Fűszer és Lélek

Rántotta?

Egy éve, amikor megvettem a Szakácsok könyvét, hatalmas meglepetés ért. Kiderült, hogy nem tudok rántottát sütni! (Nem röhög!) Az hozzátartozik az igazsághoz, hogy francia rántottáról lesz szó.
Ez a fajta rántotta időigényes, kicsit munkás, tripla kalóriát tartalmaz, és tízszer jobb, mint amiket eddig ettem. Úgyhogy megéri a fáradságot. A könyv két tojáshoz öt deka vajat ír, és ez a mennyiség meg is felel a valóságnak, úgyhogy van benne zsír bőven! Éljen a koleszterin 🙂
A recept szerint duplafalú lábosban, nagyon meleg, de nem forró víz felett kell kevergetni folyamatosan a tojást a vajjal, olyan húsz percig. Eleinte így készítettem, aztán szembejött velem Gordon Ramsay videója, és azóta a vízfürdőt kihagyom.
A lényeg a vastag falú serpenyőn, a nagyon alacsony hőmérsékleten (amit a serpenyő tűzről való lehúzásával szabályozhatunk), és a folyamatos keverésen van. Az időt így sem lehet megspórolni, de legalább nem kell annyi edényt használni.
Persze most se vetem meg a kolbászos, hagymás rántottát, de bevallom egy éve nemettem ilyet, csak vendégségben.

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. before says:

    Nem Ramsey, hanem Ramsay.Egyébként ez volt az első dolog, amit tőle csináltam, zseniális. Azóta csak így csinálom a rántottát, igaz, több időbe telik, de annyira durva a különbség, hogy mindent megér.Általában nem keverek bele a végén semmit, de próbáltam creme fraiche-sel, tejföllel, tejszínnel is, mindegyikkel jó. Mi azért jobban szeretjük a kicsit intenzívebb tojásízt. Valaki írta, hogy habverővel csinálja. Egyszer én is kipróbáltam, sajnos szörnyen sikerült, a tojás valamiért kicsapódott és a végeredmény undorító lett.

  2. cukipék says:

    nekem a vízgőz feltt, nem keveréssel hanem habverővel a nyerő, mogyoróolajjal

  3. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Tényleg? Azt nem ismerem. Mármint a Stahl félét. A tejszínest igen, de szerintem vagy vaj, vagy tejszín. Stahl tökéletes grillcsirkéjét viszont szeretem. Amikor vajat kell belemaszírozni a madárba. 🙂

  4. nemisbéka says:

    És ha még tejszínt is teszel bele, meglesz Stahl Judit tökéletes rántottája.

  5. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Akarom mondani a tojásrántotta 😀

  6. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Fakanál, ha szereted a vajat, akkor ezt is szeretni fogod. Mi legalábbis imádjuk!Mi nem tetszik, az állaga? Az valóban nagyon más. Vagy a sok vaj?Érdekes, mert engem rögtön lázbahozott, persze nem kötelező a disznótor. Akarom mondani a töltöttkáposzta.

  7. VKOrsi says:

    láttam már ezt a GR videót, de még sosem próbáltam :)majd egyszer

  8. fakanal says:

    akkor én most vállalom akár a megkövezést is: bármennyire imádom is Gordont, nekem ez a vajas kutyulmány nem kéne. rántottaként biztosan nem. ha találna neki vmi blickfangos nevet, talán, de akkor se biztos:) bár ahogy elnézem a helyzetet, a veszély semmilyen formában nem fenyeget, hogy Gordon főztjét kelljen ennem:(

  9. loislane says:

    azért ez a tripla kalória kicsit ijesztő…biztosan megéri az íz-hízlalás arányt tekintve? Mert ha olyan jó, mint a libamáj, akkor meg, de különben…:)

  10. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Aha, de én ezt kenyér nélkül nem tudnám megenni 🙂

  11. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Mogyoróvaj? Imádom! El se tudom képzelni tojással. Ki fogom próbálni.

  12. lorien says:

    Ez nem rossz, a kedvenc rántottám én is hasonlóképp készítem, csak nem vajjal, hanem sajttal és vastag serpenyőben épp csak minimális lángon :)A tejszín szerintem nem jó ide, az túl híg. GR is crème fraiche-t használ, annak házi készítésére pedig itt a megfejtés:http://mezesmadzag.blogspot.com/2008/02/hzi-creme-fraiche.html

  13. Anonymous says:

    Szerintem az állagát biztos elrontottad, ha “sült” jellege volt. 🙂

  14. Anonymous says:

    engem is nagyon felpiszkált ez a vajas változat, tegnap meg el is készítettem, hááát, mintha sült majonézt ettem volna… nekem a ‘harmatos’ rántotta jobban bejött. Vagy valamit elkevertem?

  15. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Jaj Zsuzska, mindig annyira, de annyira örülök ha írsz!!!:-)

  16. zsuzska says:

    Mindig beleviszel a bűnbe. Bele! 1393 kalória a mai ebédem. Elkészítése fent olvasható. Finom, tényleg, de Gordon nem vett volna rá, csakis TE! Te kísértő!

  17. Anonymous says:

    ha már rántotta, akkor itt az egykezes tojásfeltöréshttp://youtube.com/watch?v=QfHqdc4pbbsremélem jól másoltam beha mégsem, akkor youtube.com on a CRACKING AN EGG WITH ONE HAND! alatt található az elegáns tojásfeltörés:-)))jó gyakorlást:-))

  18. meir says:

    na en kipróbáltam és kurva jó:) kenyér nélkül salátával:) a vaj kifejezetten dobott rajta és rángattam a lábast is ahogy a filmeben. kivéve a paradicsom fürtöt hagytam ki, helyette zöldhagyma volt.

  19. anna says:

    Na azért ez így nem egészen igaz. Felvakkantottam a röhögéstől, mikor a Nem röhögöt olvastam, de akkor sem oké. Te ugyanis láttatlanban mondom, hogy fantasztikus rántottát készíthetsz, csak nem ilyent. Amúgy, ha rántotta-kísérletezhetnéked van, ajánlom a görög rántottát. Két tojásba bele kell reszelni egy hámozott, nyers paradicsomot, fokhagymát és nagyon sok bazsalikomot beletépkedni. Só, bors, etc. vagy a törököt. Na az macerás, fejből nem is tudom, ott meg a szerecsendió dominál, de ha ezt mind ismered/ismeritek bocsi, elhalgatok én csak egy lelkes hobbiszakács vagyok, nem olyan profi mint ti. Nálam a rántotta sokáig a főzőtudományom csúcsa volt, így van pár verzióm.

  20. Anonymous says:

    Te Eszter, 49-en olvasnak egyszerre? Uramatyám!

  21. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Nem vegán, vagy mi, bocsánat a vegáktól, de annyira nem vagyok képben. Valóban állati eredetű, de nem hús. 🙂

  22. lorien says:

    Ááá, most látom csak a cimkét, hogy vega. Végül is, igen, bár nem tipikus 😀

  23. meir says:

    végül is, ha nem kenyér alapra helyezed akkor nem hizlaló 🙂 ezt ma ki is próbálom


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!