Fűszer és Lélek

Ír marha hátszin

Már többször említettem, hogy gyakran eszük osztrák marhahúst, ugyanis sokkal jobb minőségű, mint amit itthon kapunk. Egy ideje azonban itthon is megjelent az ír marha, és bárányhús. A báránnyal nagyon meg vagyok elégedve, gondoltam kipróbálom a marhát is. Hátszínt kaptam 5200Ft/kg-os áron, ami azért jóval drágább a magyar hátszínnél, de még nem olyan brutális, hogy egy vacsora erejéig ne próbálhatnánk ki. Vettem négy hatalmas szeletet, sajnos csak előre felszeletelt, csomagolt tálcás változat volt itt a Tesco-ban. Hirtelen sütöttem háromnapnyi pácolás után, és sajnos semmi különbséget nem éreztem. Ennek két oka is lehet, az egyik az, hogy szerintem legalább dupla ilyen vastagnak kellett volna lennie a szeleteknek, akkor szaftosabb maradt volna belülről. A másik csak egy gyanú, ami remélem nem igaz, hogy azt gondolják, úgy is a gyatra minőséghez vagyunk szokva, ezért ez a hús is olyan volt, amit Írországban nem szívesen adtak volna el. Remélem csak az első igaz.
Teljesen eltántorítani nem tudtak, egyszer még biztosan próbálkozom, annak ellenére, hogy tudom, az Ír marha nem Argentin!
Másnak mi a tapasztalata?

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. GL says:

  Ez így igaz.Az én családom 5fős. Otthon 1kg-ot szoktam érlelni. Jobbára bélszínt, vagy hátszínt – de nagyon jó a marhafartő csúcs is ( spitzfartő ). Ezt ha megfelelő ideig érleled, közel bélszín minőségű húst kapsz töredék áron.

 2. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Igen, ezért hordjuk a marhát mi is Bécsből,de a Tescos ír bárány az valóban jó. Legalábbis sokkal jobb, mint amit a Nagycsarnokban árulnak, és szerintem az arab henesek bárányát is veri. ezért bíztam az ír marhában is, Tesco ide vagy oda. 🙁

 3. meir says:

  hát bárány ide, vagy oda a kép alapján összefutott a nyál a számban. Már megint csak irigylem fűszerest. De jó neki…

 4. tappancs says:

  nos, jó hírem is van, meg rossz is.magyarországon tenyésztenek jó marhát, ott van pl a magyar szürkemarha, ha nagyon nacionalisták vagyunk, hogy a húsa hova lesz, nem tudni. amiről viszont tudni, és ezt a kedves ismerősünktől tudom, aki tenyésztő, a charolais marha, aminek nagyon jó húsa van, viszont a szigorú vérvonal és egyéb egészségügyi szabélyok miatt nagyon drága, ezért – láss csodát – hova viszik? hát külföldre. merthogy itthon nincsen fizetőképes kereslet rá.

 5. GL says:

  Aki a Tescóban veszi a húst annak úgy kell! Még ránézésre se tetszett soha!Ha én Nagykanizsán tudok venni jó minőségű marhahúst ( amit elég csak pár napot-hetet pihentetni és pácolni sem kell ) akkor ez máshol sem lehet nagy gond. Beszélj pár hentessel, mondd el mit szeretnél ( azt is hogy ezt meg is fizeted akkor is ha nagyon drága ) és szerintem nem lesz többet ilyen gondod!Az ír marhát még! nem próbáltam.

 6. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Hát, kedves GL, erre csak annyit tudok mondani, hogy amíg nem ettem Angliában valódi Argentin marhát, addig én is azt hittem megoldható ebben az országban is a dolog. De nem! Egyszer kóstóld meg egy nyugatabbra lévő argentin steak house felhozatalát, és majd meglátod. Egyébként a budaorsi tescoban sokkal szebb húsok vannak, mint az összes többiben, de ez nem mentesíti a tescot a többi vacaktól. Jó hús Magyarországon nincs. Élelmiszeripari igazságügyi szakértő mellett dolgoztam, különös tekintettel a húsárukra, hidd el, tudom miről beszélek!

