Fűszer és Lélek

Marhapörkölt

A marhapörkölt a kedvenc magyar ételem.
Fantasztikus marhapörkölttel vendégeltek meg bennünket vasárnap. Bográcsban főtt, és ismét bebizonyosodott, amit eddig is tudtunk, hogy szabadtűzön minden jobb.
Lehet, hogy csak nekem fontos, hogy a vörösboros marhapörköltbe kell egy kevés kakukkfű, ha már ott nő a tűz mellett, de most mindenki állította, hogy valóban különlegesen finom lett tőle.
És nem maradt el a pörkölt kötelező kísérője a tejfeles uborkasaláta sem, sok fokhagymával.
Most is összefut a nyál a számban, ha rá gondolok!
Hozzávalók 6 nagyétkű, vagy 8 normál étvágyú húsevő számára:
15 dkg füstölt szalonna
1,5 kg marha lábszár
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 paprika
1 paradicsom
2 ek édes pirospaprika
1 kk kömény
só, bors ízlés szerint
2-3 dl vörösbor (mi Egri bikavért használtunk)
4 szál kakukkfű
Köretnek vagy főtt krumpli, vagy friss, ropogós héjú kenyér illik, de megeszem én nokedlivel, sőt tarhonyával is 🙂
A szalonnát apró kockákra vágtuk, majd a bográcsban kiolvasztottuk a zsírját. Rádobtuk a hagymát, üvegesre fonnyasztottuk, majd leemeltük a bográcsot a tűzről, és beleszórtuk a piros paprikát. Ráöntöttünk egy deci vizet, és beledobtuk a felszeletelt paprikát, és a paradicsomot. Kicsit megsóztuk, borsoztuk, ekkor került bele a kömény, és az összezúzott fokhagyma.
Pár perc múlva, amikor a paradicsom, és a paprika megpuhult, rádobtuk a felkockázott húst, kicsit kevergettük, majd miután minden oldala megsült, öntöttünk rá egy kevés vizet.
A vizet csak annyira pótolgattuk, hogy ne égjen le a hús, de jó sűrű maradjon a pörkölt. Mikor a hús megpuhult, felöntöttük a borral, készre ízesítettük a sóval, és a borssal, majd beleszórtuk a kakukkfüvet.
Marhája válogatja, de nekünk kicsit több mint másfél óra alatt lett kész. Közben meg lehet főzni a krumplit, és el lehet készíteni az uborkasalátát.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Finom a kakukk fű, csak azt nem szeretem, hogy köpködni kell, ha a kemény "tűlevele" a számba kerül. Vagy a frissel nincs ez a gond?Vagy meg kell szokni?Susztertangó

  2. Anonymous says:

    Ma elkészítettem a pörköltet. Igaz,hogy csak a konyhában, gáztüzhelyen.Sajnos, nem tudok hol a szabadbanfőzni. Így is jó lett. Amióta olvasomezt a blogot, azóta készítettem marhahusból ételeket, finomak, nagyon szeretjük. B. B. Erzsébet

  3. vmistvan kukac hotmail.com says:

    a kakukkosfű nálam eléggé vesztésre áll :(majoranna, rozmaring frankó viszont 🙂

  4. Judit says:

    Szentem ez kitűnő lenne egy későbbi BRUNCH-ra. ;)A gyönyörű, most ültetett növények közé meg csempészünk egy kis konyhakertet, helyi használatra. :)Amúgyis szerintem a legszebb, legstrapabíróbb növények a levendula, rozmaring, majoranna, kakukkfű, metélőhagyma. Gyönyörűek, virágzás előtt és alatt. Díszkáposzta, citromillatú kakukkfű, mi kell még? Ja, a vega style patás. 🙂

  5. vmistvan kukac hotmail.com says:

    guszta.olyanok a fotók, hogy legszívesebben nyúlnék a villa nyeléért…

  6. Zoli says:

    Ez a fotó! Reggelire szeretnék pörköltet!

  7. Anonymous says:

    Szerintem kézi tarhonyával az igazi. én is szoktam bele kakukkfüvet tenni, ha a Zemplénben főzünk, és ott nő a réten. Isteni illata van, a vad kakukkfű sokkal jobb mint a kerti, és nagyon illik a marhához.Lola


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!