Fűszer és Lélek

Purim פורים a sorsvetés ünnepe

Idén purim ünnepe március 20.-án este kezdődik, és másnap estig tart. A zsidó naptár szerint Ádár hónap 14-én ünnepeljük, de szökőévben mindig a második Ádár havi 14-én.
Purim napját Eszter böjtje (táánit Esztér) előzi meg és Susán purim emléknapja követi. Purim ünnepének előestéjén, ádár 13-án a perzsiai zsidók engedélyt kaptak a királytól, hogy harcba szálljanak Hámán ellenük törő erőivel. Imádkozással és böjttel küzdöttek. Ennek emlékére szokás minden év ádár 13-án böjtöt tartani.
A purim története Eszter (אסתר) könyvében (megila) olvasható, az egyetlen olyan szentírási műben, amelyben nem szerepel Isten neve. Az ünnep történelmi hátterét Eszter könyvéből (Megilát Esztér) ismerhetjük meg, ami leírja, hogy az ie.470-es években Áhásvéros király ( Xerxes) uralkodásának idejében az ámálék népből származó főminiszter Hámán volt, aki el akarta pusztítani a Perzsa Birodalom minden zsidó lakóját.

Itt élt akkoriban a zsidó Mordeháj akinek nevelt lánya Eszter meghiúsította Hámán gonosz tervét és megmentette a zsidókat a pusztulástól. Mordecháj volt az első a történelemben, akit zsidónak neveztek. Azelőtt hébereknek vagy izraelitáknak hívták a zsidókat. Mordecháj, aki nem volt hajlandó leborulni Hámán előtt, Benjámin leszármazottja volt. Benjámin Jákob egyetlen fia, aki nem borult le Hámán őse, Ézsau előtt. A sorsvetéssel megállapított napon (ádár 13) nagyot fordult a kocka és a zsidók fegyverrel a kézben védték meg magukat és számoltak le ellenségeikkel, majd ahogyan Eszter könyvében olvashatjuk: “…a vidéki zsidók, kik nyílt városokban laknak, megülik ádár tizennegyedik napját örömmel, lakomával, ünnepnappal s ajándékokat küldve egymásnak” (IX,19).
“Mordecháj leírta mindezeket az eseményeket. Majd leveleket küldött… a zsidóknak… és kötelezővé tette számukra, hogy tartsák meg ádár hónap tizennegyedik és tizenötödik napját… Tegyék azokat az evés-ivás és az öröm napjaivá, amikor egymásnak ajándékokat, a szegényeknek pedig adományokat küldenek. A zsidók megfogadták, hogy … sem ők, sem utódaik, sem a hozzájuk csatlakozók nem szüntetik meg, hanem megtartják ezt a két napot* a kapott írás szerint és az előírt időben minden esztendőben…” (Eszter 9:20-23., 27.)Hámán rendeletét sosem vonták vissza. Achasvéros azonban kiadott egy olyan rendeletet, hogy a zsidók megvédhetik magukat.Akkoriban a világ minden egyes zsidója Ahasvéros birodalmában élt, így ha Hámánnak sikerül a terve, akkor a világ összes zsidóját kiirtotta volna.

