Fűszer és Lélek

A császár forog a sírjában

Tegnap este a férjem császármorzsát kívánt. Mi sem egyszerűbb ennél, gondoltam, és az járt az eszemben, hogy milyen jó, hogy van itthon egy kis házi baracklekvár. Elővettem a vajat is, mert én mindig azzal készítem, így sokkal jobb ízű, mint olajjal. Kikészítem a tojásokat, tejet, kikaparom a vanília közepét, megmostam a citromot, és lereszelem a héját. Nyúlnék a grízért…
És akkor kiderül, hogy egy ilyen alapvető dolog nincs itthon! Majdnem mondtam, hogy császármorzsa holnap lesz csak, de akkor, ahogy tovább fordítottam a sarokszekrény polcát, megláttam a kuszkuszt. Mert persze az mindig van itthon 🙂
Azt nem állítom, hogy észre se lehetett venni a turpisságot, de nagyon-nagyon finom lett, sőt azt is meg merem kockáztatni, hogy különleges volt. Sőt, hamarabb kész lett, mint az eredeti, ugyanis nem kellett a gríznek megduzzadni. Nem sütőben sütöttem, csak serpenyőben a gázon. 15 perc alatt elkészült.
Hozzávalók:
2 csésze kuszkusz
4 csésze tej
2 tojás
10 dkg vaj
10 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart közepe
cukor ízlés szerint
egy csipet só
baracklekvár
A kuszkuszt összekevertem a vaj és baracklekvár kivételével a többi hozzávalóval. Egy serpenyőben megolvasztottam a vajat, beleöntöttem a kuszkuszt, és folyamatos kevergetés mellett puhára főztem. Hagytam, hogy kicsit lekapjon az alja, mert mi azt nagyon nagyon szeretjük. Forró baracklekvárral locsoltam meg a tetejét.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. roll. says:

    en a lisztert nyultam volna, legalabbis en eleg sok lisztes smarni verziot ismerek, de a kuszkusz eszembe se jutna, izgi:)

  2. Mamma says:

    Ezt hogy csináltad 15 perc alatt? Én olyan kuszkuszt használok (közepesszemű), aminek félóra kell, igaz, gőzben párolom, addigra puhulnak meg a szemek. Amúgy nagyon klassz, édes “darát” sokmindenből lehet készíteni:-))

  3. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Ez gőzben 10 perc alatt megpuhul, igaz nagyon apró szemű, sajnálom is, mert én a tarhonya nagyságú kuszkuszt szeretem, de egyszerűen nem kapok már itthon évek óta olyat.

  4. Pirikenagyi says:

    Hát én pont erre a receptre vártam! Tegnap főztem 2 kiló marhahúsból gulyáslevest (sok fiatalembert hívtunk meg) és azon törtem a fejem, mi lehetne egy jó második fogás olyan helyen, ahol nincs a minénkhez hasonló tehéntúró. Most már nem is kell! Ez lesz a második fogás, mert kuszkuszom viszont van bőven.

  5. Pirikenagyi says:

    Volna egy kérdésem, ha egy pillanatra visszalapoznál a kovász készítéséhez! 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál joghurt, és 1/2 azaz fél evőkanál víz? Nekem úgy tűnik, a keverékből, hogy ez nagyon nagyon száraz dolog! Így kell lennie?

  6. siccike says:

    De jó!:-) Pont az előbb kevertem be életem első császármorzsáját!:-)) És alig volt elég a dara, úgyhogy azon gondolkoztam, mi is menjen még mellé!:-)

  7. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Hát, tehetsz bele egy picit több vizet, de ez el fog folyósodni egy idő után, és majd mindig kell tovább pótolni vízzel, és liszttel is. Furcsa a kovász viselkedése, mert ahogy telik az idő, az élesztőgomba megeszik valamit, amitől egyre hígabb a “szmötyi”.

  8. Anna says:

    A kovászhoz. Egyszer készítettem barátságkenyeret, a kovász a lényege. A szmötyi meg a legjobb szó rá. A barátnőm most kapott az urától egy kenyérsütőt, el is küldtem neki a kovászos témádat. Ha beválik, Kérek én is karácsonyra az aszaló és a tésztanyújtó mellé:)

  9. Anonymous says:

    Kuszkuszból nagyon finom túrógombócot is lehet csinálni. A forró tejben megduzzadt, megpuhult, de pergős kuszkuszhoz kell keverni a túrót. Tökéletes gombócot lehet formázni, a gombócot már lehet is piritott zsemlemorzsába forgatni. Nincs főzés, nincs tojás. A maradékot nagyon jól lehet melegiteni.

  10. Pirikenagyi says:

    Húh! Ez is egy remek ötlet! Köszönet érte névtelennek.

  11. forzadagro says:

    Hmmm…. újabban a kedvenc kajáimat csinálod!:))

  12. Anonymous says:

    Végülis, miért ne? Van édes gyümölcsös kuszkusz, te is sütöttél már isteni kuszkuszos túrótortát (én is megsütöttem, onnan tudom) Nagyon jól hangzik. Fantasztikus, ismét!!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!