Fűszer és Lélek

Vad hanuka, sült túrótorta

Közeledik Hanuka vége, ideje beszámolni az idei év pár hanukai megmozdulásáról. A péntek estivel kezdem, holnap a szombati, holnapután a vasárnapi buliról ejtenék egy pár szót.
Hanuka negyedik estéjén Vadjutka barátnőnknél jöttünk össze egy “kis” eszem-iszomra. A pontos számot nem tudom, de olyan harmincan lehettünk. A jól bevált piknikalap most is működött, mindenki hozott magával valami finomságot. Házigazdánk narancsos répasalátával és egy Guacamole félével készült, ami nekem nagyon, de nagyon ízlett. Volt csokis kuglóf, sonkába bújtatott camembert, és sajttál valódi sajtkéssel :-), rizskoch, és részünkről egy túrótorta, amit nagyképűen cheese cake-nek is nevezhetnék.
Mikor már teljesen jól laktunk érkezett egy nagy tál gyömbéres rizstészta, narancsos csirke, zambiai rizs. A mézes pálinka külön posztot érdemelne, de most csak egy mondat jut neki. Sült túrótortám egy új felfedezésemből készült, mégpedig a Lidl-ben egy kilós kiszerelésben kapható túrókrémből. Nevezhetném tejfölös túrónak is, de ez valódi krémtúró, cukor, és minden más hozzáadása nélkül. Nagyon nagyon finom, mindössze kicsit több mint 500Ft/kg áron. Szerintem direkt túrótortához találták ki, mindenesetre e csomagolásán egy nagymama látható süteménnyel.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
15 dkg porcukor
18 dkg vaj
2 tojás

A tésztát nagyon gyorsan összedolgoztam, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezem melegétől, majd fóliába csomagolva egy órát pihentettem a hűtőben.
A túrókrém hozzávalói:
1 kg krémtúró (Lidl-ben kapható, kék vödörkében)
8 tojás szétválasztva, a fehérje habbá verve
25 dkg cukor
1 vanília közepe kikaparva
1 citrom reszelt héja
10 dkg liszt
5 dkg búzadara
csipet só
A tésztát vékony lappá nyújtottam, és kibéleltem vele a kapcsos tortaformát. Beletöltöttem a túrókrémet, ami éppen csak belefért. 160 fokra előmelegített sütőben másfél óra alatt fűtöttem készre.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. chilii says:

    megkérdezhetem, hogy hogyan kell ilyen képet csinálni???

  2. lorien says:

    Jól látom, az ott alul igazi kóser halsonka? 🙂

  3. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Bizony, bizony, jól látod! :-)Tibi: köszönöm!

  4. vadjutka says:

    tök jó lett ez a kép! átvehetem? én is csináltam hasonlót, de ez jobb.. :-)a mézes pálinkás kalandokról meg majd akkor írok én 🙂

  5. Anicara says:

    Gyönyörű a kép!Én is meg akarom tanulni, hogy nem csak négyzet alakúak vannak benne.

  6. vadjutka says:

    ja, azt nem tudom, h mi a Guacamole, de én tejfölös avokádó salit csináltam sajtkrémmel, paradicsommal. (+ só, bors)ez az?

  7. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Igen, abban volt sajtkrém is? Nagyon ízlett.

  8. Anonymous says:

    Eszter!A tojássárgákból mit alkottál?

  9. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Valóban nem túl jól írtam, de azokat is belekevertem a túróba.

  10. TIBI says:

    Kedves Eszter!Ezért irigyellek titeket zsidókat! Mert nem csak évente egyszer jöttök össze, és nem csak a család, hanem sok sok ember! Imádom a blogodat, garatulálok, igazi lélekemelő olvasmány.Tibi


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!