Fűszer és Lélek

Perec, avagy frászkarika

Akinek kisgyereke van, az biztosan ismeri ezt a versikét: Gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet
Sósat, sósat, jó ropogósat
Aki vesz annak lesz,
Aki nem vesz, éhes lesz.
Valamelyik nap ezt mondogattuk Dáviddal, mikor is rájöttem, hogy ő bizony nem is tudja mi az a perec. Amikor én voltam gyerek, négy éves korom körül már egészen biztosan jártunk néha moziba. Legjobban az Urániát szerettem, mert ott lehetett attól rettegni film közben, hogy leszakad az a gyönyörű csillár, és közben hatalmas sós pereceket lehetett ropogtatni.Én nem merem elvinni a fiam moziba, mert bár nem egy ijedős srác, az a több ezer watt, ami a Dolby Surround mozikban bömböl, biztosan megrémítené. Úgyhogy nem maradt más hátra, mint perecet sütni, aminek a receptjére egy zsidó szakácskönyvben leltem. Nagyon hasonlít a bagel-hez, gondolom ezért is sütötték ezt is szeretettel a kelet-európai bevándorlók Amerika szerte. Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 tojás
1 dl olaj
½ kocka élesztő
2 kk só
1 kk cukor
2,5 dl langyos tej
A hozzávalókat 20 percig dagasztottam, majd lefedve duplájára kelesztettem. Kinyomkodtam belőle a levegőt, kicsit átgyúrtam, majd 20 egyenlő gombócot formáztam belőle, és ezeket hosszú hengerré sodortam. Perecet csavartam belőlük, kicsit lespricceltem vízzel, és újabb 30 percet hagytam pihenni.
Közben felfűtöttem a sütőt 200 fokra, és egy széles edényben vizet forraltam. A lobogó vízbe dobtam a pereceket (egyszerre csak kettőt), és mindkét oldalukat 5-5 másodpercig főztem. Sütőpapírral borított tepsire szedtem őket, megszórtam sóval, és mákkal, majd 20 perc alatt aranybarnára sütöttem.
A frászkarika pedig, perec alakú sütemény, amelyen a görcsöktől kínzott csecsemőt átbújtatták. Ha valaki nem tudná :-)A kedvenc mondásom se maradhat ki: megmondom kerek perec.
Eredetileg a Judapesten

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Igen, a sima élesztőt egy pici cukros folyadékban kell felfuttatni. Egyébként semmivel sem jobb mint a száritott, sőt, a szárított a biztos minőség.

  2. starfokker says:

    kedves Eszter, vannak dolby nélküli mozik, illetve termek is, például a cinema city-kben a kistermek. nyilván bp-en más az elrendezésük, mint itt, pécsen, nálunk az egyes, négyes, hetes és tizes termek a kicsik. ezekben nincs dolby, azaz valamivel halkabbak is.

  3. Bombadil Toma says:

    a fél kocka élesztő, az mennyi szárott?én imádtam a perecet gyerekkoromban. előszőr mindig a sót rágtam le róla. tényleg nem tudod, hogyan kell olyan só pacákat csinálni a perecre?

  4. Bombadil Toma says:

    szárott=szárított:)

  5. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Nagyon mondjátok, lehet, hogy mégis elviszem moziba :-)Toma:1/2 kocka élesztő, az 2 kk szárított.3 evőkanál lisztet és az 1 evőkanál sót annyi vízzel elkeversz, hogy folyós massza legyen. Ha a perec színesedni kezd, a tetejére csorgatod, és még pár percig viszateszed a sütőbe.Ez a fajta perec egyébként puhább, mint a régi fajta, inkább olyan bécsinek mondanám.

