Fűszer és Lélek

Rugelach Tubisvát ünnepére

Közeledik Tubisvát ünnepe, magyarul a fák újéve. Ilyenkor gyümölcsöket szokás enni, főleg az Izraelben is termő fajtákból. Ha megtehetjük, együnk tizenhét félét, és próbáljunk meg minél több olyat választani, amit ebben az évben még nem ettünk.

A Rugelach maga a megtestesült askenáz álom! Szerintem sokkal finomabb, mint a flódni, de ez is csak évente kétszer kerül az asztalunkra. Egyszer Hanuka táján, egyszer pedig ilyenkor a tubisváti széderre. Sokan megijednek az elkészítésétől, pedig nem annyira veszélyes a dolog, a titok a tészta pihentetésében van. A szakácskönyvek általában egy órát ajánlanak, de én úgy tapasztaltam, hogy az egész éjszakán át pihentetett tészta sokkal könnyebben kezelhető, nyújtható.
Mitől tubisváti? Hát a sok-sok aszalt gyümölcstől, amivel töltve van. Mivel a tésztája krémsajttal készül, érdemes nem elfelejteni, és a hús előtt eszegetni belőle! 🙂
A Rugelach eredetileg lengyel hanukai sütemény, és a receptje sokkal szerényebb, mint a manapság elterjedt amerikanizálódott változata. Krémsajt helyett egyszerűen egy pár kanál aludttejet, jobb esetben tejfölt kevertek a liszthez, egy kis cukorral, és dióval töltötték. Van, aki most is fele-fele arányban keveri a krémsajtot a tejföllel, de szerintem jobb lesz a végeredmény csak krémsajttal. Az amerikaiak szeretnek bele csokipasztillát sütni (mint mindenbe), de az csak ront az eredményen. Próbáljunk minél többféle aszalt gyümölcsöt tenni ebbe az ünnepi süteménybe!
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg krémsajt (Philadelphia, vagy hasonló)
20 dkg szobahőmérsékletű vaj (nem margarin!)
10 dkg cukor
25 dkg liszt

A tésztát robotgéppel gyorsan összedolgoztam, majd Folpackba csomagolva egy éjszakát pihentettem a hűtőben.
Hozzávalók a töltelékhez:
10 dkg barnacukor
1 ek őrölt fahéj
5 dkg mazsola
5 dkg aszalt sárgabarack felaprítva
5 dkg aszalt szilva felaprítva
15 dkg dió, vagy mandula durvára vágva
1 cirom reszelt héja
10-15 ek baracklekvár, vagy eper jam
A tésztát négy egyenlő cipóra osztottam, majd erősen lisztezett deszkán kör alakúra nyújtottam a cipókat. Megkentem baracklekvárral, megszórtam a gyümölcsökkel, és a fahéjjal elkevert cukorral. Pizza vágóval (sokkal jobban lehet vele dolgozni, mint a késsel), nyolcfelé vágtam a köröket, úgy, hogy egyenlő háromszögeket kapjak. Feltekertem őket kifliszerűen. A tetejüket megkentem tojás, és tej keverékével, majd azt is megszórtam fahéjas cukorral. Itt már sima kristálycukrot használtam.
Előmelegített 180 fokos sütőben 25 perc alatt sütöttem meg.
Chili is sütött már. Eredetileg a Judapesten.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. mircibanán says:

    hűha, köszi a gyors választ!

  2. @spenótos: juuj, a mascarpone miatt! A mascarponéban 47% zsír van, a Philadelphiában pedig csak 25%, ráadásul állagában se hasonló a kettő egymáshoz. Nagyon sajnálom!

  3. mircibanán says:

    Kedves Eszter!
    Nekem nem sikerült, pedig vagy egy egész napot pihent a hűtőben. 🙁 Az íze eszméletlen jó volt, és könnyen is tudtam amúgy formázni, gyönyörűek lettek, de a sütéskor kiolvad/kisült belőle a vaj (?), és ettől elfolytak a kis kiflik plusz bokáig álltak a belőlük kisült vajban. A te receptedhez képest annyi volt a különbség, hogy nem philadelphia sajttal készült, hanem mascarponéval, mert az volt a boltban. Mit ronthattam el szerinted? Teljesen el vagyok keseredve. 🙁

  4. meir says:

    ki kellene próbálni, csak a gyúrófámat megittuk:)

  5. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Vegyél másikat, és majd megisszuk azt is 🙂

  6. meir says:

    jaja lassan ismtélünk:) Nálam, hogy kimozduljatok végre:)Lehet kétfelé oldom meg a dolgot. Veszek bort és egy gyúrófát is:)

  7. gus says:

    ez istenien néz ki! rendelni nem lehet?

  8. Anonymous says:

    milyen márkájú vajat használtál a sütiben?

  9. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Meggle vajat használtam. De szerintem mindegy.

  10. micike says:

    Szia Eszter!Csodálatos ez a süti, hétvégén kipróbálom:)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!