Fűszer és Lélek

Újra wokban

Régebben rengeteget főztem wokban. Tulajdonképpen mindent elkészítettem benne, és határozottan állítom, hogy a pörkölt sokkal finomabb benne, mint lábosban. Biztosan a forma a lényeg, ugyanis a gáztűzhelyen, de bográcsban főzött gulyás is más ízű, mint a fazékban főt. Persze az igazi, szabadban, fával tüzelt főzésnél nincs jobb, de nem mindig nyílik rá lehetőség.
Annyira szerettem a wokot, hogy direkt olyan főzőlapot vettem, amin öt gázrózsa van, és kilencven centi széles, hogy jól elférjen rajta a wok.
Aztán valahogy egyre ritkábban használtam a wokot, az utóbbi pár évben öntöttvas edényekben utazom, ez is megér majd egy posztot!
Vasárnap délelőtt elmentünk sétálni, és csak kettő körül értünk haza, amikor már igazán korgott a gyomra az egész családnak. Próbáltam olyan időt nyerő javaslatokkal előállni, mint: nem esztek egy pirítóst, amíg megfő az ebéd? Egy gyors citromos, fokhagymás spagetti? Van itthon parmezán… Nem volt igazán hatásos.
Úgyhogy előkaptam az egyik wokot (van ám négy is :-)), és gyorsan beledobáltam minden fellelhetőt. Nagyon finom lett! Lehet, hogy újra használni fogom?
Hozzávalók:
2 csirkemell falatnyi darabokra felkockázva
2 csomó újhagyma 4 cm-es darabokra vágva
40 dkg apró paradicsom negyedelve
40 dkg gomba akkorára vágva, mint a paradicsom
5 cm gyömbér gyufaszál méretűre vágva
1 csokor petrezselyem
1 piros kaliforniai paprika
4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors
citromlé
méz
chili
A wokot feltettem forrósodni a lángra. Nagyon forrónak kell lenni, úgyhogy amíg a húst vágtam nyugodtan maradhatott a tűzön. Mikor már forrónak gondoltam az edényt, beleöntöttem egy pici olívaoljat, de rögtön dobtam is rá a húst, mert az olíva nagyon könnyen megég. Sóztam, borsoztam, öt perc alatt meg is sült, ekkor dobtam csak hozzá a gombát, aminek újabb öt percet adtam. A végén adtam hozzá az újhagymát, a fokhagymát, és a paradicsomot, a paprikát, meglocsoltam egy pici citromlével, rászórtam a petrezselymet. Az asztalnál tettem a tetejére pirított kesudiót, és meglocsoltam egy kevés méz, és chili keverékével. Negyed óra alatt elkészült.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anicara says:

    Gondoltam :-(Abban a boltban beépített konyhabútort is adnak hozzá, lakással?:-)

  2. meir says:

    egy wokhoz új tűzhely:) akkor már olcsóbb az ikeas annak lapos az alja. De láttam Bécsben öntött vasból lapos aljjal, csak drága volt.

  3. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Lehet, de nem érdemes :-)A Bajcsi nyugati végénél van egy konyhabolt, és ott lehet olyan kerámialapos tűzhelyt kapni, amibe bele van építve egy wok, teljesen körbevéve a kerámialappal. Érdekes.

  4. Anicara says:

    Kerámialapos villanytűzhelyen lehet wokolni, vagy ez eleve veszett ügy és kérdés?

  5. loislane says:

    Eszter, kilyukad a gyomrom, olyan éhes vagyok…:)

  6. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    A Józsefvárosi piaccal szemben van egy kinai élelmiszer bolt, de a nagycsarnok aljában a kinainál is van öntöttvas. Szerintem az ikeás lemezvok em rossz egyébként.

  7. meir says:

    én erre posztoltam egyet és eltűnt. Na mindegy annyi volt a lényeg, hogy ikeas wok vagy valami rendes. Ha valami rendes akkor azt hol lehet kapni itthon?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!