcs van a kertünkben, a tojás is megterem, méz is akad, de sajnos idő és energia hiányában a saját hús már nem megy 🙁

  20. Moha és Sáfrány says:

    en sajnos a husokhoz nem ertek, a tobbiben talan tudok segtseget nyujtani.halban nekem is az ocean jott be, ezen kivul a csarnokban az az egy halas, akinel jo minosegu van (oda is penteken erdemes menni azt hiszem).ha mar szoba jott a kecskesajt tema, tudom ajanlani a biopiacon (mom park folott, ezt leszamitva egyebkent remes) a csongradiakat, naluk nagyon finom dolgok vannak.es a vegere a lenyeg, szombaton a komjadi uszoda elott az mdf piac, szinte csak ostermelok vannak, zsenisalis zoldsegekkel (a kedvenc lajosom pl. csinal most nekem cukkiniviragot kerese meg ugy is, hogy hulyesegnek tartja), a tejes reszleg is nagyon jo es aki eszik hust, az is eskuszik az ottani termelokre.

  21. Mindennapi Manna says:

    A piacos sorozatban a fővárosi Hunyadi téri következik. Itt minden szerdán, pénteken és szombaton Ilonka árulja a sokféle ízesítésű tehén- és kecsketejből készített gomolyasajtjait. Füstölteket is! A kecskesajtért rendszerint korábban kell érkezni. Néha vágnak baromfit is, szólni szokott, és lehet rendelni.SZintén itt több őstermelő is árul. Fel lehet ismerni őket. A kezükről, arról, ahogy az árujukról beszélnek, ahogy kínálják a friss zöldséget. Ők is főleg pénteken és szombaton jönnek. Mindent meg lehet fogni, kóstolni.

  22. Gabor says:

    Szóval akkor hentes. Egyetlen helyet ismerek Bp-en, ahol a hentes úgy bontja az állatot, ahogy én akarom, és nem ahogy ő. Tudja mi az a french rack, egybe tudja vágni a hasalja szalonnát a karajjal (malaccal is!), érlelt T-bone, érlelt zsíros marha, borjúbríz, bárány, faggyúval bekent steak, szinte mindig van. A csontos borjúkaraj külön specialitás. A hely nem olcsó, de sütés után a hús nem veszti el a kezdeti tömegének a harmadát, felét. Kónya György, Nagycsarnok, középső strang legvége, ahol a szürkemarha agancs van kiaggatva.

  23. Ildi says:

    Mindenkinek aki szereti a minőségi alapanyagokat és keresi gyermekkora ízeit melegen ajánlom a Budapesti Biopiacot (1124 Budapest, Csörsz u 18. – csak szombaton van nyitva 6-12).A Húsos részleg valami isteni (www.viragoskut.hu)!!! Olyan dolgok kaphatóak itt, amik máshol nemigen beszerezhetők. Szürkemarha borjú, bárány, kecske és ami a lényeg minden friss, a szegény állatkákat 1-2 nappal az árúsítás előtt vágják. A kolbász, szalonna (mangalica) valami isteni! Ráadásul ha biztosra szeretnénk menni akkor telefonon bármit lehet rendelni és szombatra félreteszik nekünk! Fűszernövényeket is évek óta itt veszek. A Koriander, a bazsalikom, a rozmating össze sem hasonlítható a supermarketekben vagy akár más piacokon kapható növényekkel. És amit még imádok: elfeledett, máshol nem népszerű és nem gyakran kapható zöldségeket is be lehet szerezni: Mángold, csicsóka, medvehagyma stb. és legújabb felfedezettem: a lednek (tormaízű levél – sose hallottam erről idáig.) A szezonnak megfelelően mindenféle gyümölcs van: füge, áfonya, szamóca, sárgabarack. 3 sajtüzlet van, leírni nem lehet a variációkat, amit pl. kecskesajtból kapni lehet. Savanyúságból pedig alig várom, hogy megint legyen kovászos spárga! Aki még nem volt itt feltétlenül látogasson el ide, ha lehetősége van rá.

  24. Anonymous says:

    Eszter! Ha ez az én kérdesemre született akkor nagyon boldog vagyok! Én a tejet vajat hátul veszem a Csarnokban, de Gábor olyan boldoggá tett, h azt el sem tudja hinni: sosem tudtam eldönteni, hogy melyik hentes vetít és melyik mond igazat, mert mindnek akkora dumája van…Szóval akkor holnap megyek a hátsó sorra…és érdekes, mindig ott jövök be most majd céirányozom magam ahova kell. Borjúbrízből mit lehet varázsolni? Csirkét leghátul veszek ahol kakashere és tyúkból kivett tojás is van, nagyon finom a csmell, és igazán nagy szaftos.Macaroon

  25. Anonymous says:

    Hja és a biopiacot holnap megnézem, mert évek óta vágyom egy jó kis mángold levesre, annyira szeretem, hogy nem szokott hely maradni a másodiknak:-)Macaroon

  26. bogaram.freeblog.hu says:

    Kedves Larousse! Pécsiként engem nagyon érdekelne ez az Ivanov féle biozöldséges dolog. Esetleg segítenél benne?

  27. h. says:

    isteni házi lekvárok ( különlegességek is: pl dió, rózsa ), cukormentes változatban is, szörpök.Fény utcai piac, hétvége, középső stand.

  28. Anonymous says:

    Finom,minosegi,kulonleges bio mezek a http://www.eco-bee.hu!Fiatal,tudatos,lenduletes csapat!Szep magyar keramiak pedig a Kezmuvesboltban a Bajcsyn!

  29. Neguilla says:

    Legjobb libakolbász:Budagyöngye bevásárlóközpont,alagsori piac,baromfibolt a sarokban. Ugyanitt füstölt libacombot is lehet kapni.

