Fűszer és Lélek

A libanoni konyha

Soha nem felejtem el az első alkalmat, amikor libanoni vacsorán vehettem részt. 20 éves voltam, és egy hideg göteborgi estén az egyik olasz barátnőm kapott meghívást egy libanoni családhoz, ahová engem is magával vitt.
Nyolcan voltunk mindössze, de olyan érzésem volt, mintha száz főre készült volna a háziasszony, akinek iker kisfiai mellé iker kislányok rejtőztek a pocakjában.
Mezzékkel kezdtük, majd salátákkal, vagy ötféle bárány és csirkeétellel folytattuk. Volt négyféle olajbogyó, míg én előtte csak a zöldet és a feketét ismertem, volt csicseriborsó, három féle lencse, bab, egy csomó savanyúság, olajok, fűszerek, sajtok, kenyerek, gyümölcsök, és zöldségek.
Sőt, kaptunk bort is, és sört is, és akkor hallottam először olyan muszlim országról, ahol bizony szeretik az alkoholt. Boldogság volt az este minden perce, még akkor is, ha hétkor ültünk asztalhoz, és fél kettőkor még csak a süteménynél tartottunk.
Bár az összes étel különleges volt, végig az járt az eszemben, hogy ezeket a magyarok is szívesen megennék. Ezt azóta is tartom, szerintem a legkönnyebben szerethető, leghamarabb megszokható arab-mediterrán konyha, az a libanoni.
A libanoniak fő étkezése a vacsora, amit kicsi előétel falatkákkal, mezzével kezdenek, ezt követi a bárány, birka, csirke, vagy hal, persze ez is rendkívül színesen, gusztusosan elkészítve, majd sütemény, valami ital, esetleg kávé következik.
Rengeteg gránátalmát esznek, amit én különösen kedvelek, isteniek a kézzel gyúrt sajtjaik, az olajbogyóik, és a csicseriborsó ételeik. Egyszerre több mártogatni való is helyet kap az asztalon, van, amikor csak hummusz, de van amikor többféle babpüré, olajbogyópüré, lencsepüré is. Lapos, libanoni kenyérrel, vagy zöldségféleékkel mártogatnak, és nem ritkán maguknak fűszerezik utó az ételüket római köménnyel, borssal, fahéjjal, korianderrel, vagy zöldfűszerekkel. Gyakran használnak szezámmagot, sáfrányt, pisztáciát, fenyőmagot, diót.
Milliónyi szárított gyümölcsöt, és zöldséget tartanak, és többféle olajat.
Örültem is nagyon a múlt héten, mikor Forza meglepett egy libanoni szakácskönyvvel. Receptek még következnek.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Ezek a kenyérféleségek nagyon ígéretesen néznek ki. Ugye ennek a receptjét is közlöd? Lécci-lécci! köszi :)) Judit

  2. Mishmesh,alias Dorka says:

    Ez nagyon jó lesz! Mintha egyenesen nekem lenne kitalálva..Még az is stimm, hogy a vacsora a fő étkezés..Akkor van rendesen idő, és akkor van otthon mindenki. Nagyon várom én is a libanoni kajákat.:-)

  3. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Samrlika, igen, ez a libanoni cédrus. Gyönyörű fa.Lekvároskukta, meglepő módon a könyv címe the lebanese cookbook , Hussien Dekmak írta.Forza, jönnek a posztok sorjában 🙂

  4. forzadagro says:

    Sok-sok libanoni ételt kérünk!!:)) Sőt, mi lenne ha aldivíziót nyitnál a libanoni kajákból?:)

  5. Anonymous says:

    Csodás ez a poszt, köszi!Lori

  6. Lekvároskukta says:

    Eszter, érdeklődve várom a recepteket :)Mi a könyv címe?Üdv

  7. Samrlika says:

    ez az alsó képen a libanoni cédrus?nagyon szép fa.egész megkívántam a libanoni kaját, de marad a májkrémes kenyér…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!