Fűszer és Lélek

Gránátalma

Kedvenc gyümlcsömről lesz szó, ugyanis a friss, édes, lédús gránátalmától jobbat elképzelni sem tudok. Ráadásúl most van a szezonja, kapható kicsi, és mégis ízletes 150 forintért, de 700 is, akora, mint egy grapefruit, tűzvörös, íze mint egy álom! A gránátalma (Punica granatum) az egyik legértékesebb antioxidáns hatású gyümölcsként lett nyilvántartva az utóbbi húsz évben. Több benne az antioxidáns, mint a zöldteában, vagy a vörösborban. Kutatások kimutatták, hogy 20%-al képes csökkenteni a szervezet LDL (káros koleszterin) szintjét. Rákkutatók is felfigyeltek a gyümölcs különleges tulajdonságaira, bizonyítottnak tekintik, hogy hatásos a bőrrák, a prosztata, és a mellrák elleni küzdelemben. A gránátalma az ellagsavnak nevezett természetes anyag leggazdagabb forrása. Az ellagsav pedig meggátolja a rák kialakulását.
„Izrael fiai a pusztában Egyiptom húsosfazekai után siránkozva így jajgatnak: Nincs hely itt a vetésre, nincs hely a fügének, sem a szőlőtőkének, sem a gránátalmafának.”
Salamon papjainak ruháin kis gránátalmák lógtak, mert a szentélybe csak ilyen díszekkel lehetett belépni. A gránátalmát többek között a termékenység szimbólumának is tekintik, a sok, szám szerint 613 (!) magja miatt. Mindig elhatározom, hogy egyszer megszámolom, hogy valóban annyi magja van-e ennek a gyümölcsnek, mint ahány parancsolat a Tórában található, de még soha nem tettem meg.
Gránátalmás receptjeim:
Érdekes szokás: Zsidó újév a Ros Hasanah

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Pirikenagyi says:

  Ez komoly? Lángszóróval kell kigetni a gázrózsákat? Gondolom nem harci eszközről van szó, hanem konyhai kütyüről.

 2. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Chanuka szameach!

 3. Mishmesh,alias Dorka says:

  Micsoda gyönyörű fotók!! Eszer, tényleg kiégetted a sütődet?Olyan büszke vagyok rátok.(flódni). Civil kurázsi, ez az!!! És Hanuka Szameach!

 4. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Én minden csütörtök este kiégetem a sütőmet, ugyanis szombaton kósert eszünk. Úgyhogy pénteken már csak a kóser edények vannak elől.Köszönöm a büszkeséget 🙂

 5. Pirikenagyi says:

  És ezt a kiégetést hogy csinálod? Vagy spéci öntisztulós programú tűzhelyed van?

 6. Mishmesh,alias Dorka says:

  Na én is ezt akartam kérdezni.Persze hiába akarok én kósert főzni, nem elég, ha az alapanyagok rendben vannak.. A kóserségnek nincsenek fokozatai, vagy kóser, vagy nem. Két tűzhelyhez nincs helyem, kiégetőgomb meg nincs a sütőmön.. Node várj csak,a sütő még ok, mert bekapcsolja az ember, és megy magának üresen, gondolom.. De mi a szitu a gázrózsákkal?

 7. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Valóban van tisztitó program a sütőben. Nagyon nagy hőfokon éget, de előtte rendesen ki kell súrolni a belsejét. A gázrózsákat is sikálni, aztán lángszóróval, vagy csak saját magában, egy ideig égetni.Nekem vannak kóser edényeim, amik jártak a mikvében, de csak húsos ételekhez, tejeshez nincs.

 8. Mishmesh,alias Dorka says:

  De jó lenne egy önkisúrolós, önkiégetős…

 9. meir says:

  en megoldottam a multkor:9 ugy felejtettem es kiegette magat egesz ejszaka uresen:) surolni sem kellett.9 igaz meg szüz volt szegenykem, de koser.:)

 10. grenadine says:

  jól esik h megemlékeztél rólam :))Chanuka szameach!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!