Fűszer és Lélek

Citromos gríz süti

Nagyon könnyű, nagyon finom, és nagyon citromos. Munka sincs sok vele, egyedül arra kell figyelni, hogy az ember előre tudjon tervezni vele, mert a tésztának egy éjszakát pihenni kell a hűtőben, hogy a grízszemek megszívhassák magukat nedvességgel, különben a süti kiszáradt császármorzsa szerű lesz. (Igen, onnan tudom, hogy csináltam már így is 🙂
Van egy viszonylag magas falú üveg piteformám, abban szeretem a legjobban sütni, mert ha abból kifordítom, akkor szép fényes a teteje. Ha másban sütöm, akkor egyszerűen nem fordítom meg.
Hozzávalók:
2 bögre gríz (búzadara) Egy bögre=0,25l
5 tojás szétválasztva
2 bögre cukor
15 dkg vaj megolvasztva
2 citrom leve, és héja
1 csomag sütőpor
A tojások sárgáját habverővel fehéredésig keverem a cukor felével. Belenyomom a citromok levét, majd hozzákeverem a megolvasztott vajat is. Pár percig még keverem, majd beleöntöm a grízt, belereszelem a citrom héját. Éjszakára a hűtőben pihentetem.
Másnap beleöntöm a maradék cukor felével elkevert sütőport, és alaposan elkeverem.
Közben kemény habot verek a tojásfehérjékből a cukorral, majd óvatosan, hogy a hab ne törjön, beleforgatom a masszába.
Kivajazott, kilisztezett formába öntöm, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm. Nekem 40 perc alatt sült meg, de a tűpróba elengedhetetlen.
Mielőtt megvágom, még meglocsolom egy kevés porcukorral elkevert citromlével a tetejét.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. sajtkukac says:

    Én is megsütöttem, és nekem is száraz lett. Az íze remek volt, citromos, friss, de valami öntet, krém kellett volna hozzá. De nem adom fel :-)N.

  2. chilii says:

    khm…most, hogy lerántottuk a leplet a bögre űrtartalmáról is, és miután megebédeltem a hajszálvékony serrano sonkába terkert párolt spárgáimat (ala nature, fogyókúrás célzattal), mi lenne ha megfelezném a bevitt cukor mennyiséget???

  3. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    😀 szerintem is várj vele egy éjszakát! Szép citromos álmokat!

  4. Csibe says:

    Szeretem az ilyen sütiket, a hétvégén ki is fogom próbálni! Köszi szépen!

  5. certaldo says:

    Na, most látom, csak fecsegek össze: pont, hogy nem lesz estére, hisz a “nagy-citromos-darasüti-titok” miatt csak holnap lesz.

  6. certaldo says:

    Köszi! (és nem az a lényeg, hogy igazam van, hanem hogy estére lesz citromos darasütim! :))))

  7. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Az IKEA-ban vettem egyszer egy CUP névre hallgató fém pixist, azóta azzal mérek.1 cup = 0,25 lEz asszem az amerikai cup “mértékegységnek” felel meg, legalábbis nekem az összes USA recptnél működik.Igazad van, pótlom a hiányt!

  8. certaldo says:

    Késztetést azt én is érzek, de mindig visszahőkölök az ilyen mértékegységektől. Csak most, csak az én kedvemért, megmérnéd annak a bögrének az űrtartalmát, édes Eszter? Nem akarok felvágni, de vagy hat különféle méretű bögre figyel a kredencben. Melyiket szeressem? Köszönöm szépen!

  9. nosalty says:

    jujujujuj, azonnali késztetést érzek, most bekeverem, és csak reménykedem, hogy holnap is ennyire kívánni fogom!!

  10. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Igen, én is jártam így! :-)De mostmár nem titok a titok.

  11. "saját levében" says:

    Nagyon rendes vagy, hogy felhívod a figyelmet a tészta pihentetésére, én ugyanis már beszívódtam ebbe a csapdába, és a süti enyhén ropogós lett! Vagyis olyan, mintha homokot is kevertem volna bele. Még nem láttam olyan szakácskönyvet, amelyik ügyelt volna erre, cak azt írják, hogy hipphopp dobjuk össze, öntögessük a bögrés hozzávalókat és már sülhet is! 🙁

  12. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Szerintem ez olyan pikóta és bögrés keverék.Általában mindenki kedveli 🙂

  13. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Chilii, én nem vagyok az édesítőszer ellensége, szerintem azt is tehetsz bele, és ilyen abédekről nem ér itt irogatni! :-)Egészségedre!

