Fűszer és Lélek

Marokkói sárgabarackos csirke

Claudia Roden bemutatása után mi mást is főzhetnék, mint egy általa jegyzett csirkét? Már említettem mennyire szeretem a marokkói konyhát (attól jobban csak a libanonit, bár Libanonban még soha nem jártam). Vannak, akik irtóznak az édeskés húsételektől, vagy a fahéj használatától. Anyósom pl. soha nem enne húshoz gyümölcsöt, és első intelme ez is volt hozzám a főzéssel kapcsolatban: mi (beleértve a férjemet is) soha nem eszünk húshoz gyümölcsöket. Hát, így jártatok, rossz lehet nektek, gondoltam magamban. Aztán még megüzente, hogy sok vizet használok 🙂 Férjem meg átadta az üzenetet, de azóta sokat tanult az anyós-meny közti kommunikációról, úgyhogy semmi gond nincs anyós pajtás és közöttem. (Férjem kommentárja: ez hat évvel ezelőtt volt, és én azóta is emlegetem. Hát igen…)
Mindenesetre mi (beleértve a férjemet is) nagyon szeretjük a húsokat gyümölcsökkel. Aszalt sárgabarack, vagy aszalt füge, esetleg mindkettő friss változata igazi lázba hoz. Ebben a receptben aszalt sárgabarack, fahéj, sőt méz is van. Fantasztikus ízorgia!
Hozzávalók:
1 egész csirke felhatodolva (ha ilyen szó nincs, akkor legyen hat részbe vágva)
2 nagy fej hagyma
Olívaolaj
1 doboz konzerv paradicsom
20 dkg aszalt sárgabarack (éjszakára beáztatva)
4 gerezd fokhagyma
1 ek koriander mag megpirítva
1 csokor friss koriander
8 ek méz

1 kk szerecsendió
1 kk fahéj
2 gerezd fokhagyma
2 ek fenyőmag
Az olajon kicsit lepirítottam a karikákra vágott hagymát. Rádobtam a csirkét, és minden oldalán megpirítottam. Ekkor minden mást belekevertem, kivéve a friss koriandert, és a fenyőmagot. Azt csak az utolsó pillanatban került az edénybe. Kicsit többet kell rá figyelni, mint egy csirkepaprikásra, ugyanis a paradicsom a mézzel könnyen lekap. Ha nagyon elfőné a levét, akkor vízzel pótoljuk. 40 perc alatt párolódik puhára. Szerintem illik hozzá egy kis erős is, mi most chili pehelyt tettünk bele. Kuszkusz, vagy pita illik hozzá köretnek.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. meir says:

    akkor tessek összegyüjteni az anyos uldozo kajakat:) Nekem nem volt anyosom, de az aposom szerette a foztomet:) én az övét nem annyira.

  2. sütis néne says:

    hm, ismerős… anyósom tavaly karácsonykor nézett nagyot, mikor datolyás csirkemellet, és édes gesztenyével töltött pulykamellet raktam az asztalra..meg is jegyezte, ő ilyet nem szokott enni….de a férjem szereti :-)))))ez a recept is nagyon jól hangzik!el is mélyülök benne!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!