Fűszer és Lélek

Zamatos turbolya

Bevallom, a turbolyát két héttel ezelőtt csak névről ismertem. Szántó Anrás mesélte, hogy ők is receptekben olvastak róla, utánanéztek, és azóta gyűjtik, mert nagyon megkedvelték.
Én is megnéztem a képét, és hazafelé jövet meg is pillantottam az első bokornyi turbolyát a metró megálló felett. Alig vártam a hétvégét, hogy erdőben is kereshessem.
Népies neve a turbolyának az Esztergamag, olaszsaláta, ormánka, turboja, borbulya. Ez a borbulya olyan, mintha valaki elfelejtette volna a nevét, és csak tippelget 🙂
Egynyári, 50-70 cm magas, orsógyökerű, rendszerint ősszel kelő és áttelelő növény. Franciaországban sok helyütt termesztik, nálunk vadon nő. Az egész növény édes, fűszeres illatú. Levelei világoszöldek, csipkeszerűen osztottak. Virágja ernyőben áll, színe fehér. Áprilistól júniusig virágzik.
Csak a zsenge hajtásokat érdemes szedni, salátának, öntethez, mártásokhoz. A franciák főzelék szerűséget is főznek belőle, de azért azt kicsit furcsállom. Ha fűszerként használjuk, érdemes május-június hónapban a virágos, illóolajban gazdag részét szárítani.
Leggyakrabban a petrezselyemmel tévesztik össze, de annak levele durvább és nem ánizs illatú. Az illat egyébként az ernyős virágzatú növényeknél fontos határozóbélyeg, a mérgező növényeknek jellegzetes taszító illatuk van, egérpisi, ilyen a bürök, az ádáz, a csormika, a bódító baraboly. (egérpisi, és ádáz! 🙂
Az ernyősvirágzatúak családja Anthriscus nemzetségének 13 faja Európában és Kelet-Ázsiában őshonos, de vadon megtalálható még Észak-Afrikában, Amerikában, sőt Új-Zélandon is. Szűkebb hazájának a Földközi-tenger keleti partvidékét és Elő-Ázsiát tartják. Európa egyes országaiban kis területen foglalkoznak termesztésével. Hazánkban vadon is előfordul, főleg az akácosok tavasszal nagy tömegben megjelenő aljnövényeként. Mi a budai erdőkben jártunk, kikerülni sem lehet.
Illata enyhén ánizsos, íze is édeskés, kicsit ánizsos, de engem erősen emlékeztet a koriander zöldjére is. A koriander is erősen megosztja az embereket, de én azt is imádom.
Köszönöm Terebess.
Receptem következik. Addig is itt egy másik.
Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Andrea says:

  Én a bejegyzésed alapján figyeltem fel rá, emlékképeim voltak az erdő alján csokrokban élő petrezselyem-utánzatról. No, tegnap rábukkantam, és miután megdörzsöltem, az ánizsod-ouzós illat csalhatatlanul jelezte: ő az! Várom a recepted! Szárítani lehet?

 2. prante says:

  nálunk most tele van vele az erdő alja, amikor arra járok, mindig megdörzsölgetem a kezemmel, hogy rajta maradjon az illata… várom a receptet 🙂

 3. Mishmesh,alias Dorka says:

  Volt valami mese is Cirbolya és Borbolya címmel. Két manó, akik egy ilyen bokorban laktak.Holnap tervezünk Makkoshotykai túráz szétnézek az erdőben, hátha látok ilyet. Úgyhogy én is váro a receptet:-)

 4. loislane says:

  röhej, hogy szinte mindenről egy film jut eszembe:) a turbolyáról is! Cel én rukkolafarmot akarok a hátsó kiskertemben!

 5. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Az is nő vadon, ha egyszer elterjed a kertben.Mish, jó utat, Makkoshotyka gyönyörű.

 6. Anonymous says:

  Én is két hete ismerkedtem meg a turbolyával, egy fogadáson, hideg turbolya leves formájában.Nagyon ízlett, leginkább egy jó indiai lassi-ra emlékeztetett, persze az ánizsos ízzel megspékelve, igazi nyár esti csemege. Sajnos nagyon franciás adagot kaptam (stampedlis pohárban:-)),és én már marha éhes voltam akkorra…Gello: lelkes olvasó, és az ikrek mamája a múlt heti brunch-ról

 7. Malvina says:

  “Franciaországban sok helyütt termesztik, nálunk vadon nő. “Ez annyira jellemző! ::(( ::))

 8. Itality says:

  ha előbb olvastalak volna, akkor tegnap gyűjtögethettem volna kedvemre! No majd legközelebb!!!

 9. Anonymous says:

  Szuper az oldalad, es nem belekotyogni szeretnek, de botanikus vagyok es kikivankozik: a masodik kep szerintem erdei turbolyat abrazol, annak egesz mas a level es levelkek alakja, surubb is, hegyesebb is, es az ernyoviragzata is tomottebb, mint ahogy az a kepen is latszik. Ez sem mergezo, de nem anizsillatu, izre pedig inkabb repas beutese van. A zamatos turbolya finomabb ;). Amugy gratulalok az oldalhoz!

 10. Hobbiszakács says:

  Szeretem a félig érett termésének az illatát. Nyáron mindig akad egy maroknyi a zebemben. Annyira vadon nő 🙂 , hogy ételbe nem tenném.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!