Fűszer és Lélek

A fehér tea

h-fehér+tea+Péntek délután elmentünk a piacra Meir barátommal, aki meglepett egy zacskó rózsaillatú fehér teával. Aki szereti a valódi (nem filteres) zöld teát, annak érdemes ezt a fajtát is kipróbálni, nem fog csalódni benne!
A fehér tea nagyon ritka, kizárólag Kína egy tartományában, Fujianban terem meg. Csak a tavasz néhány napján szüretelhető, maximum 48 órával nyílása után. Az értékes levelek megóvása érdekében a betakarítás gépesítés nélkül, teljes mértékben kézi erővel történik. A fehértea nagyon ritka és drága, ára háromszorosa a zöld teáénak. A hagyomány szerint a fehér tea halhatatlansággal ajándékozta meg fogyasztóját, ezért több mint ezer évig ez is, mint oly sok minden, csak a császárok kiváltsága volt. A virágzó teacserjéhez csak szűzleányok érhettek, akik egy aranyolló segítségével gyűjtötték be a tearügyeket. 🙂
Magyarországon csak pár éve kapható. A fehér tea kivonata az egyik legkiválóbb öregedést gátló, antioxidáns anyag. A fehér tea a zöld és fekete teához hasonlóan a “Camellia Sinensis” növénycsaládhoz tartozik. A tearügyeket szedés után óvatosan bambuszszitákra terítik, majd mintegy 48 óra alatt nem túl erős napsugárázás mellett fonnyasztják, az így létrejövő oxidáció hatására a tealevelek karakteresen zöld színe jellegzetes, zöldes-fehér színűvé válik. A fonnyasztás akkor ér véget, amikor a bimbó elveszti nedvességtartalmának harmadát, ezután mintegy 90-100°C hőmérsékleten serpenyőkben szárítják tovább a rügyeket, amelyeket az egyenletes száradás érdekében többször is kézzel forgatnak át. A gondos és kímélő eljárásnak köszönhetően nem csupán a fehér bolyhok, hanem a levelek cellafalai is épségben maradnak. Hatóanyagát csakis a még ki nem nyílt levélrügyekből tudják kivonni, a rügyet ilyenkor még fehér színű, selyemszerű burok védi, nevét is ennek a fehér színnek köszönheti. A fehér tea forrázata enyhén sárga, majdnem színtelen. Finoman édeskés, lágy tea, azonban hosszan tartó utóízt hagy maga után a szájban, ezért általában csak „edzett” teázók kedvelik igazán. A hagyományos kínai gyakorlat szerint a tealeveleket forró, de nem lobogó 70º-os vízzel kell leönteni, majd 5-7 percig állni hagyni.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Fauna says:

  Én ezt olvastam: “Tévhit, hogy a fehér tea nem tartalmaz teint. Koffein tartalma nagyon ideális, így megfelelő módon javítja a koncentráló képességet.”

 2. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Remélem nekem nem lesz ilyen problémám, mrt szerintem is nagyon finom, olyan igazi csészét szorongató, kanapén ücsörgő íze van.

 3. jj says:

  És vajon “hamisítják”? Filteres teában nem veszem észre a háromszoros árat, azért kérdezem…

 4. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Biztosan “higítják” a filteres teát sima zöld teával. Egyébként én is inkább a kétszeres árat mondanám, mint a háromszorost.

 5. meir says:

  Hát én ezt a posztot most van szerencsém úgy olvasni, hogy pont ezt a teát kortyolgatom. Finom, sőt nagyon jó. A posztban szereplőnél nekem kicsit durva a jázmin és a rózsa egyben, de nem rossz. Túl csajos:) A fejfájáshoz, max az aroma okozhat a fehér tea nem hiszem, mert nem tartalmaz koffeint igy nincs hatással az érrendszerre. A filteres dolgokat pedig ne említsük a teák között, mert az isten tudja mi lehet bennük.

 6. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Szerintem van ebben koffein, de lagalábbis nem olvastam, hogy ne lenne. Mi is most isszuk. 🙂

 7. mimke says:

  Tudtommal egyik zöld teában sincs koffein, szerintem másfajta élénkítő az;)Fehér teával nálam akármikor be lehet vágódni, imádom 😀

 8. meir says:

  Szakirodalom szerint nincs:) Egy jó tanács a szóban forgó teához. Pasi szerint (aki nem nő) többet kell leforrázni, mint a hagyományos zöld teából. Szerintem nem igaz, mert többet forráztam és elég durva lett. Bár tovább is áztattam. Tapasztalat?

 9. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Szerintem se kell többet leforrázni, mert akkor nagyon csersav ízű lesz!

 10. chilii says:

  én ízesítetlen fehér teát kóstoltam (Müller drogéria), és nagyon ízlett!!!! és igen, fele akkora csomag került annyiba mint a többi 🙁

 11. t3v says:

  Ööö, szerény megjegyzésem, miszerint a teában bizony van koffein az ezt bizonyító linkekkel egyetemben ki lett moderálva, vagy csak rossz napja van a blogspot spamszűrőjének? Szívesen meghajlok a felsőbb akarat előtt, de ez a bizonytalanság szörnyű érzés 🙂

 12. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Okostojás, megpróbálod mégegyszer kommentelni? Hátha…

 13. roll. says:

  t3v, nem vagy hipochonder valszeg, nekem mas problemaim lettek a feherteaval, de valszeg van benne olyan anyag, ami a zold teaban nincs (csak kar, h nekem nem igazan jon be a zold tea:)bar az is igaz, mikor rakattantam a feherteara, akkor napi 1-2-3 nagy bogrenyit ittam belole nap mint nap, es par het utan ra kellett jojjek, h a gyomorbelpanaszaim hattereben a feher tea all:( es azota ritkan sincs kedvem inni, pedig lehet, h az mennees amugy az izesitetlen hibatlan belole

 14. t3v says:

  Csak annyi volt, hogy a wikiről volt egy link egy pubmed abstractra, hogy melyik fajta teában mennyi a koffein: http://href.hu/x/4l6yIll. az egyetemen mi is mértünk koffeint, és egységnyi (fekete) teában több volt, mint ugyanannyi (instant) kávéban… És ezzel kapcsban ezt találtam magyarul:http://www.teautja.hu/teahaz/tein_vagy_koffein.htmlNálunk a férjem a hipochonder, én testtudatos vagyok :))

 15. t3v says:

  Én szeretem a teát, amit többnyire üresen iszok, és nem vagyok hipochonder, de a fehér az egyetlen, amitől következetesen megfájdul a fejem. Ahogy annak idején a teázó blogon olvasgattam, amatőrként úgy gondolom, ez az erjesztéssel lehet összefüggésben: a rövid idő alatt mondjuk nem alakulnak át olyan anyagok, amiket az én szervezetem megérez, másoké meg nem. Ez csak azért rossz, mert embertelenül ízlik a nyavalyás, bármelyik fehérfélét kóstoltam.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!