  6. savitri says:

    a régifajta is puha, amikor friss.de ez számomra is csak felnőttként derült ki.gyerekként elfogadtam olyan száraz ropogósnak és imádtamhmmm jó is lesz ez a perecsütés délutáni programnak 🙂

  7. Bombadil Toma says:

    köszi eszter! a hétvégén kibróbálom a pereckészítést. lehet, hogy poszt is lesz belőle:))

  8. Matyi10 says:

    Szia Fűszeres!A Te blogodon nincs szó a Púrimról?

  9. Szazala says:

    Már keltek reggel a hamburgerzsemlék,amikor benéztem ide!Mivel jó sokat dagasztottam(6 nagydarab felnőttnek),igy tudtam lecsippenteni egy tepsirevaló perecnek,és finomak is lettek!Úgy jártam el,ahogy leirtad,csak persze a tészta volt egy icipicit más!köszi!

  10. Anonymous says:

    hello,a sütés előtti 5-5 mp főzés nélkül is puha lesz, vagy az a “magic”?thxTGI

  11. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Szazala, nagyon örülök, hogy ilyen bátor vagy, és hamburger tésztából is működik.A főzés ennél a recptnél fontos. Nem a puhaságára van hatással egyébként, de hat teheted ne spórold meg.

  12. Mutant says:

    Most 4 hónapos kisfiam születése óta egyre többet főzőcskézek otthon (gyerek fenekét rázni kell napközben és feleségem elfoglalt :D), mert párom örül, ha főételt meg tudja csinálni. Desszert nélkül viszont nincsen hétvége.Gondoltam ráállok a rendes sütésre, főzésre. Dolcevita után – csokis-narancsos keksz – téged választottalak, mert nagyon tetszenek az étkek, amiket itt bemutatsz.A vízben 5-5 sec azért is jó, mert a “nehezebb” feltétek jól elhelyezhetők utána. Én pl. nagyon szeretem a moziban kapható szotyis perecet – bár az túl puha. Na én egy konyharuhára kiszóratam egy jó adag magot és a szűrővel rápottyantottam erre az ágyra a nedves tésztát. Ha fejjel lefelé vettem ki akkor mellé raktam és ráhajtottam a ronggyal a szotyikra és finoman belenyomkodtam. Így sikerült “teljes szotyi lefedettséget” elérnem 😀 Aztán lett még trapistás is (nem látszott a perec a sok sajttól), meg sós szotyis, meg sima sós (jóhogy Toma megkérdezte).Egy gond volt, hogy rájöttem ezt a sütést estére kell halasztani, mert 15 órakor kivettem a 19 perecet és este – feleségem reggelijéhez – úgy kellett a családtól az utolsó szem sajtosat megmentenem 😀 Párom szerint reggelre lett az igazi, ahogy kicsit száradt, roppanós lett és összeért az íz.Köszi szépen! Legközelebb talán vmi főételeddel is bepróbálkozom. Egy mostantól tartós olvasód.

  13. Mutant says:

    Ah, ápropó technikai kérdés. Ha 1/2 kocka élesztőt használok. Azt hogyan kell előkészíteni? Felfuttatni a tejben? (Bocsi de eddig mirelit király voltam :D) Szerencsére volt otthon száírittt, szóval előbbit azzal oldaottam meg.A sikerre tekintettel megint kell majd csinálnom asszem 😀 Egyébként nincs is jobb hétvégi kikapcsolódás, mint dögönyözni a tésztát 20 percig 😀 Kétszer is hagytam megkelni, hogy átgyúrhassam alaposan.

  14. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Köszönöm szépen! :-)És nagyon örülök, hogy jól sikerült!

  15. Anonymous says:

    Vidd el nyugodtan moziba, a gyerekek imádják a hangosságot, ha meg nagyon zavarja, befoghatja a fülét. Ha félárú előadásra mentek, és “ellenőrzött” filmre, nem lesz gond, nálunk a kicsit félős 4 éves az ölemben teljes eksztázisban ülte végig a jó filmet, aztán a végén már azon vihogtunk, hogy mi nevetünk a legtöbbet és leghangosabban (volt vagy 6 fő az össz.közönség).


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!