Fűszer és Lélek

Djaj Bil Sfargal- Marokkói birsalmás csirke

Elég régen volt már igazi kóser recept ezen a blogon, úgyhogy gyorsan pótolom a hiányosságaim. Csirke felsőcombból készítettem, de növendék birkából még finomabb. Sajnos ilyenkor a báránykák még csak készülőben vannak, elég nehéz jó minőségű, friss, nem fagyasztott bárányhoz (birkához) jutni.
A birsalmának elvileg most van az idénye, tizenöt éve, amikor még valódi termelők is árultak a piacon mindenhol lehetett kapni egész télen. Most jó pár helyet végig kellett járnom, mire venni tudtam, és ez se magyar, hanem ciprusi! Vajon kivágták azt a rengeteg birsalmafát vidéken?
Talán egyetlen biztos pont, ahol mai napig remek háztáji dolgokat vehetek, úgymint savanyúság, lekvár, gyógynövény, méz, sütemény, az Miskolcon a Búza téri piac. Kár, hogy ennyire messze van!
A Djaj Bil Sfargal marokkói étel. Ebből, ki járt már Marokkóban rögtön sejtheti, hogy édes-mézes húsról lesz szó, és valóban. A pikánsságát a római köménnyel, és szegfűborssal karamellizált hagyma adja meg. Attól függően, hogy mennyi almát használtunk hozzá, tálalhatjuk körettel (leginkább kuszkusz illik mellé), vagy magában. Én ez utóbbit ajánlom. Aki még soha nem használt birsalmát, annak fontos lehet tudni, hogy a birs nagyon lassan puhul meg, legalább annyi idő kell neki, mint a húsnak.
Hozzávalók 4 személyre:
2 nagy csirke felsőcomb filé
4 birsalma
2 fej hagyma
8-10 ek méz
2 kk római kömény
2 kk őrölt szegfűbors

Olívaolaj
Koriander zöld
A birsalmát kicsumáztam, és vékony csíkokra vágtam. Olívaolajon kicsit megpirítottam az ugyancsak csíkokra vágott, besózott húst, majd rádobtam az almát. Annyi vizet öntöttem alá, amennyi ellepi, és lefedve 50-60 perc alatt puhára pároltam. Ha közben elfőné a levét, akkor azt pótolni kell. Ezalatt egy másik serpenyőben kicsit megpirítottam a római köményt, olívaolajat öntöttem rá, és beleszórtam a karikákra vágott hagymát. Addig kevergettem, amíg a hagyma barnulni nem kezdett. Ilyenkor már magától is finom édes íze van, de nyakon öntöttem a mézzel, és a szegfűborssal. A hús alatt elzártam a lángot, és úgy kevertem össze a hagymával, hogy maradjanak benne nagyobb hagyma csomók. A tetejét érdemes meghinteni egy csokor koriander zöldjével.

Eredetileg a Judapesten.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. ottsevoltam says:

    most találtam meg ezt a receptet, elég jól hangzik, azt hiszem, ma ez lesz a vacsora. de nem sok bele kicsit az a 8-10 evőkanál méz?

  2. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Köszönöm, köszönöm. Dehogynem, azért lenne mit tanulni!

  3. dolcevita says:

    Gratulálok, ez nagyon szép lett és a recept is nagyon izgi!Látod, nem is kell már szánnom rád egy órát! : )


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!