 7. wths says:

  Az az igazság, hogy az argentin marha minosegehez az is hozzatesz sokat, hogy hajon hozzak, ahol logatva szallitjak. A logatas miatt sokkal omlosabb lesz a husa. Magyarorszagon senki nem teheti meg – illetve megtehetne, de nem teszi – , hogy a hust a boltokba kerules elott harom hetig egy hutokamraban logassa.

 8. meir says:

  hát akkor nem eszünk marhahúst itthon, hanem hozzuk Bécsből, nem is drágább

 9. tappancs says:

  wts jól mondja, a marhakkor a legjobb, ha 3-4 hétig érlelik.annyit javítanék, hogy az egészségügyi szabályok (ls.unió) nem engedik ezt meg.

 10. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  A pasztörizálatlan tejből készült sajtra is fújnak az eu-ban, mégis sokkal jobb, mint a pasztörizáltból készült.Tudom, hogy most lett beteg ilyen kecsketejtől több ember, de ez nagyon ritka, igazi odafigyeléssel (a farmer részéről) elkerülhető lenne.

 11. Tintaleves says:

  Eszter, egyszer említettél egy arab hentest a Karinthy Frigyes úton, megírnád pontosabban, hogy hol van? Köszi! Egyébként szerintem is a borúlátóbb verzió áll.

 12. t3v says:

  Az itthon kapható marhát én csak sok hagymán vagyok képes omlósá tenni több órás főzés után… nem eszünk hirtelensült marhát és kész. Szerintem nálunk nem húsmarhát vágnak, hanem a kivénhedt, tejet nem adó tehenek húsa megy a boltokba, de erről konkrét infóm nincs, csak tipp.

 13. GL says:

  Hidd el én is tudom miről beszélek.Vendéglősként Argentín és Urugvay-i marhával is dolgoztam már. Nem mindig voltam hasra esve tőle. Mindegy hogy itthon vagy Grazba vettem. A húst mindig magam szerzem be. Utánnajárok. Ha az általam kiválasztott marhahúst fóliával betekerem úgy hogy a vége nyitott maradjon és egy hétig lógatom a kamrában, majd bekenem olívaolajjal és légmentesen lecsomagolom, majd még két hétig 0-4 C fok között érlelem, az úgy HIBÁTLAN! Jó tanács: mindig csak BIKA húst szabad venni. Tehenet sosem. Ha nincs olyan helyed ahol lógathatod a húst, kérd meg a hentest. Ha kifizeted az árát biztosan meglógatja Neked egy hétig! A vákumcsomagoltat csak akkor vedd meg, ha nincs lé a csomagban! Felejtsd el a multikat!

 14. Anonymous says:

  Hú, én csak olvasok, nem ismerem igazán a témát (csóresz kismama:)), de:GL, köszi a sok infót!!!Kifogom ezt a technikát próbálni! Mennyi hússal érdemes?

 15. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  GL, félreértés ne essék teljesen igazat adok neked. A bajom csak az, hogy itthon nem lehet egyszerűen jó húshoz jutni. Nyugaton pedig akármit is veszek, az SOHA nem ehetetlen. És ez nagyon rossz. 🙁

 16. dolcevita says:

  én általában gyanakvó vagyok az ilyen tescós kínálattal szemben. Sztem a gyanúd igaz lehet. : (Az Olaszországban vett marhahátszín mindenféle pácolás nélkül, ízesre, omlósra, puhára sül pár perc alatt egy grillen. Életemben nem ettem még ilyet, sőt nem is gondoltam volna, hogy ilyen állagú hús létezhet. Ezt már csak egy szintén olasz, éttermi bélszín tudta felülmúlni! A dolog titka a jóminőségű húsmarha, ami nálunk nem létezik!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!