Fűszer és Lélek

Hamantashen vagyis Hámántáska

Jellegzetes kóser purimi sütemény a Hamantashen, vagyis Hámántáska, vagy Hámánfüle. Jó sokat érdemes sütni belőle, mert a gyerekek nagyon szeretik, és a felnöttek is nagy mennyiséget képesek elpusztítani belőle borkorcsolya gyanánt. Egy kis segítség, hogy valóban kóser legyen:
A tojásokat felütés utén egy üvegpohárban, amiben alulról is látjuk, nézzük meg alaposan, nehogy egy csepp vér is bennemaradjon! A lisztet szitáljuk át, ha estleg egy észrevétlen kis bogár lapulna benne, az biztosan ne süljön bele a sütibe. (A bogár nem kóser.)
Hozzávalók a Hámánfüléhez:
12 dkg puha vaj
25 dkg cukor
2 ek tej
1 tojás
20 dkg liszt (a tojás nagyságától függően akár 25 dkg is lehet)
1 csipet só
A hozzávalókat robotgéppel összedolgoztam, kinyújtottam, és pogácsaszaggatóval köröket vágtam belőle. A köröket megtöltöttem a következő töltelékkel:
15 dkg asztalt sárgabarack
5 dkg dió1 kk fahéj
3 ek cukor
A barackot egy órát áztattam langyos vízben, majd mindent aprítóba dobtam, és összemixeltem. Lehet csak dióval, mákkal, vagy almás-dióval, almás-mákkal tölteni a tésztát.
180 fokra előmelegített sütőben sütöttem pirosra.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Am, szerintem nem kell bele, ez linzertészta-szerűség.

  2. chilii says:

    “A bogár nem kóser” : egy korábbi postod alapján elmeséltem az anyukámnak ezt a liszt átszitálás dolgot. azóta ha lisztes dolgot készít, ő is átszitálja a lisztet, azátn mindig közli “Ez kóser!” 🙂

  3. Lívi says:

    Eszter: csak egy gyakorlati kérdés: nem lehetne kitenni oldalra a cimkéket? Olyan nehéz így keresni a blogon 🙁

  4. "saját levében" says:

    És mekkora ez méretre? Bár a szaggatóból lehet talán következtetni. Még nem fogom agyilag hogy mit merre tekersz, hogy ilyen alakja legyen.

  5. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Fehérboros pohárral szaggattam, és el kell képzelni a tésztakörbe egy egyenlő szárú háromszöget, és azon a három ponton, ahol a hároszög csúcsa érintkezik a körrel, összecsípni a tésztát úgy hoyg az oldalai felfelé álljanak.

  6. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Chilii, ez aranyos!

  7. zsu says:

    technikai kérdés: hogyan lehet véres egy tojás???

  8. Egy másik Eszter says:

    A tésztába tényleg több cukor kell, mint liszt??? :-O (ki akarom próbálni, nem kötözködni akarok 😉 )

  9. AM says:

    Szia Eszter,nem hianyzik veletlenul a receptbol a sutopor? a Pizza-taschen-t elkeszitettuk, az nagyon szuper lett, a ferjem egyhuzatra benyelte oket (feladag), ennek nem mertem nekikezdeni, mert hianyoltam az elesztot/sutoport. Koszi. AM.

  10. gourmandlizard says:

    Nagyon szépek lettek.Én azt hittem, hogy jobban hasonlítanak a barátfülére, továbbá hogy főzve vannak és nem sütve. Pont hétvégén olvastam róluk olyan jó, hogy illusztráltad.:)Sok-sok fantáziát látiok benne. Ki fogom próbálni.Gourmandlizard


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!