Fűszer és Lélek

Toros káposzta VKF

h-toroskáposztaMaci VKF kiírása már nagyon kapóra jött, ugyanis végignézve az eddigi receptjeimet, nem éppen a magyar konyha remekeivel van tele. Pedig…
Imádom a magyar konyhát. Engem nem érdekel, hogy nehéz, hogy zsíros, hogy paprikás. Még nem nagyon készültem több recepttel VKF-re, de ez most egy több pályaműből álló sorozat lesz.
Kezdem Simon bácsi örök igazságával, hogy a magyar egy disznóevő nemzet.
Simon bácsi kóser zsidó, és Izraelben él. Amíg Magyarországon lakott, addig is kóser konyhán élt, ugyanis édesanyja nem engedett be semmiféle röfögő állatból származó húst a konyhájába. Mégis együtt ették a szalonnát a szomszédnál, mert imádták. De haza nem vitték soha, hogy nézne az ki az ő házukban? 🙂
Amióta az öreg évente hazajár, alig várja, hogy földet érjen a repülő. Szalad a henteshez kolbászozni. Nagy fájdalma, hogy egyre kevesebb helyen árulnak a hentesek főtt kolbászt. Szeret ő mindent, az oldalast, a virslit, a rakott krumplit, a toroskáposztát.
Aztán egy heti tréflievés után hazautazik, és úgy csinál, mintha semmi se történt volna.
Érdekes dolog ez a disznóevés. Úgy tudom, a magyarok is csak a török megszállás óta ilyen nagy disznófogyasztók, ez volt ugyanis az egyetlen állat, amit a törökök nem vittek el. Persze, hogy elszaporodott! Előtte sokkal több birkát ettek, és milyen jól tették! Imádom a birkahúst!
A toros káposzta (persze, hogy disznótoros) igazi téli étel. Ilyenkor készül el a hordóban a savanyú káposzta, csak hogy egy kis sváb beütés is legyen a receptben, még van egy kevés az előző évi füstölt szalonnából, jobbesetben a kolbászból is. A disznó is mázsán felüli, le kell vágni, jöhet a káposzta, és Simon bácsi kedvence.
Hozzávalók:
1 kg disznócomb
10 dkg füstölt szalonna
1 nagy fej hagyma
2 ek nyáron eltett lecsó (vagy egy paprika, és egy paradicsom)
só, bors
pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
2 kg savanyú káposzta
2 kk majoránna
2 kk kömény
4 babérlevél
1 ek egészbors
Ha van, egy szál szárazkolbász, a tálaláshoz tejföl, és friss kenyér.
Először hagyományos módon pörköltet készítek. A szalonnát pici kockára vágom, kiolvasztom belőle a zsírt. Rádobom a kockákra vágott hagymát, és ha nem túl sós a szalonna, akkor meg is sózom egy kicsit. Mikor a hagyma üvegesre dinsztelődött lehúzom a tűztől, és beleszóróm a pirospaprikát. Hozzáadom a kockákra vágott húst, megkeverem, és zsírjára sütöm. Ekkor teszem bele a lecsót. Pótolom a vizet, majd letakarva puhára párolom a húst. A végén sózom, borsozom, majd beletöröm a fokhagymát.
Közben a savanyú káposztát, ha szükséges kicsit kimosom, ha nem, akkor egy kevés zsíron vagy esetleg olajon (bár elég nehezen elképzelhető, hogy egy disznóvágáson ne legyen zsír) a köménnyel, majoránnával, egészborssal és a babérlevéllel megdinsztelem.
Mikor mindkettő elkészült, összeöntöm őket, és együtt is főzőm egy pár percig. Ekkor kell beletenni a kolbászt is.
Szigorúan nem kóser! Köszönöm a barátnőnek, hogy ilyen nagy disznolkodást művelhettünk a konyhájában!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ajtai István says: (előzmény @Anonymous)

    Bár ahány vidék annyi szokás és elkészítési mód, én a Te receptedet ismerem és szeretem. Gyerekkoromban Földesen ezt ettük disznóöléskor. Bizonyára a környékre való vagy. Vagy ismered a receptet.

  2. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Én imádok másokkal közösen főzni. Ez is így volt, mondjuk úgy, hogy csak én keverek-kavarok ott, az valóban furcsa lenne nekem is. Mintha az éjjeliszekrényében kutakodnék 🙂

  3. nemisbéka says:

    Hát mert a disznóhús (is) finom :). Főleg, ha jól csinálják.Nekem nagyon fura lenne más konyhájában főzni, anyámnál se szoktam. Valahogy az a másik kizárólagos territóriuma :).

