Fűszer és Lélek

Maceszgolyó

A maceszgolyó meglehetősen hasonlít a kókuszgolyóhoz, de attól intenzívebb, keletiesebb ízű. Lehet maceszlisztből is készíteni, de szerintem finomabb lesz durvára tört maceszdarabokból. Ha valakire rászáradna ünnepek végére a macesztorta, akkor abból elkészítve a legfinomabb.
Hozzávalók:
½ doboz macesz durvára darálva (50 dkg)
5 dkg mazsola
5 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg aszalt meggy
5 dkg aszalt füge (az aszalt gyümölcsöket is érdemes megdarálni)
1 bögre darált mák vagy dió
1 tábla reszelt étcsokoládé
½ bögre sárgabarack lekvár
½ bögre méz
1 kk őrölt kardamom
1 kk őrölt szerecsendió
3 kk fahéj
1 narancs reszelt héja vagy kandírozott narancshéj
(rum, ha szeretjük)
Annyi tej (ha nem húsos a vacsora) amennyivel formázható állagú lesz a massza. Ha a vacsora húsos (általában az), akkor narancslé.
Gyúrjuk össze a masszát, és várjunk egy keveset, hogy a macesz megpuhuljon. Formázzunk belőle gombócokat. A tetejét szórjuk meg kevés reszelt szerecsendióval, kakaóval, vagy mártsuk olvasztott csokoládéba.
Nagyon tömény, nagyon finom. Kóser Pészahot kívánok!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Jaj, köszönöm a választ, én kb. a felére tippeltem volna!! Judit

  2. forzadagro says:

    Olyan lúzer vagyok, hogy nem hoztam tegnap el belőle, most ölni tudnék érte!!:))

  3. Horasz says:

    miert voltam en eddig meggyozodve arrol, hogy ez egy sos valami? jo jo eddig csak hallottam rola, de valamiert definitly ugy tunt ez egy sos etel. mindig tanul az ember…:D

  4. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Forza, legalább 20 maradt Meirnél, este ugorj fel hozzá!:-)Horasz, a macesz íztelen. Azt csinálsz belőle amit akarsz.

  5. Malvina says:

    Eszter, Gábor, Dávid,Rém örülök, hogy találkozhattam veletek. Csak azt bánom, hogy Esztertől nem kértem autógrammot, mert a zsigereimben érzem, hogy még nagyobb híresség válik majd belőle. Ha még lehetséges! ::)))

  6. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Malvina :-DMi is nagyon örültünk!

  7. Kati says:

    Kedves Eszter,Most olvasom a helyi lapban (www.limpartial.ch), hogy a Camille Bloch-féle csokoladégyar évente nekiall koser csokoladét gyartani (most fejezték be a gyartast). A csokoladé tejmentes, londoni rabbi ellenörzése alatt.Ha valakit érdekel, probaljon utananézni, hatha Pesten is kaphato…az eredeti valtozat (sajnos:)) nagyon finom, gondolom ez is.Szép, békés Pészahot Nektek:)

  8. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    A macesz a kovásztalan kenyér, vagyis a pászka (mácá, macesz, laska) volt a szegények és a rabszolgák kenyere. Nevezik nyomorúság kenyerének (lehem óni) is, hiszen a rabszolgasorban tengődő zsidóság ezt fogyasztotta napi eledelül. Az egyiptomi fogságból menekülő zsidóknak sem volt ideje és módja megkeleszteni a tésztát.Itt egy kép:http://www.anonymous.org.il/pic/matza.jpg

  9. Anonymous says:

    Esetleg meg tudnád mondani, hogy a doboz fele hány dkg? Én még csak zacskós kiszerelést láttam. Köszi

  10. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    A csomag 1 kg-os volt, úgyhogy 50 dkg maceszra szól recept.

  11. vmistvan kukac hotmail.com says:

    guszta :)én még mindig a nagyonegyszerű csokis receptedet szeretném megcsinálni, de, amikor belefognék, mindig közbejön valami. pedig már vettem habverőt is, felismerve, hogy villával nem lesz türelmem keményt tojáshabot kreálni.mosogatógépajtómentes kellemes hétvégét kívánok! 😀


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!