Fűszer és Lélek

Zöldbab leves marokkói zöldbabból

Kicsit bizalmatlan voltam azzal a gyönyörű, friss futóbabbal, amit pénteken vettem észre a zöldségesnél. Fél kilós csomagolásban kínálták, és Marokkóból érkezett. Forgattam, szagolgattam, kicsit meg is nyomkodtam, de semmi hibáját nem találtam. Muszáj volt megvennem. Nem is bántam meg, nagyon finom, friss, zsenge, ropogós babot vásároltam. Éljen a marokkói zöldbab!
Főzeléknek kevés lett volna, és először valami hirtelen párolt, esetleg cserépedényben sült zöldbabban gondolkodtam, de aztán annyira erősen zakatolt a fejemben a Marokkó szó, hogy kénytelen voltam római köményt, görögszénát, és koriandert tenni a zöldbabhoz. Így lett belőle leves. Én tejföllel készítettem, de másnak ajánlom tejszínnel, esetleg kókusztejjel kipróbálni! Igazán pikáns, tartalmas leves lett az eredmény, kicsit különleges a megszokott hozzávalókból.

Hozzávalók:
50 dkg futóbab
2 fej lilahagyma
1 ek vaj
2 ek olívaolaj
2 dl tejföl
1 kk római kömény
1 kk görögszéna (lepkeszeg)
1 kk koriander mag (őrölt)
1 kk kardamom mag (őrölt)
1 kk gyömbér
1 csipet sáfrány
1/2 kk szerecsendió
1/2 kk szegfűbors (őrölt)
só, bors

A hagymát karikákra vágtam, és az olaj-vaj keveréken pici sóval megpároltam. Rádobtam a 3-4 cm hosszúra vágott babot, és a fűszereket. Fedő alatt pár perc alatt puhára pároltam a babot, majd felöntöttem egy liternyi vízzel, és behabartam a tejföllel.

Cheddar sajttal, és kéksajttal megszórt rozskenyérrel tálaltam.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. chilii says:

    az ilyen fotók hatására mélyül bennem az alkotó válság és nő a kisebbrendűségi érzésem

  2. meir says:

    biztosan, viszont a hatóanyagok tekintetében valóban értékes gaz.

  3. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Izraelben sok szfárdi bevándorló eszi. Vagy ette, és mióta nem teszi bebizonyították, hogy sokkal jobban híznak, és romlik a foguk. Csak úgy magában is elrágcsálják. Ha éreznéd az illatát, rögtön tudnád miről van szó!

  4. meir says:

    Hű ez érdekes növény:)Magja (Trigonellae foenugraeci semen) a svájci és az osztrák gyógyszerkönyvekben hivatalos drog; a VI. Magyar Gyógyszerkönyvben is így szerepel. A magok illata erős, aromás, keserű, összehúzó, az ánizsra emlékeztet.Tartalmaz: 0,38% trigonellint és további alkaloidokat (kolint, gentianint, carpint), 0,18% nikotinsavat, 40-45% poliszaharidot (ebből 30–38% galaktomannán) nyálkát, szaponint, rutint, 6-10% zsíros olajat, 27–30% fehérjét (sok lizin és L-triptofán aminosavval), cserzőanyagot, flavonoidokat (luteolin, orientin, quercetin, vitexin és izovitexin; ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, foszfor); mikrotápelemeket (szerves vas, szelén, szilícium; ezek közül Magyarországon a szelén kiemelten fontos); A, B, C és D vitaminokat; pantoténsavat, lecitint, gyantát, phytint.

  5. meir says:

    köszi sokat segítettél:) na utána nézek mert nem szeretem, hogy nem értem:)))

  6. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Hívhatjuk lepkeszeg magnak is, mindjárt odaírom.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!