Fűszer és Lélek

Bacardikrémes máktorta

Péntek estére vendégségbe voltunk hivatalosak Meir barátunkhoz. Én voltam a desszertfelelős, amit erős presszionálás hatására mákból készítettem. Mindezt egy olyan férfi kedvéért, akit élőben még soha nem láttam, de tudom róla, hogy azt szeretné, ha az Apple cég repülőket is gyártana, ahol kutyák a stewardess-ek. Vagy nem.
Tudtam, hogy házigazdánk valódi, saját maga által készített tésztavacsorát főz, ezért egy egész napot azzal töltöttem, hogy találjak valami könnyű mákos édességet. Nem sikerült, mert a mákszufflé nem élte volna túl a szállítást, fagylaltot pedig nem volt kedvem csinálni. Úgyhogy kitaláltam egy receptet, legalábbis nagyon remélem, hogy valóban az én találmányom! Nem olyan régen ugyanis egy pisztáciás csirke ételemmel úgy jártam, hogy nagyon örültem magamnak, hogy milyen jót találtam fel, és főztem meg, erre Horasz rögtön kommentelte, hogy ezt az ételt ő is nagyon szereti. Ennyit a kreativitásomról…
A könnyű az állagára vonatkozik, mert bizony igencsak dúskál az energiában a sok máktól, rumtól, zsíros tejszíntől, és mascarpone-tól. A torta alapja egy sima bögrés sütemény volt, de egy egyszerű piskótatészta is megtette volna, egy kevés mákkal.
Hozzávalók a torta alaphoz:
1,5 dl natúr joghurt
1 dl tej
1 tojás
2,5 dl liszt
2,5 dl darált mák
2,5 dl cukor
1 zacskó sütőpor
1 dl olaj
A hozzávalókat összekevertem, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöttem.
Hozzávalók a Bacardikrémhez:
25 dkg mascarpone
2 dl tejszínből vert kemény hab
0,5 dl Bacardi
0,5 citrom reszelt héja
10 dkg fehér csokoládé megolvasztva
A csokoládét mikróban megolvasztottam, miután kihűlt, de még folyós maradt, kis adagonként kevertem a mascarponéba. Belereszeltem a citromot, és kiskanalanként adtam hozzá a rumot. A jéghideg felvert tejszínhez kevertem a masszát, 5-6 adagra osztva, nem egyszerre!
Hozzávalók a mákos habhoz:
2 dl tejszínből vert kemény hab
2 dl darált mák
cukor ízlés szerint
A tortaalapot teljesen lehűtöttem, majd rummal kevert tejjel meglocsoltam. A krémeket kanalanként tettem a tetejére, úgy hogy egy kanál mákos hab mellé kanalaztam két kanál mascarponét. Jól behűtöttem.
Az eredeti elképzelésem szerint azért használtam fehér rumot, mert nem akartam, hogy a sima rum elszínezze a krémet. Ezért is használtam citromot is, de így utólag belegondolva egy narancs is nagyon illett volna hozzá egy pár csepp narancslével együtt.
Dícsérhetem magam? Isteni lett! 🙂
Az este nagyon jól sikerült, régen voltunk olyan emberek között, akik nem nevelnek kisgyereket. Remélem csak az 50%-ban beszéltem én is a kisgyerekeseket megkeserítő gondokról. Persze csak azért, hogy ők is érezzék milyen jó társaság vagyunk. 🙂

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Kipróbáltam, és nagyon jó…Csak ajánlani tudom mindenkinek!Ugyan nem egy nagy tortaként, hanem sok pici "tortácskát" készítettem! A fotózásra, már nem volt lehetőség, hiszem mintha sáskahad vonult volna végig a konyhán pillanatok alatt elpusztította a család! Pedig nagyon büszke voltam magamra, mikor egy kedves ismerős azt kérdezte, hogy mikor voltam a "Sugar shopban"? Nem akarta elhinni, hogy házi sütemény… Köszönöm a tippet, talán legközelebb le is tudom majd fényképezni!Nagyon egyszerű, fél óra alatt kész, és nagyon finom!Még kísérletezem az anti-candidas változaton, hogy legalább olyan finom legyen mint azt eredeti, ha megvan leírhatom… 🙂

  2. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Azért utállom a pasikat, mert ha én fogyókúrázom, ők meg csak gondolnak rá, én hízok két kilót, ők fogynak hármat. Nem igazság!Te meg most adtál le egy csomót…Beee!

