Fűszer és Lélek

Cseresznyés morzsasüti, crumble

h-cseresznye+morzsasütiIgazán megtehetné a cseresznyefa azt a kedvességet, hogy szépen folyamatosan érleli meg a gyümölcseit, és nem egy hét alatt! Ha két hónapig tartana ez a folyamat, akkor minden nap ehetnénk napmeleg gyümölcsöket, és nem sajnálnánk azt a jó pár kilót, ami tönkre megy a legnagyobb jó szándékunk ellenére.
Be kell vallanom, szerintem a legjobb cseresznyés sütik sem érhetnek nyomába a meggyeseknek, de már el kezdett egy picit barnulni a gyümölcs, és annyira sajnáltam volna, ha ki kell dobni! Míg a friss cseresznye édes, ropogós, addig amit sütibe sütünk az megpuhul, kicsit veszít az édességéből, úgyhogy az elvesző ízt pótolni kell valahogy. Nekem eddig a cseresznyepálinka jött be, csodát művel pár kanálnyi!
Hozzávalók:
1 kg kimagozott cseresznye
1 dl cseresznyepálinka
4 ek cukor
1 ek fahéj
30 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg barnacukor (jó a sima kristálycukor is)
A cseresznyét meglocsoltam a pálinkával, és egy órára a hűtőbe raktam. Miután lehűlt, leszűrtem róla fölösleges folyadékot, összekevertem a 4 kanál cukorral és a fahéjjal. Kivajaztam egy tűzálló formát, beleszórtam a cseresznyét. Közben a késes robotgépbe szórtam a vajat, lisztet, cukrot, és gyorsan morzsát csináltam belőle. Rászórtam a cseresznye tetejére, és 200 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütöttem. Forrón ettük vaníliaöntettel, de fagyival talán még jobb lett volna.
Vaníliaöntet:
2 dl tej
2 tojás sárgája
1 vanília rúd kikapart közepe
cukor ízlés szerint
Felforraltam a tejet, lehúztam a tűzről, óvatosan belekevertem a tojás sárgát, cukrot és vaníliát, figyelve, hogy nehogy összeugorjon. Teljesen lehűtöttem, majd tálalás előtt összekevertem
2 dl tejszín -ből vert kemény habbal. morzsasüti

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Jól néz ki, ezért én is megsütöttem. 🙂 Bár cseresznyepálinkát nem kaptam a boltba, így meggylikőrrel készült. Nekem egy kicsit édes lett, de a páromnak nagyon ízlik (még maradt egy kicsi, holnap majd elnyammogja). És a legdühítőbb: 3 kiló cseresznyéből magozás után 85 dkg tiszta cseresznye lett! Tele volt kukaccal a többi. Úgyhogy ennyiből készült el. Soha többet kukacos cseresznyét! :-)Kalinkawww.kalinka.blogol.hu

  2. vmistvan kukac hotmail.com says:

    köszi Eszter, akkor kb ugyanaz.vennem kell fenőkövet.

  3. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Gildor, üveg turmixban darálom a jeget.Sheila, nincs, kanállal kell enni 🙂

  4. sheila gre says:

    eszter, a cseresznye alatt nincs tészta?

  5. vmistvan kukac hotmail.com says:

    kedves Eszter!mivel darálsz jeget? én a botmixerrrel próbálom, csak félek, hosszútávon ez egy kicsit végzetes.

  6. chilii says:

    és hol van ilyenkor a fogyókúra? 😀

  7. VKOrsi says:

    annyian írtátok már ezt a cseresznyepálinkát, veszek én is :)szeretem az ilyen egyszerű édességeket! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!