Fűszer és Lélek

Tavaszváró kenyér

Annyit beszéltek a bloggertársak az újhagymáról, hogy kellett sütnöm egy újahagymás-petrezselymes kovászos kenyeret. Szinte éreztem a kényszert 🙂
Ha kezdő házi pékek nem is mernek nekiveselkedni a kovászosnak, ezt a csavart-tekert zöld csíkos kenyeret akkor is érdemes kipróbálni egy sima élesztős kenyéren. A család hálás lesz, ugyanis olyan fantasztikus az illata miközben sül, hogy alig lehetet őket arrébb lökdösni a sütőtől amíg kivesszük a kenyeret.
Tehát alapnak bármilyen kenyértészta megteszi. Az enyém kovászos volt.
Hozzávalók:
30 dkg kovász
70 dkg kenyérliszt
1 csésze zabpehely
1 kk sikér

3,5 dl langyos víz
A só kivételével összedolgoztam a hozzávalókat, és a duplájára kelesztettem. Elég hűvös volt, ehhez kb. nyolc óra kellett. Ekkor átgyúrtam, belekevertem a sót, majd újra pihentettem, most csak 7 órát. Kinyújtottam, és megkentem a következővel:
1 csokor újhagyma
1 csokor petrezselyem
só, bors
1 dl olívaolaj
szerecsendió
Mindent turmixgépbe tettem, és összeturmixoltam, mint egy pestót. Megkentem vele a tésztát, majd feltekertem, és egy kört formáztam belőle. Pihentettem még egy fél órát, majd megszórtam liszttel, és kis kereszteket vágtam bele pengével. 180 fokra előmelegített gőzős sütőben 1 óra alatt sütöttem meg.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Szia Eszter, egy ujabb “gyengebbek kedveert” kerdes: es kovaszt hogy kell csinalni? te hogy csinalod? merthogy ez a kenyer olyan vonzo, hogy rogton belekezdek en is, aki meg kenyeret nem sutottem soha. Koszi,Lili

  2. Julia says:

    A gyengébbek kedvéért megírnád, hogy ez a recept élesztővel kb hogy néz ki? És a szétterülős probléma is érdekelne engem is…

  3. Mirelle says:

    Eszter!Ez Gyönyörű! Ma estére meg is csinálom 🙂

  4. Lívi says:

    Ez már nem is kenyér! 🙂 Kénytelen leszek megpróbálkozni a kovásszal!

  5. Anonymous says:

    Tejóég…. ez gyönyörű.ludmi

  6. lorien says:

    Szia!Már akartalak faggatni, hogy te hogyan kelesztesz hosszú időn át?Az a tapasztalatom, ha csak simán tepsiben kelesztem, akkor a tészta szétterül, mint a Nagyalföld. Ha edényben csinálom, akkor felveszi annak az alakját, illetve hajlamos kissé tapadni, de a legnagyobb baj, hogy kiszedéskor óhatatlanul összenyomódik.Eddig a leginkább az működik, hogy nem túl szorosan nedves konyharuhába tekerem, és a kelesztés végeztével alaposan meglocsolgatom a ruhát vízzel, várok 1-2 percet, hogy megszűnjön a tapadás, és lefejtem a tésztáról. Vizezés nélkül menthetetlenül feltapad /és kiszárad/, csak levágni lehet róla :)Azon is gondolkoztam, hogy lehetne esetleg fóliát használni, de attól félek, az alatt meg nem lélegzik rendesen az a tészta.Gondoltam különböző kelesztőformákra is, de ez sem szerencsés, már így is kezelhetetlen mennyiségű edényünk van – a tárolókapacitáshoz képest, és egyébként sem mindig azonos mennyiségű kenyeret akarok sütni.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!