  4. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Rácosnak biztosan nem rácos, és az erdőbényei nagyanyám receptjét főzöm, arrafelé tótok laknak, de rácok nem. Végülis mindegy, ilyen ez az ország, egy nagy olvasztótégely, mint tudjuk :-)Nemis, naná, hogy szoktam, nem is titkolom. De nem voltunk itthon. Ez a titok. És a barátnőm bár nem zsidó, nem szereti a disznóhúst. Ez most nem láttszott rajta.

  5. Anonymous says:

    De, de de! Ez a toros káposzta. Legalábbis nálunk is így készül Újhelyben.

  6. nemisbéka says:

    Jól néz ki, de hogyhogy nem a saját konyhádban csináltad? Szoktál te máskor is nem kósert főzni.

  7. Nilüfer says:

    Horasz, igazat szólsz,amit Eszter ír, az mifelénk nem toros, ámbár attól finom lehet..De lecsó és tejföl..az valami rácos cucc lehet, nem toroskáposzta.

  8. Maci says:

    Örülök, hogy több pályamüvel is készülsz, bár titkon reméltem valami ilyesmit! ;o)Megsúgom, hogy még soha nem csináltam toros káposztát! De psszt!

  9. Anonymous says:

    Szia Eszter!Mi is így csináljuk a toros káposztát a Zemlénben, de kolbász sajnos soha nem jut bele :)Üdv, Juli

  10. Horasz says:

    erdekes, ugye mi mindig a nyirsegben vagtunk disznot, arrafele a hus ala nem raknak semmit, csak egy kis zsir-olajat, es hosszan paroljak/zsirjara sutik. persze egy kis lecsoval feldobva is jol hangzik..:)

  11. cukroskata says:

    Remélem hétköznap főzted, és sietősen 🙂

  12. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Kata, vasárnap 😀 És kapkodtam rendesen.

  13. Igen arrafelé is a rizses megy nagyon, én azt nem birom annyira, de ettem már zsömléset is, és nekem se tetszett annyira. Szokás kérdése.

  14. Linda says:

    Én meg gerslivel szeretem a májasat, de csak én, úgyhogy leginkább rizzsel készül, és nagyon sok rizst teszünk bele, többet mint máshol, hívhatnánk rizses hurkának is.

  15. Anonymous says:

    Újfehértón, Egyébként igazad van,"ki hogy szokta meg él az úgy" A nagynéném szeged melett lakik ,ott meg ahurkát nem rizzsel csinálják hanem tejben áztatott zsömlével,hát mit mondjak,nem igazán jött be!

  16. Inkább Zemplén, mint Borsod, de nálunk ez a toroskáposzta. Ezen vitázni mondjuk elég értelmetlen dolog.

  17. Linda says:

    Jaj, közben válaszoltál. Az pedig nincs is messze.

  18. Linda says:

    Ok, értem én, de hol?Mert mi Mályiban lakunk, az Miskolc mellett van, minden évben vágunk két disznót, sé bizony abból így készül a toros, mint Eszternél, ami nem csoda, mert Eszter is Borsodi felmenőkkel rendelkezik.Tehát hol is?Csak kiváncsiságból kérdem, mert egyszer összeírtuk a vérshurka magyar változatait, és több mint 30 félét találtunk, és jelentős eltérés volt köztük.

  19. Anonymous says:

    Lindának. szabolcs déli csücskén.

  20. Anonymous says:

    Linda,kedeves ,szívesen meghívnálak egy igazi vidéki disznóölésre,legalább ennél egy kis igazi torost,egyébként én kimondottan csak disznóöléskor csinálok torost,mert a friss húsból az igazi!!

  21. Anonymous says:

    A toroskáposzta ugyanolyan sűlhússal készül,mint amilyet disznóöléskor szoktunk csinálni reggelire,fokhagymásan hagymásan.Egy kis pirospaprikát teszek bele a legvégén amikor megsült az egész a káposztával eggyüt.Próbáljátok ki,szerintem sokkal jobb ízű,mintha pörköltet csinálnátok alá.Pörköltel esetleg elmegy székelykáposztának!

  22. Linda says:

    Nálunk pont így készül a toros káposzta Miskolcon, úgyhogy az előttem szólónak figalma sincs a toros káposztáról! 🙂

  23. Anonymous says:

    Bocsi de ennek az ételnek semmi köze a toroskáposztához!!!!

  24. Anonymous says:

    Na én megéheztem,csak az a baj hogy nem nagyon van a hűtőben semmi disznóság,a disznó meg még kicsi,úgy 200.kg,úgyhogy még nem akarom levágni!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!