  30. larousse says:

    Most látom, hogy pelogi már írta a Méhesi gazdaságot! Sajt a fő profil, de a gazdaság más termékeihez is hozzájutni… borjú, sertéshús, füstöltáru. Zöldség-gyümölcs: Pécsen az Ivanov biokertészetből kapok minden héten idény-csomagot, imádom, mert jó így a készlet alapján kitalálni, hogy mit főzzek :). Paradicsomot az Uránvárosi piacon vezsek, szigatvárit, májusban is már isteni finom. Egyéb zöldségeket is ott veszek, könnyebb kistermelőket találni mint a Vásárcsarnokban. És néniknél libát-kacsát is lehet rendelni ott.

  31. Gabor says:

    A hentest úgy találjátok meg legegyszerűbben, ha a körúttól elindulva a középső soron haladtok a legutolsó jobb oldali boltig. Arról is fel lehet ismerni, a szürkemarha-szarvon felül, hogy a hátsó strangon is van kiszolgáló pult (itt tartják inkább a spéci húsokat).

  32. Anonymous says:

    Szabadkán tudok nagyon jó házi leves tésztét,bár ha nagyon adagot csinálsz egyszerre sokáig meg vagy mentve:-)Szegeden az Irénke csarnok közepe táján egy középkorú és egy idősebb néni árul nagyon finom gomolyát,natur,fűszeres,füstölt is van..adnak kóstolót is,nagyon kedvesek,van náluk más sajt is de mikor mondtam hogy gondom van a gyomrommal mindjart ajánlotta a gomolyát,szóval el is lehet velük beszélgetni.Őket szívből ajánlom.Nóri

  33. Dulmina says:

    Tippjeim:Méz: Szarvas, piac, Bontovics József (vegyes, akác, selyemvirág, repce + esetleg egyebek is)Zöldség-gyümölcs: Szeged-Kiskundorozsma, piac, környékbeli kistermelők és nyugdíjasok. Friss, kiskerti áru; ami olyan, meg lehet kóstolni; elmesélik, mi újság a kertben; bőven mérnek, és egyáltalán nem adják drágán (jobb, mint bent Szegeden + nekem sokkal közelebb is van). Télidőben előzetes megbeszéléssel házi disznótoros, húsevő családtagjaim szerint igen kiváló minőség az is. Garantáltan eredeti őrölt paprika. Mák, dió, tökmag, szárazbab, házi tojás, házi tej… Zöldség-gyümölcsből néha egész meglepő különlegességek is, amik megteremnek itt: édeskömény, rebarbara, csicsóka…

  34. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Fiuk, lányok, nagyon szépen köszönöm! (külön örülök az mdf piac tippnek, és nagycsarnok hentesének, pesti lévén, azt hiszem szoktam is ott vásárolni néhe, ha ott ad el néha egy nagyon nagy darab cigányember.)Ha megengeditek, a kommentekből csinálok egy posztot.

  35. Mindennapi Manna says:

    Pótlás: ma reggel a Hunyadi tér fele kanyarodtam. Szerdán is vannak őstermelők, akik friss zöldséget, gyümölcsöt, fűszernövényt kínálnak.

  36. Anonymous says:

    Sziasztok. Nekem az lenne kérdésem, hogy hol lehet majd fügét kapni???

  37. chilii says:

    Erzsébet: köszönöm, megnézem!

  38. Erzsebet says:

    Aki házi tésztákat keres, azoknakajánlom, hogy piacokon öreg nénikszokták árulni. Régebben léteztekolyan nénik, akik házhoz munkahelyek-re szállították az árut. Rendelni islehetett tőlük. Én nem vettem mégilyet mert anyukám minden héten gyur.

  39. medvedr says:

    Kedves Mindenki!Csirkehús-minőség: Nagyon kevés konkrét és mérhető dolog/paraméter vonatkozik erre. (Eltekintve az állategészségügyi élelmiszerbiztonsági vonatkozásoktól.) A saját tapasztalataim és némi irodalmazás után a következőt tudom mondani: a csirkehús élvezeti értéke és ára- egyenes arányban van a vágásra kerülő madár életkorával. Kb. 12-16 hetes korig a legjobb sütni (Nem rántott csirkének). Véleményem szerint korra kerressetek! Ezt nagyüzemi csirkével nem érhetik el, ezeket az állatokat6 hetes korban vágják, de a mai fejlődési eréllyel rendelkező állatokat már 35 napos korban elkezdik ritkítani, főleg a 40Kg élősúly/m2 szabály miatt. Ezeknek az állatoknak a húsa vizesebb bár puha. A nagy áruház-láncokban kapható tanyasi v. red master csirkét 12-13 hetes korban vágják ezek genetikailag is szabadtartásos/kifutós tartásra szelektált fajtájúak, húsminőségük kiváló. A hosszabb életkor viszont jóval nagyobb termelési költséget is eredményez, ami természetesen az árban is tükröződik ! A kapirgálós tanyasi, paraszti udvarból vett csirkékkel azért nem árt vigyázni, a minőségre ez egyáltalán nem garancia!

  40. Horasz says:

    Gaborhoz tudok csatlakozni hentes ugyben. Az emlitett stand (ha egyre gondolunk) akkor ha a fobejaratnak hattal allunk, jobbra a kozepe fele, egy sarokstand. Egy nagy marhakoponya, ielletve mas koponyak es szarvak is lognak kint. Legutobb 30 fore vettem ott hust, elozekenye felvagtak es jominosegu, fiatal marhabol kaptam.Ugyanit kaphato borjubriz is pl.H.

  41. ida says:

    a minap jött szembe egy csirkés bolt az I.ker. Pauler utcában. nagyon biztatónak tűnt.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!