Fűszer és Lélek

Medvehagymás tavaszt mindenkinek

Télbúcsúztató után rögtön itt a tavaszköszöntő. Aki teheti, menjen ki az erdőbe, és szedjen egy kosárnyi medvehagyma levelet, de a hagymáját ne bántsa, ugyanis védett növény.

Be is másolom ide a Wikipédia cikkét:

A medvehagyma évelő növény. Fehér hagymájából két nagy, tojásdad, a végén kihegyesedő tőlevelet hoz. Virágrügyeit két hártyaszerű, barna buroklevél védi, amelyek kinyílva fehérek, háromszögletű tőkocsányon, tömött ernyőkben nyílnak. Háromrekeszű toktermése van. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, melyek a nyár közepére elszáradnak.
Gyűjtése
Leveleit tavasszal szedjük, és frissen használjuk fel, mert szárítva gyógyhatása gyengül. Hagymájának használata a fokhagymáéval megegyező.
Felhasználható
Nagyon sokféle bántalomra használható. Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva, vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma krémlevest (egy krumpli, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával), illetve a hűtőszekrényben tárolható pestoként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. A jellegzetesen túlságosan erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek.
Gyógyhatásai
Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizeletürítést, vértisztító hatású.
Én legjobban túróval és tejföllel elkeveve szeretem, borssal, és szerecsendióval, langyos rozskenyérre kenve. Érdmes Zsuzsa receptjét is elolvasni a témában.

Túrabakancsot a lábra, kosarat a kézbe, és irány az erdő!

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. anna says:

    Mintha gyerek tapicskolt volna a klavin, azért töröltem. Köszönöm a Plusszos ötelet, ott még nem kerestem. Most keresek egy Pluszt. A pénztárra még emlékeztem, boldog gyermekkor. Emlékek…:) Már ezért megérte rácuppanni a habos témára:)

  2. Zsoltik@ says:

    Én pedig melegen megöntve (mint a fejessalátát, sok fokhagymával, hogy még jobban üssön) + tojásosnokedli (vagy rántotta). Nesze neked fogyókúra.

  3. anna says:

    Eszter, megint beleszerettem egy receptedbe, be is szereztem a legfontosabbat hozzá, a habszifont, de sehol nem kapok patront hozzá? Tudnál segíteni? Azt nem tárolt elfekvőben a barátom.

  4. Zsuzsa says:

    Anna, közértekben a pénztáros körül keresd, vagy tőle kérd. a terebessen is vannak érdekes dolgok a medvehagymáról, pl. hamis kapri! http://href.hu/x/4zx3

  5. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Anna, én a Plus-ban szoktam cserélni a patront. Ott mindig van.

  6. Judit says:

    Eszter, Zsuzsánál már kérdeztem, de hátha ide jössz vissza hamarabb: merrefele szedted?

  7. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Mi a Mecsekben szedtük, de láttam már a Velencei tó fölött is régebben.

  8. Judit says:

    Na ez az, hogy Mecsek. 🙂 Nekem is ez az emlék jött be terepgyakorlatokról, meg rémlik, hogy valaki a Bükköt emlegette. Most viszont vmi olyan kéne, ami Bp környékén van. Tudom, biobolt. ;)Ha valaki lát Budapest-közeli (pláne ha tömegközlekedéssel elérhető) kirándulóhelyen, tegye ide a koordinátáit léccilécci!!

  9. Mishmesh,alias Dorka says:

    Jaj annyira kívánok valami friss zöldet.. Ilyen medvehagymát..Vajon kiásva, elültetve megmarad, szaporodik e?

  10. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Hello Loiska! Olyan régen dumáltunk!!!!Dorka, sajnos fogalmam sincs. Azt se tudom, hogy olyan keleten megterem-e egyáltalán. De ha te láttál már a Zemplénben, akkor lehet, hogy a kertedben is megél.

  11. Judit says:

    Dorka, az internetbe az van beleirva, hogy fa arnyekaba meg lehet probalni elultetni, hatha megmarad. Szerintem erdemes lenne valahonnan nagyob darab folddel egyutt kiasni, akkor jo esellyel.Jelentem bioboltban en is szedtem egy csokorral tegnap, de meg mindig keresek kirandulos Bp-kornyeki lelohelyeket.Es egy reszebol olyan lett, hogy pici algas zold teszta megfozve, jo sok medvehagyma vajon eppen megforgatva, ra tojas+tejszin+szerecsendio+kecskesajt, meg egy kicsi olivas pesto, es az egesz nagyon lagyan epp csak osszerottyantva. Nem sok erte meg belole a reggelt, a maradek zocccseg meg megy tejfolos-turos-sajtos rozskenyerre.

  12. Judit says:

    Igen-igen-igen, medvehagymát mindenkinek! Az egyik leghatásosabb ‘gyógyszer’, ami csak létezik fűben-fában…(Dumbó is ezt ajánlaná tisztulásra a télvégi roboráló ginzeng, gyömbér mellett.)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!