Fűszer és Lélek

Cukkini szósz mascarponéval

Pár éve Horvátországban ettem egy fantasztikusan finom tortellinit. Sajnos már teljes pontossággal nem tudom felidézni az ízét, de azért a lényegre emlékszem.
Pár hete a Velvet megkért, hogy menjek el a Dolce üzletébe, és írjak róla pár sort. Ott láttam nagyon jó tortelliniket, és akkor újra bevillant a cukkinis tortellini.
Múlt héten, amikor a Király utcában jártam, beszaladtam, vettem egy adag tésztát, és itthon nekiláttam.
Így utólag már nem tudom eldönteni, hogy olyan lett-e a végeredmény, mint az eredeti, de mindenkinek nagyon ízlett. Szerintem a szószt érdemes csak úgy, húsok mellé is elkészíteni, egy főtt marha pl. egyenesen kívánja a krémes cukkínit, ha nincs éppen a kaporszószhoz kedvünk.
Hozzávalók:
2 kicsi cukkini
4 gerezd fokhagyma
2,5 dl tejszín
20 dkg mascarpone
5 dkg kéksajt (ez biztosan nem volt az eredetiben, de nem rontotta el, sőt!)
2 tojás sárgája
só, bors
szerecsendió
4-5 levélke zsálya
5 dkg vaj
2 ek extraszűz olívaolaj
A cukkínit lereszeltem nagy lyukú reszelőn. Megsóztam, majd kinyomkodtam a levét. Egy serpenyőben megolvasztottam a vajat, beledobtam az összezúzott fokhagymát, kettőt kevertem rajta, és hozzáadtam a cukkinit. 5-6 percig pároltam, fűszereztem, és belekevertem a mascarponét, és kicsit összefőztem. Elkevertem a tejszínt a tojás sárgákkal, és ráöntöttem a cukkínis masszára. Csak egy rottyanásnyi időt adtam neki, és le is tekertem a lángot, nehogy kicsapódjon a tojás, vagy a vaj a tejszínnel. Miután elzártam, csak akkor kevertem bele a kéksajtot, és az olívaoljat. Egyszerű tésztával, kevés parmezánnal is kiadós étel.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Eperlány says:

    Egyszer megkóstoltam, beleszerettem. Majd elveszettem, de hála az égnek megtaláltam nálad. Most aztán jól elrakom. Megfőzöm, lefotózom és berakom a blogomba, és lehetőséget adok másoknak ahhoz, hogy átlinkelve megtalálják a többi finomságodat.Köszönöm:Eperlány

  2. Anonymous says:

    Szintén horvátorságban ettem nagyon hasonlót, sült paprikával. Az is nagyon jó volt.

  3. Lujza says:

    Az jutott eszembe, hogy ez mennyire finom lehet, ha csirkemellre öntjük, megszórjuk sajttal, majd megsütjük a sütőben. Köszönöm a receptet, tudom is mi lesz a következő cukkini recept, úgy is jön a cukkini szezon.Barabás Lujza


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!