  3. meir says:

    na akkor az enyémnek lőttek, mert ettem jó sokat

  4. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Szupermenné, a sütés nálam is nemrég kezdődőtt. Ha rám hallgatsz, nem fogsz bele, és marad az alakod! 🙂

  5. forzadagro says:

    Eszter csak annyit, hogy: aranyba kellene foglalni a nevedet…

  6. Loislane says:

    Na most kezdem sajnálni, hogy a sütéshez egyáltalán nem is értek:( Isteni lehet!

  7. meir says:

    a papír nem jelent semmit, ezt akár egy cukrász is megirigyelhette volna… mert nem csak szép hanem finom is:)

  8. vinczepetya says:

    Azt hiszem maradok is tisztelettel az olvasód:)Szép napot kívánok!

  9. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    🙂 Köszi Petya!Zsóka, nem vgyok cukrász, sőt, nagyon messze vagyok az ilyesmitől.

  10. vinczepetya says:

    köszönöm, köszönöm, még így kostolatlanul is betettem a legkedvesebb 3 süteményem közé!

  11. er says:

    Édes érzés ostroma, Nekem ez az ízcsoda,Habos-mákos álom,Nekem csak,S ha látomNyelem vissza nyálom. Tessék Eszter a Fűszeres. :)Hejj, de olvasnám én a blogodat, de amíg diétán vagyok inkább nem. Hihhetetlen finomságokat tudsz.

  12. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Köszönöm 😀

  13. Anonymous says:

    Szia Eszter!A Bacardikrémes máktortádra esett a választásom múlt hétvégén, amit anyósom születésnapja alkalmából készítettem el. VALAMI ISTENI LETT! Miután felvágtuk, fél óra elteltével csak morzsák maradtak a tálcán! Köszi a receptet! :)Dézi

  14. Anonymous says:

    Szia,megkerdezhetnem, hogy mennyi rummal+tejjel itattad meg a tesztat?illetve kb. mennyi cukrot adtal a makos habhoz? koszi.AM.

  15. zsoka says:

    Pont fehér rumom nincs otthon, csak barna és citromos. Mivel amúgy is raktál citromot a krémbe, nem lehet citromos rummal felváltani?Isteninek tűnik a recept, biztos megcsinálom…

  16. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Köszönöm, de ebben rum volt, nem breezer, és a rum eljesen színtelen, mint a víz.Abban szerencsére semmilyen szinezék nincs.

  17. veszelyes? says:

    Érdemes odafigyelni a Bacardi-ra ,mert egyes típusai (szinei) E123 vagy E102 élelmiszeradalékot/színezeket tartalmaznak.Mindkettőt az AEÁ-ban az “erősen rakkeltő élelmiszeradalék” -ok kategoriába sorolták es jónéhany éve az E123-at betiltották. Egy kis kutakodás utan a neten a kovetkezőkre leltem:(én az első hármat nem választanám!!!)BacardiBreezer tropical Berry (E123)BacardiBreezer tropical Lemon (E102,131)BacardiBreezer tropical Mango (E102,131)BacardiBreezer tropical Orange (carotin)BacardiRigo (E104, E131)Blizzard Red Berry with Rum (E122)

  18. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Hi Odete,the tortaalap is:1,5 dl or 0,5 cup jogurt0,5 cup milk1 egg1 cup flour1 cup grunded poppy seeds1 cup sugar0,3 cup oil1 tbs baking powderMix well, and bake it in a preheated owen. (180 Celsius.)Jeruzsalem turotorta will be next tomorrow.

  19. Odete says:

    Szia! I can’t read hungarian, just my husband,but he is to busy to translate the recipes. I would love to have the Jeruzsalem turotorta and also this one Hozzavalok torta alaphoz. If possible, can you write both in english? Thanks

  20. Anonymous says:

    Drága FÜszeres kisasszony!julius 19! Csak igy hallkan megjegyzem a születésem napját!…….Ettől kész vagyok!!!!!!!!!Csók Malka

  21. Anonymous says:

    Ez egy álom! biztosan megsütöm. Te cukrász vagy?Zsóka


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!