Fűszer és Lélek

1970 Erdőbénye


Fantasztikus videót találtam a youtube-on, és csak azért töltöttem fel az indára, mert az előbbi megosztó rettenetesen lassú tud lenni néha. Aki Amerikábol olvassa a blogomat, az nézze inkább ezt, neki biztosan gyorsabb.
A filmen egy erdőbényei szüreti bál látható, 1970-ből. Idemásolom az eredeti szöveget is, amit a videóhoz írtak, hátha tud valaki segíteni.
“Erdőbénye a Tokaj Hegyalján az egykori Zemplén megyében fekszik. Szőlő és bortermeléséről is híres, valamint hordókészítő mestereiről. Ezek a mesterek őrizték meg a bodnártánc szokását, amelyet a film vége felé láthatunk. A táncosok láncszerű összekapcsolódása az un. lánckardtáncokban volt szokásos, mely táncforma a magyarországi hagyományban az erdőbényei bodnártáncban maradt meg. A filmben látható még egy Makszus (Bakszus) pajtás, mint borosgazda és egy szüreti bálkor szokásos szőlőlopási jelenet is, valamint több köszöntővers is elhangzik. A Sonidus Archívum archív etnográfiai témájú filmfelvételeket keres B-A-Z megyéből.”
Annyival egészíteném ki, hogy Erdőbénye most is Zemplénben van, és a “pajtást” Baksus-nak is hívják, úgy tűnik nehéz megjegyezni a Bacchus nevet 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!