Fűszer és Lélek

SÁVUOT ÜNNEPE, Roquefort felfújt

Pészáh második napján kezdődik az Omer számlálás. Az Omer szó egy mértékegység neve. Valaha egy „omernyi” árpát vittek a Templomba ezen a napon. Ettől kezdve hét teljes hetet számoltak (ezért hívják magyarul a Sávoutot a Hetek ünnepének is), és az ötvenedik napon ünnepelték a nyár ünnepét. Ebből következik, hogy Sávout (Sovuajsz) valaha mezőgazdasági ünnep volt, ilyenkor köszöntötték az első gabonatermést és az első érett gyümölcsöket is. Tudósok úgy gondolják, hogy a Tóraadás is pontosan ezen a napon történt. Ezért ezen a napon tulajdonképpen két dolgot is ünneplünk, a nyárünnepet és a Tóraadást is.
Ilyenkor szokás reggel elmenni a zsinagógába a nőknek is, és meghallgatni a Tíz parancsolatot. (Dávid fiam 10.30-kor énekel a Vasvári pál utcai zsinagógában, utána közös nagy fagyizás, gyerekműsor, és kidus :))
Az első éjjel pedig szokás virrasztani, és szent iratokat tanulmányozni, közösen tanulni. Idén én a Bálint házban tanulok, vitakozok a többiekkel, a gasztronomiai kérdések éjjel egykor kerülnek megbeszélésre.
Program:

Tikun-június 8. vasárnap
Szövegelés a Hegy körül! 8 téma, 24 értelmezés, 100 vélemény…
21:00
Izrael
Novák Attila, Gadó János, Gyémánt Balázs
22:00
Irodalom
Szántó T. Gábor, Uri Asaf, Vajda Károly
23:00
Művészet
Borgula András, Somogyi Zsófia, Toronyi Zsuzsa
0:00
Közösség és hagyomány
Mircea Cernov, Lózsy Tamás, Darvas István, Balázs Gábor
1:00
ételek-italok
Fényes Balázs, Fűszeres Eszter, Fröhlich Erika
2:00
nevelés/oktatás
Kerékgyártó Judit (Lauder), Sugár Sára (Scheiber), Balázs Gábor (Wesselényi)
3:00
Nők-férfiakról
Wirth Judit, Rosenberg Ági, Frici
A Tórát kaptuk, átrágtuk, újra és át-értelmeztük, újabb és újabb zsidó csoportokat hoztunk létre, osztódtunk és osztódunk, irányzunk, csoportosulunk, különülünk, ellenpontozunk. Hogy is van ez? Magyarázunk értelmezünk, veszekszünk, ölre megyünk, párbeszélünk, elbeszélünk, egymás mellett… Szinái hagyománya és a zsidó közösség egysége – helyett – csoportok, széthúzások, ellentmondások, viták, értelmezési lehetõségek azaz zsidóság és hagyomány éjszakája a Bálint Házban. Légy része a vitának!
Vannak helyek, ahol másnap éjjel pedig felolvassák mind a 150 zsoltárt. Szintén ezen a napon vette magához Mózest a Fáraó lánya. Csakhogy Mózes nem akart idegen nő melléből szopni, de a nővérének sikerült elintézni, hogy saját anyja szoptathassa. A Tóraadásig nem létezett rituális vágás (mivel nem is tudták az emberek, hogyan kéne). Szombaton kaptuk a Tórát, és a törvények aznap már törvénybe is léptek. Ezért aznap már nem lehetett schita (rituális vágás), úgyhogy csak másnap ettek az emberek húst, aznap tejet. Ezért szokás ezen az ünnepen tejes ételeket fogyasztani.
És akkor következzen a recept:

Hogy mindenkinek jól forogjon az agya vasárnap éjjel, ajánlok egy kis harapnivalót. Mivel szokás ilyenkor tejes ételeket fogyasztani, ez a étel is tejszínnel, vajjal, és roqueforttal készült.
Csalóka, mert egy pici tálka felfújt pár szelet fokhagymás, petrezselymes pirítóssal több órára is jóllakatja a gyanútlant.
Sokan félnek a szuflé készítéstől, mondván, hogy mindig összeesik. Ez így van, mihelyt kivettük a sütőből már el is kezd leereszteni. (A dög!) De ez teljesen normális jelenség. Úgy lehet áthidalni, hogy amikor elkészül, odahívunk mindenkit a sütőhöz, hogy kukucskáljanak be, és nézzék meg milyen csodálatos, magas lett a szuflénk, aztán nyomjunk a kezükbe egy pohár könnyű rozét, és szervírozzunk.
Fel sem fog tűnni nekik a turpisság!
Szerintem kötelező hozzá a fokhagyma, de aki idegennel fog párban tanulni, az felejtse el, ha csak nem direkt használja 🙂
Hozzávalók 12 felfújthoz:
15 dkg gomba
4 ek vaj
4 dl tejszín
3 ek liszt
15 dkg roqufort sajt
bors, szerecsendió
6 tojás szétválasztva
2 bagette
fokhagyma
petrezselyem
A vajon megdinszteltem a gombát, borsoztam, megszórtam a liszttel, és felöntöttem a tejszínnel. Csomómentesre kevertem, majd belemorzsoltam a sajtot. Szerintem sózni nem is kell, de ez egyéni ízlés dolga. Lehúztam a tűzről, és belekevertem a tojások sárgáját. Közben felvertem a fehérjét, és óvatosan összeforgattam a sajtos masszával. Kivajaztam, kiliszteztem a formákat, majd kétharmad részükig megtöltöttem őket a masszával. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készült el. Ez alatt a negyed óra alatt megpirítottam a kenyeret, bedörzsöltem fokhagymával, majd megszórtam bőségesen friss petrezselyemmel, ami állítólag közömbösíti a fokhagyma szagát. Objektív kísérletem ezt nem igazolja 🙂

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Anonymous says:

  Szia Eszter!Meg szeretném kérdezni, h melyik hentesnél és hol vásárolsz? És ha vásárolsz a Csarnokban akkor ott kinél? Még vmi: bélszínt honnan? Mert a Csarnokban a 6-6500,-Ft-ot sokallom. Még sosem vettem, nem szeretném elvéteni:-)Köszi,Macaroon

 2. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Köszönöm Tom, egy sima NIKON D40-esem van, kit objektívvel, és általában az ételeket A, vagy Macró módban fotózom.

 3. Tom says:

  Kedves Eszter,szeretném megkérdezni, hogy milyen fényképezőgépet használsz, milyen optikát, valamint milyen beállításokkal fotózol. Szerintem nagyon szépek az ételfotóid.

 4. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Erzsébet, nagyon kedves vagy!

 5. Erzsebet says:

  Jó ünnepet kívánok a zsidó olvasók-nak! Erről az ünnepről Szántó T. Gá-bor: Keleti pályaudvar végállomás c.regényében olvastam részletesen.Érdekes, hogy a Soá után megmaradtzsidóság mennyire tartotta ezeketaz ünnepeket. A könyv hatásáraturós derelyét készítettem és juhtu-rót vásároltam. Ilyenkor sajnálom,hogy nem vagyok pesti és nem vagyokzsidó, mert szívesen meghallgatnámaz irodalmi előadást.

 6. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Igaz! 🙂

 7. lorien says:

  A fokhagyma egyáltalán nem probléma 🙂 , ha a másik fél még nem függő, rá kell szoktatni 😀


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!