Fűszer és Lélek

Gefilte fish (gefilte fisch)

Gabojsza feladta leckét a XII. VKF kiírásával, én ugyanis nem vagyok hal imádó, de erősen dolgozok az ügyön. Annak ellenére nem szeretem a halat, hogy tökéletese tudok lazacot, sőt lepényhalat is filézni. Hetekig valamilyen mediterrán fogáson törtem a fejem, aztán a férjem felszólított, hogy készítsek valami zsidó, kóser fogást.
Gefilte Fish (Gefillte fis, Gefilte fis). Talán az egyik legismertebb kóser zsidó étel a maceszgombóc leves, és a sólet mellett. Azt is mondhatnám, hogy misztikus homály lengi körül, ugyanis míg a sóletet, és a maceszgombóc levest mindenki ismeri, addig a gefilte fisht általában csak a zsidók.
Azt mindenki tudja, hogy a név töltött halat takar, ezért is szokott nagy lenni a meglepetés, amikor gombócot kap valaki, vagy egy hosszú kenyérformával találkozik a tepsin, de halat nem lát sehol. A titok az eredeti receptben keresendő, és jobb helyeken ma is így készítik, de ritkán találkozni vele, ugyanis ha valami nagyon macerás, akkor ez az! Talán az estek 1%-ban találunk valóban egy halat az asztalon, és főleg éttermekben. A gefilte fisht kóser halfajtából szokás készíteni (aminek van pikkelye, és uszonya is), de leginkább csukából.
Az eredeti askenáz recept:
1 nagy csuka
3 szelet barhesz (kalács, challah)
1 tojás
3 közepes hagyma
2 sárgarépa
2 púpozott ek macesz morzsa
Petrezselyem zöldje
Só, bors
Cukor A halat úgy kell megnyúzni, hogy a bőre egyben maradjon, és a bőrén rajta kell hagyni a fejét. A húst óvatosan le kell fejteni a csontról, ledarálni, és összekeverni a beáztatott, kinyomkodott kaláccsal, macesszal, egy hagymával, tojással, sóval, borssal. Ezután jön a massza visszaügyeskedése a bőrbe, majd a maradék massza gombócokká formázása. Egy fazék vízben alaplét készítünk a maradék hagymából, petrezselyemzöldből, répából, cukorból, sóból. Mikor a répa megpuhult, óvatosan bele tesszük a halat, és a kimaradt gombócokat.
Mikor megfőtt, egy tálon a hal köré szedjük a gombócokat, a répát, és megszórjuk petrezselyemmel.
Hát, mi valami hasonló módszerrel készítjük, de nem töltjük vissza a halba, és egy répát a gombócokba is belereszelünk. Frissen reszelt tormát mindenképp kínáljunk mellé!
Az angolok nem főzik, hanem maceszmorzsába meghempergetik a gombócokat, és olajban kisütik.
A szefárd zsidók fokhagymát is tesznek a masszába, majd olíva olajon sütik meg.
Szokás majonézes salátákkal is fogyasztani, de van, aki paradicsom szószba főzi bele.
Mi összekevertük a sok módszert, mert így ízlik a legjobban:
A gombócokat hagyományos módon kifőzzük, de egy körömnyi fahéjat is dobunk a főző lébe. Forró olívaolajon kicsit megpirítjuk, és csípős, fokhagymás paradicsommártást kínálunk hozzá.
Hozzávalók:
1 kg-os csuka húsa
2 tojás
3 szelet szikkadt kalács
1 szál répa
1 kis hagyma
Só, bors
A hozzávalókat robotgépben pépesítem, majd a főző lében kifőzöm:
3 szál sárgarépa
2 nagy fej hagyma
Só, cukor
Kis darab fahéj
Paradicsomszósz:
2 doboz paradicsom konzerv (chopped)
4 gerezd fokhagyma
Olívaolaj
Só, bors, pici cukor
Chili (ízlés szerint)

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kovacs says:

    Szia!Én imádom a gefilte fish-t és ettem is mikor Izraelben éltünk 8 évet..a receptjét is elkértem de elveszett..arra viszont emlékszem az a magyar néni aki megadta úgy mondta az egészet össze kell főzni és leturmixolni és utána gombócot csinálni belőle..Leöntik a halalaplével utána ami megkocsonyásodik rajta..és céklás tormával ettem amivel valami isteni finom volt 🙂 Most olvasgatom a blogod a többi recept után mert szerettem az izraeli ételeket 🙂

  2. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Igen, sokan veszik a konzerv változatot, egész iparág épűlt erre Amerikában.

  3. meir says:

    ez nagyon jó írás:) én nem szeretem annyira:) de most elgondolkozom rajta:)

  4. Anonymous says:

    a csuka mint ragadozó hal lehet kóser?eddig “csendes”, de hűséges olvasó

  5. forzadagro says:

    Épp most láttam egy ilyen gyorsfaygaszottat a Rothshildban. Ha tudom (ugye goj pasiként honnan), hogy ez ilyen nagy szám, biztos jobban megnézem.Nem hiszem hogy megkóstolom, mivel hal van benne. Azt meg nem szeretem…:)Ja és volt kóser pizza is 5200 forintért!:) Őrület. Aranyból van vajon?:)

  6. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    A kóser dolgok “kicsit” túl vannak árazva. :-(Valószínüleg ízre rosszabb, mit a tréfli 🙂

  7. Anicara says:

    Ezt tényleg végigcsináltad? Mármint a gefilte fis-hez vezető folyamatot. Csak kicsit könnyebb, mint az atombomba.

  8. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    :-)De a bőrébe nem töltöttem vissza!

  9. Juckó says:

    Én annyira imádom a gefilte fisht, hogy konzervet szoktam venni, és azt vacsorázom, mert a főzőtudományomnak még ez a “könnyített” módszer is sok.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!