Fűszer és Lélek

Zsázsa

A zsázsában az a legjobb, hogy egy hét alatt megnő akkorára, hogy már enni lehet. Az ideális idő, amit hagyni kell a növekedésének az két hét, de tavasszal mindig türelmetlen vagyok, és már egy hét után, amikor az első zöld kis levélkéi megjelennek, elkezdem enni.
Szitába kell szórni a magokat, jól meglocsolni, és egy nedves pamut textillel letakarni. Naponta 3-4-szer meglocsolom, különben hagyom, had növekedjen magától.
Három nap elteltével már van akkora, hogy a rongyot le lehet venni a tetejéről, ezután csak locsolni kell még egy pár napig, aztán ehető.
Már az ókorban is nagyon kedvelt növény volt, a Kárpát-medencébe a rómaiak hozták magukkal. Enyhén csípős, pikáns növény, tele C vitaminnal. Magas C vitamin tartalmáról a tengerészek is tudtak, akik skorbut ellen vitték magukkal a hajójukra a növényt.
A kerti zsázsa valószínűleg a mai Irán területéről származik. Dioscorides azt írja, hogy Babilon a hazája. Kínában mar i. e. 1500 évvel is ismerték; I. Yin császári miniszter úgy vette számba a növényjegyzékében, mint a legfinomabb salátát. És valóban nagyon finom salátának is, de szerintem a legjobban a tojás, a sajt, és a túró ízét egészíti ki.
Amit a növénykéből elfogyasztunk, az voltaképpen csak a szár és a rajta levő két sziklevél. Ha kissé tovább engedjük a növénykéket nőni, akkor megjelennek az első, zsenge lomblevelek is, amelyek éppen olyan kellemes ízűek, mint a sziklevelek. Állítólag fagyasztható, de ebben a nagy víztartalma miatt nem nagyon hiszek, viszont egy hét alatt az év bármely részében szüretelhető.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Anonymous says:

  Szia Eszter!A csíráztató tálba – ami lyukacsos – belerakom a zsázsa magot, majd leöblítem folyóvíz alatt, végül lecsöpögtem róla a vizet, majd minden nap ugyanígy leöblítem. A több magnál ez nagyon jól működik, de a zsázsa még 4 nap után sem kezdett el csírázni! Persze a többi magot – igény szerint – hagyom ázni max. 12 óráig, mielőtt csíráztatni kezdem. Hogyan kezded el textil között csíráztatni a zsázsát? Milyen textilt használsz? Mennyi ideig hagyod textil alatt? Mit csinálsz, velük, ha kiveszed őket a textil alól? 1-2 zsázsamag kicsírázott, megkóstoltam, és nagyon ízlett, ezért szeretnék rájönni arra, hogyan kell csíráztatni! Köszi a segítséget előre is! Ildikó

 2. nana says:

  épp a hétvégén vettem zsázsa-magokat 🙂 hétvégén úgyis szép idő lesz, elültetem!

 3. Anonymous says:

  És hol lehet zsázsa magot kapni?

 4. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Vetőmag bolt, hipermarket, és állitólag az IKEA.

 5. Anonymous says:

  a szita alatt van valamilyen tányérféle,amiben áll a víz,vagy hogy érted ezt a locsolást,mikor már nincs a tetjén textil?(merthogy a szitából a víz kifolyik;vagy ez is elég a magoknak?)alika

 6. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Egyszerűen a csap alá tartom a szitát, és valóban elég ennyi a magoknak, ha napjában többször megteszed. Egy lapostányér azért van alatta, de csak azért, higy a lecsöpögő víz ne áztasson el mindent.

 7. Anonymous says:

  Bioboltban lehet kapni 700 ft körüli áron műanyag csíráztató tálat, és bár én a természetessel, a kerámia csíráztatóval indítottam, ez utóbbi kevésbé vált be. Ugyanitt a magokat is be lehet szerezni, nem csak zsázsát, de retket, sőt olyanokat is, aminek én még a nevét sem hallottam előtte (lepkeszegmag), moostanra meg már meg is eszem…Orsi

 8. "saját levében" says:

  Nekem is műanyag csíráztató tálam van, könnyű kezelni, elmosni stb. A gyógynövényes boltokban lehet kapni. Retket is szoktam keltetni, nagyon finom erőteljes retekíze van! És nem ereszt le másnapra mint egy gumilabda.

 9. Mishmesh,alias Dorka says:

  No már az enyém is csírázik, tegnap óta kis vajszszínű lábacskákat eresztett, nagyon gyors!!Szitám sincs, meg csíráztatóm sem,egy lapos tányér aljára parírtörlőt tettem, meg a tetejére is és locsolászom.. Jó ötlet ez a csíráztatás, mikor az ember ilyenkor ki van éhezve valami friss zöldre.. Búzát is csíráztatok, ha már elvetődtem a bioboltba.

 10. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  A retek, és a hagymacsíra is nagyon finom. 🙂

 11. Mishmesh,alias Dorka says:

  No mégegyszer, ezúttal ügyelve az értelmes, és nyelvtanilag is helyes magyar mondatok kreálására..Szóval a papírtörlőn való csíráztatás hülye ötlet volt tőlem, csírázik ugyan szépen, de bele is tapad a papírba, úgy kell majd leoperálni a növénykéket onnan.. De sebaj, holnap vezek szitát, meg van még egy zsacskó mag is. Retekcsírát meg kipróbáljuk!De első project a szitavásárlás a szitaboltban:-)Nem is tom, hogy tudtam eddig létezni szita nélkül… 🙂

 12. Anonymous says:

  Szia! Segítséget szeretnék kérni! Már többféle magot tudok csíráztatni gond nélkül csíráztató tálban, de a zsázsa kifog rajtam! Ha víz éri, akkor egy kocsonyás réteg keletkezik a mag körül, és nem kezd el csírázni még 4-5 nap múlva sem! Te hogyan csíráztatod pontosan? Köszi a segítséget előre is!Ildikó

 13. Ildikó, a kocsonyás réteg teljesen normális. Én textil között kezdem, aztán borítom a szitára, de 2-3 nap múlva már csírázik. Nem tudom mi lehet a baj nálad. Lehet, hogy a mag nem jó? A kocsonya egyébként végig megmarad.

 14. "saját levében" says:

  Igen, nekem is az egyik kedvencem. Magyon finom vajkrémben elkeverve, vagy csak sima vajaskennyérre halmozva is.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!