Az ünnep megtartásának legjellemzőbb vonása, hogy Purim előestéjén a zsinagógában meghallgatjuk az Eszter-tekercs, közismertebb nevén a Megilá felolvasását. A következő reggelen, Purim napján, a sáchrit istentiszteleten is felolvassák a Megilát. Előírás szerint a nők is meghallgatják, mert nekik ugyancsak részük volt a megmenekülésben, és a történet főhőse is egy nő: Eszter királynő. A gyerekek is menjenek el ilyenkor a templomba, hogy teljesítsék ezt a kötelezettséget. Szokás zajongani, kereplőt csörgetni, valahányszor Hámán nevét említik felolvasás közben. Ez abból a bibliai utasításból ered, hogy “töröltessék ki Ámálék neve”, aki az egyiptomi kivonulás után a zsidók első számú ellenségének számított. (Hámán Ámálék családjából származott.)
Nálunk az óvodában is felolvassák ilyenkor a megilát, és a gyerekek már hetekkel előtte elkezdik feldíszíteni a termüket, elkezdenek „gyakorolni” zajongani, hogy a legnagyobb zajt csaphassák amikor meghallják Hámán nevét. Annyira helyesek ilyenkor a legkisebbek, ahogy figyelnek, majd gyorsan csapkodják az asztalt, kerepelnek 🙂
Előírás, hogy purim ünnepén meg kell ajándékozni legalább egy embertársunkat kétféle dologgal, olyannal amely rögtön alkalmas az elfogyasztásra. Ezt az ajándékküldést hívjuk a közismert jiddis szóval sláhmónesznek (héberül: misloáh mánot). E kedves figyelmességre, kötelességre Eszter könyvében van utalás a IX. fejezet 19. mondatában: “…megülik ádár tizennegyedik napját (…) ajándékokat küldve (misloáh mánot) egymásnak.” Én idén pénteken délelőtt Shadai-éknál múlatom majd az időt, délután pedig Meirnél, úgyhogy ők lesznek ezek az embertársaim. 🙂
A szűkölködőkkel való törődés egész évben kötelességük a zsidóknak. Mégis különösen Purimkor fontos, hogy hozzásegítsük a szükséget szenvedőket saját ünnepük megüléséhez, ezzel is kinyilvánítva, hogy egy nép vagyunk, amelyet közös kötelék fűz össze. Még a szegénynek – aki maga is rászorul az adományra – is kell adnia. Erre is van egy tippem, ha valaki nem tudna hová pénzt küldeni, akkor itt egy valóban rászoruló család Vkorsi blogján. Legalább két embertársunknak kell adni ajándékot, mely ez esetben lehet pénz is. E fontos előírást bölcseink az alábbi mondatokra alapozzák: “Mint azon napokat, melyekben a zsidók megnyugodtak ellenségeiktől, s azon hónapot mely megváltozott nekik búból örömre, s gyászból ünnepnapra; hogy megüljék azokat lakoma és örömnapnak, ajándékokat küldve egymásnak és adományokat a szegényeknek (mátánot leevjonim)” -Megilát Esztér IX,22.
Purim megünneplésének negyedik parancsolata: “enni, inni, vigadni”.
Purim napján családi ünnepi vacsorát kell tartani. Ezt a szeudát délután kezdik, és késő estig folytatják. Purim az egyetlen olyan ünnep, amelyen a mértéktelen ivás szokásos korlátozását szabad felrúgni. “Addig kell inni, amíg még különbséget tudunk tenni “az átkozott Hámán” és “az áldott Mordecháj” között” – mondják a bölcsek (Megilá 7b.). Pár szóval: be kell rúgni 🙂
Ilyenkor sok édességet eszünk, legismertebb a hámán füle, vagy hámántashen, és flódni.
Este mindenki jelmezbe bújik, és így ünnepel. A zsidó óvodákban ilyenkor van a maskarás bál, nálunk szerdán lesz, már nagyon izgulunk!
Kapcsolódó cikk:
A Judapest cikke Charlie tollából: Ünnepelhető-e, ünneplendő-e a történelem?
Meir írása: Purim, vagy amit akartok. A háború előtti budapesti Purimról

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Henr!k says:

  Köszi!Hát ez (a könyved) tényleg nekem is eszembe juthatott volna, ha már itt járok… ez tipikus fa mögött bujkáló erdőcske esete… Csak lehet, hogy meg van Neki, hisz nem titkoltan ebben a műfajban kísérletezik rendíthetetlenül. Nem is írok inkább erről többet, hisz az is lehet, hogy olvas Téged. Köszönöm a tippeket! Remélem, jól fogjuk magunkat érezni (befűtöttem három ismerősömet is, akiket magammal viszek)! Majd röviden beszámolok miként alakult…Csupa jót Neked!

 2. meir says:

  akkor vkorsis patronáltnak küldjünk!

 3. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Ápolónőnek, igen :-)Annak a családnak mindenképp!

 4. loislane says:

  meir csinálj légyszi egy Purim-bulit:) én majd internetnek öltözöm, hogy beengedj:)(hú, nagyon kretén lettem estére:)

 5. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Az biztos, mindenki nyomkodna, és letöltene rólad! 🙂

 6. loislane says:

  de én csak meirnek engedem, mert neki nincsen netje!:)

 7. meir says:

  Purim buli lesz:) Eszter a tetoválás nem fájt?

 8. meir says:

  Lois akkor rajtad töltöm le a filmeket:) időnként rád csapok, ha szakadozol…

 9. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Nana, Loist nem bántjuk!A mellemen az a piros nem, de a másik…. 😀

 10. meir says:

  Dehogy bántom, hiszen kedvelem őt:) Másik? na ez izgi, akkor te ápolónő leszel, lois internet, de remélem nem wifi, hogy csak kószálni fog a levegőben. Holz meg fiúnak öltözik megint.

 11. VKOrsi says:

  Eszter,nagyon köszönöm, hogy segítesz nekünk!

 12. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Orsi, ennyit igazán megtehetek. Utaltam egy kevés pénzt is.

 13. loislane says:

  vampirella is lehetnék, azt imádom, és Cel azt mondta, az jó:D

 14. Henr!k says:

  Meghívást kaptam jövő szombatra egy pécsi “Fűszeres Purim Party”-ra, és szeretnék stílszerű ajándékot adni a még alig ismert meghívómnak, viszont nem vagyok othon ebben a kulturkörben. Adnátok nekem tippeket?!?

 15. Sűszeres Purim party? :-)Akkor csakis a könyvemet viheted:www.fuszereslelek.huDe az önrwklámot félre téve, mivel ilyenkor sokat iszunk, ezért az ital mindenképp telitalálat, azon kívül nagyon jól jönnek a rágcsálnivalók is.Szoktak vinni ilyenkor étel kosárkát is amiben legalább három féle sütemény és egy ital van.Ezek inkább kekszfélék, mint torta.Jó mulatást!

 16. Anonymous says:

  Eszter, annyira szeretm, amikor ilyenekről írsz! És te minek öltözöl?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!