Fűszer és Lélek

Hagymáspite

Nevezhetném hagymatortának is. Sőt mondhatnám azt, hogy francia hagymatorta, ahogy az amerikaiak elképzelik. Kicsit más, kicsit munkásabb, kicsit el van túlozva, de el kell ismerni, hogy nagyon finom.
Nincs benne juharszirup, de van benne mogyoróvaj. Méghozzá a húsgombócba keverve, merthogy húsgombócot is rejt a pite, ha már hamburgert nem rejthettek bele 🙂
Hozzávalók a tésztához:
16 dkg simaliszt
6 dkg vaj
1 tojás sárgája
1 kk kakukkfű
2 ek jeges víz

Minden hozzávaló legyen jéghideg, és a késes robotgépet is tegyük a mélyhűtőbe egy pár percre. Gyorsan dolgozzuk össze a tésztát, majd nylonzacskóba csomagolva egy órát pihentessük a hűtőben. Közben elkészülhetnek a töltelékek.
Hozzávalók a húsgombóchoz:
50 dkg darált hús
2 ek zsemlemorzsa
1 ek szezámmag
1 púpos ek natúr mogyoróvaj
1 kk kakukkfű
só, bors
1 tojás
Összegyúrtam a masszát, majd kisebb diónyi gombócokat formáztam belőle, és olajban pár perc alatt megsütöttem.
Hozzávalók a hagyma töltelékhez:
4 nagy fej vöröshagyma, vagy 3 szál póré
2 ek liszt
3 dl tejszín
só, bors
szerecsendió
15 dkg reszelt sajt (válasszunk valamilyen pikáns franciasajtot)
vaj
A hagymát karikákra vágtam, és a vajon sóval megdinszteltem. Rászórtam a lisztet, és felöntöttem a tejszínnel. mikor besűrűsödött belereszeltem a sajtot, a szerecsendiót, és a borsot.
A tésztát kinyújtottam, és kibéleltem vele a piteformát. Elosztottam benne a húsgombócokat, majd rásimítottam a hagymát. 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt sütöttem meg.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Selyemmoly says:

    A mogyoróvajat mivel lehetne helyettesíteni?

  2. Judit says:

    Hu, ez megint mennyire tetszik. Hetvegen meg is csinalom. (Csak lehet, h husgomboc helyett valami fustolt tofus dolog kerul bele.)

  3. Anonymous says:

    Ezt hány órán keresztül készítetted Eszter? 🙂

  4. anna says:

    Azt értem, hogy a tésztát iért tegyük be a frigóba felhasználás előtt, de miért dolgozzunk eleve hideg anyagokkal? áruld el mi itt a csel?

  5. Judit says:

    Bocs, hogy Eszter helyett, de az ilyen tesztaknal gyorsan kell dolgozni es hideg alapanyagokkal, hogy a vaj ne olvadjon bele. Akkor teljesen mas lesz, olyan osszesuppedos-odaegos, nem pedig levegos, morzsalodos. Valami ilyesmi. 🙂 Kelt vagy kevert tesztaknal persze mas a helyzet.

  6. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Igaza van Juditnak, akkor lesz a legjobb a tészta, ha a lisztszemek nem a zsiradékot, hanem a nedvességet szívják magukba. Régen, amikor még nem késés robotgéppel dolgoztam, és még a kezeimet is jól lehűtöttem, mielőtt összemorzsoltam a tésztát.A pite kb ötven perc alatt készült el, plussz a sütés. Amíg a tészta pihent, addig összedobtam a húst, és kisütöttem, miközben sült, addig felvágtam a hagymát, és amíg a hagyma dinsztelődőtt, addig kiszedtem az olajból a húst. 🙂

  7. VKOrsi says:

    Eszter,a chefhez van késes aprítód?nézegettem ezeket az aprítós feltéteket, de kicsinek tűnnek, bár lehet, hogy én gondolom rosszul 😉

  8. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Van hozzá rendes méretű, de nekem sajnos még csak egy különálló van. Ami késik nem múlik!

  9. Anicara says:

    Eszterdrága!Milyen pikáns franciasajtot ajánlsz? Ebben mi van?Ezt olvastad, vagy Te találtad ki, vagy?Megáll az ész. Csak hüledezek, mint a késes robotgép a mélyhűtőben.

  10. Mamma says:

    Ebből szállóige lesz:-)))Azon gondolkodom, hogy mondhatnék valami nagyon okosat omlóstészta ügyben, mert sokat készítek. De nem tudok:-)) Csak azt, hogy igen, szivacsos, rugalmatlan, ragacsos lesz egy kicsit a tészta, ha melegen gyúrjuk össze. De miért kell még a kést is hűteni??? (Azt is gyakran olvasom, hogy a hideg vajat reszeljük le. Ezt sosem tettem még:-)Amikor a terrint csináltam, ott felhívta a recept erre a figyelmet, hogy minden eszközt dobjunk be a fagyasztóba, a tojásfehérje miatt. De itt??

  11. Tintaleves says:

    Na itt az alkalom feltenni a saját hülyegyerek kérdésemet: miért nem elég aránylag szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozni, majd a tésztát lehűteni a formájában. Sokkal egyszerűbb lenne az élet. Bár tudom, hogy olyan nem nagyon van…

  12. VKOrsi says:

    Tintaleves,ha minden szobahőmérsékletű, akkor a liszt megszívja magát már zsiradékkal, és más lesz a tészta állaga.Eszter,köszi az infót, na, akkor végképp eldőlt, hogy ez lesz, most már csak a méreten filózok.

  13. Tintaleves says:

    Vkorsi, köszi az infót, nyilván az nem lehet, hogy egyszerű legyen…

  14. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Szerintem a liszt szemek egy pillanat alatt megszívják magukat, azért kell mindennek az első perctől hidegnek lennie. Vagy végezzünk cukrász iskolát? 🙂

  15. VKOrsi says:

    persze, egyből a szakácsképző és a fotós tanfolyam után 😉

  16. Anonymous says:

    Jaj Eszter, ha ezt így folytatod, le kell, hogy vegyelek a kezdőlapomról :)Reggeli…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!