Fűszer és Lélek

Rizottó sült padlizsánnal

Általában a receptet gondolom ki előbb, és utána vásárolom meg a hozzávalókat. Ez alól csak az kivétel, ha karácsony előtt 100 forint a padlizsán, 80 a karfiol és a banán. Hazahoztam négy gyönyörű mélylila padlizsánt, háromból szír padlizsánkrémet csináltam, de a negyedik megmaradt. Egy ingyenes, angol receptfüzetben találtam hozzá a receptet. Igazán különlegesre sikeredett, máskor is el fogjuk készíteni.
Még soha nem jutott eszembe padlizsánt tenni a rizottóba, pedig annyira adja magát az állaga, így pedig előre grillezve marad egy kicsi füstös, ropogós íze, hiába törik darabokra keverés közben. Négyen laktunk jól ebből az adagból.
Hozzávalók:
30 dkg rizottó rizs
10 dkg vaj
1 szál póréhagyma fehér része
1 padlizsán
1 nagy sárgarépa
zöldség alaplé
fehérbor
só, bors
5 dkg reszelt parmezán
fekete olajbogyó
A rizst a vajon kicsit megpirítottam. Rádobtam a felkarikázott póréhagymát, felöntöttem annyi forró alaplével, amennyi ellepi, és folyamatos kevergetés mellett kicsit besűrítettem. Kanalanként adtam hozzá a melegen tartott alaplét, majd a sárgarépát, amit előzőleg zöldséghámozóval vékony, hosszú csíkokra vágtam. Mikor már majdnem kész volt a rizs, de még kemény volt a belseje, akkor fehérbort öntöttem bele, kb 1,5 dl-t, de előtte azt is megmelegítettem. Általában a fehérbort az elején szokták a rizshez adni, de most a végén írta a recept, és nagy baj nem lehetett belőle, kipróbáltam. Utoljára kevertem bele a parmezánt, az olajbogyót, és az előzőleg kontaktgrillben megsütött padlizsán szeleteket. Sóztam, borsoztam, majd azonnal tálaltam.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kata says:

    Én is megcsináltam ma és isteni lett, kösziiii!! :o)

  2. Mamma says:

    Eszter, ezen nem nagyon volt mit lopni:-)), jóformán csak a rizs és a padlizsán a közös, majd meglátod.Ahhoz viszont jól értenek az angolok, hogy maguknál összpontosítsák a világ jó konyháit, ha már nem ők találták fel a főzést!

  3. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    De jó Mamma :-)Meir, arra gondoltam, hogy az angolok lopták, nem arra, hogy a sziciliaiak.

  4. Mamma says:

    Annyira kedvet kaptam a padlizsános risottóhoz, hogy ma meg is főztem:-)! A szicíliai verziót. Na, annyira nem esett nehezemre, mert már egy ideje készülök, hogy hosszabban írjak a szicíliai konyháról:-) és ez is be volt tervezve! Így ma szinte tálcán kínáltad a lehetőséget! Köszönöm

  5. meir says:

    Miért lenne már lopott? El tudod képzelni az angol asszonyt, hogy ott kreativkodik és kitalál egy ilyet?

  6. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Akkor imádnám a szicíliai konyhát.Gondoltam, hogy ez csak egy lopott recept. Az angolok a karácsonyi pudingon, és az angol reggelink kívül nem nagyon remekelnek a konyhában 🙂

  7. Mamma says:

    Eszter, pedig az olasz, kiváltképp a szicíliai konyhában létezik padlizsános rizottó! Pedig ott viszonylag kevés rizst (ellenben rengeteg tésztát), viszont annál több padlizsánt esznek. Mondjuk egész máshogy készül, mint ez a brit “rokon”, de ízre ez is nagyon jó lehet.

  8. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    A Lidlben, december 24-én délben:-)

  9. Anonymous says:

    Nyami!Hol volt ez az olcsó vásár?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!