Fűszer és Lélek

Diós-rozmaringos szendvicskenyér

Valamilyen isteni szikra szerint változik a fűszernövényekhez fűződő viszonyom. Pár éve annyira rá voltam kattanva a bazsalikomra, hogy sima sajtos kiflihez is eleszegettem a leveleit. A kakukkfű minden nyáron újra hatalmába kerít, amikor megérzem az illatát a Zemplénben. Tavaly sokkal több ételhez el tudtam volna képzelni a zsályát, mint a családom.
Most éppen a rozmaring a kedvencem, húshoz, tésztához, kenyérbe. Vagy csak egy kicsit megdörzsölni a leveleit, hogy érezzem a tenyeremben az illatát.
A hozzávalóiból ítélve ez a kenyér biztosan a mediterrániumból származik, de én Dániában ettem először, méghozzá heringgel. A hering és én nem vagyunk jóban, úgyhogy több szeletről is sikerült észrevétlenül lekaparnom, rajtahagyva a kapris majonézes uborkasalátát, vagy a céklát. A kenyeret azóta is imádom, szerintem nagyon finom sült húsokhoz, főtt tojáshoz, vagy erősebb ízű sajtokhoz.
Hozzávalók:
4 dl teljes kiőrlésű rozsliszt
4 dl sima liszt
3,5 dl langyos víz
0,5 dl olívaolaj
3 marék durvára vágott dió
2 ág rozmaring levelei
1 kocka élesztő
1 kk sikér
1 kk édes tejsavó por

Az élesztőt meleg vízzel elkevertem, majd hozzáadtam a liszthez, amit előtte alaposan elvegyítettem a sikérrel, s tejsavó porral. Beleöntöttem az olajat is, és megsóztam. Húsz percig dagasztottam, majd lefedve langyos helyen duplájára kelesztettem. Átgyúrtam, és beletettem a diót is a rozmaringgal. Megformáztam, letakartam, és 30 percig újra pihentettem. 240 fokos sütőben addig sütöttem, amíg a hangja kongó hangot adott, ez kb. 40 perc.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. starfokker says:

    kedves Eszter! én csak érdeklődnék, hogy hogyan készítetted a kovászod, ill., hogy írtál-e róla blogbejegyzést, mert nem találtam meg (vagyis mindig le-leragadtam valamelyik másik írásodnál). köszi szépen:) és az a marhahús baromijól néz ki a kenyereden:D nem is tudnék dönteni, hogy a marhahúst vagy a kenyeret falnám be előbb… valszeg egyszerre mindkettőt:)

  2. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Szia Zozó!Én Herbáriában szoktam venni, van, ahol szentján álnéven árulják. Eddig még mindenhol kaptam, ahol kerestem, és a Duna Pláza földszintjén a patika melletti bioboltban is szokott lenni.Nagyon örülök, hogy működik a kovászod, sok jó kenyeret kívánok neked!

  3. CookingStar says:

    Szia Eszter!Régóta szeretném kérdezni, hogy hol veszel sikért, melyik bioboltban? Én multkor a mamutban tevedtem be egybe, de nem elég hogy a kiscsajszi olyan fancsali képpel válaszolgatott mintha ő tenne nekem szivességet, de gőze sem volt miről beszélek.. és persze nem is volt nekik:(Amúgy a kovászod nagyon bejött:) azóta is ott lakik a hűtőmben, ha a mienk is 3 éves lesz mint a tiéd, beiratjuk oviba:)Zozó

  4. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Köszönöm szépen!Még egy pasi a gasztrobloggerek között! hurrá!

  5. starfokker says:

    (hm, ez most miért törlődött? na mindegy, azért is leírom még egyszer) kedves Eszter, nagyon szép és igényes blogot készítesz. már legalább október óta figyelemmel kísérem az írásaid-főzéseid, mind egytől-egyig lenyűgözőek.

  6. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Köszönöm Tel Aviv, és Kati.A kenyeret valóban azért sütöm fele fele lisztből, mert így nem olyan tömör. Jól látod, marhahús van rajta.

  7. Anonymous says:

    Hát ez tényleg nagyon jól néz ki, marhahús van a tetején?A liszteket azért keverted, hogy könnyebb legyen a tészta?köszönöm: Kati

  8. Tel Aviv says:

    Nagyon guszta, biztos az ize is finom


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!