  14. chilii says:

    finomnak finom volt az ebéd, csak KEVÉS! pedig egyedül ettem meg az egész csomag spárgát (már amennyi a pucolás után maradt belőle) de most rögtön jöhetne a következő adag! hiába szokni kell még ezt a fogyókúrázást :o)én nem nagyon használok édesítőt, de most kipróbálási célzattal vettem fruktózt, majd meglátjuk!

  15. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Gello, ha száraz lett, azon a locsolás már nem segített volna szerintem. Talán még egy tojás.Sajnálom nagyon!Sajtkukac, szerintem ez egy kis tepsinyi adag.

  16. Gello says:

    Tegnap (illetve tegnapelött kezdve) megcsináltam, és sajna egy kicsit száraz lett. Már reggel, amikor kivettem a hűtőből a masszát gyanús volt, nehezen kevertem bele a további hozzávalókat, de kezdő cukrászként nem mertem belenyúlni a receptbe.Talán a tojások voltak kicsik, talán a citromok…vagy csak jobban meg kellett volna locsolnom a végén? Szerintetek?Egy kis fagyival (a’la mode :-)) persze jól működött volna, de piknikre vittem. Azért így is finom volt ám, és persze el is fogyott!Certano, az a mascarpones cucc nagggyon jól hangzik hozzá!

  17. Anicara says:

    Ez istenien néz kiés én imádom a citromosatés létezik kukoricadara ismmmmKisebb szünet után most pótolom a kimaradt olvasni- és nyálcsorgatnivalót… meg készülök az estére 😉

  18. certaldo says:

    Nos, ugyan nem jelentkeztem (csak most van időm pótolni a netezést), de megsütöttem. Jelentem, kis változtatással és elképesztően-fantasztikusan-isteni lett! A két citrom helyett a sütibe ment fél-fél citrom és lime, egy egész narancs leve és héja. A maradék fél-fél lé, plusz egy narancsé összeforralódott kis cukorral és kupicányi Cointreau-val, majd a kész sütit megszurkáltam durván sok helyen hurkapálcával és belocsoltam a sziruppal. Még a formában. Több órányit hagytam “szipogni”, csak utána vettem ki. Pici narancshéjjal és cukorral, vaníliaesszenciával kikevert mascarpone volt hozzá. Eszter! Örök hála. 🙂

  19. sajtkukac says:

    Szia,és ha nem kerek formában sütöd, akkor kb. mekkoráa tepsiben ideális ez az adag?? kösziN.

  20. maci says:

    Épp most sül a citromos sütim, de ő úgy jártam, hogy kifogytam közben a cukorból. Szóval a mai cukor mennyiséget mézzel helyettesítettem. Kíváncsian várom milyen lesz:)A Jeruzsálemi túrótortát is kipróbáltam már. Rendkívül finom lett:)Köszi.

  21. Malvina says:

    Csak nézem, nézem és hatalmasakat nyelek.::))

  22. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Igen. Én nylon zacsiba szoktam tenni, mert abban szinte teljesen légmentesen tudom tartani.Semmi baja nem lesz. Egyébként nem két nap, csak fél.

  23. Anonymous says:

    Engem ez a két napra szétválasztott tojás érdekelne.A másnap felhasznált fehérje az, amit előző nap nem használ fel az ember lánya, csak hermetikusan elzárja a hűtő belső flórájától?

  24. hodográf says:

    Azon gondolkodom, mi lenne, ha kipróbálnám naranccsal is…. Mert a gyerek nálunk a citromot annyira nem szereti (bezzeg én….), a narancsot viszont nagyon.

  25. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    A fruktóz nagyon jó, csak vigyázz, mert kicsit édesebb mint a cukor.

  26. chilii says:

    az ilyesmit nagyon szeretem, sütöttem is már hasonlót, felveszem ezt is a listára! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!