Fűszer és Lélek

Baguette

Ismét nem tudtam Dan Lepard-nak ellenállni, és belefogtam egy újabb, többlépcsős bagette-nek. Tudom, hogy Lepard tudja a titkot, és érzem, hogy valamelyik általa publikált recept lesz a megoldás a problémámra, ezért még valószínűleg jó pár kenyerét megsütöm majd. Ez a mostani nagyon jó lett, könnyű, ropogós, puha, de még mindig nem az igazi francia! El kell ismerni, eddig ez hasonlít a legjobban.
Az eredeti receptben az általam megadott mennyiségek dupláját írja, de az nem fért volna el a tepsimen. Így egy hosszú, és két rövidebb kenyerem lett, a hosszút akkorának kell elképzelni, mint a sütőlap átlója.
Hozzávalók a „kovászhoz”:
14 dkg BL55-ös liszt
14 dkg 18-20 º C víz
5 g élesztő
Keverjük össze, lefedve 20-22 º C-on kelesszük egy órát, keverjük át, majd újabb órán át pihentessük.
Hozzávalók a tésztához:
A „kovász”
36 dkg BL55-ös liszt
18,5 dkg 18-20 º C víz
5 g élesztő

Dagasztókaros gépben keverjük össze e hozzávalókat 1-es fokozaton 3 percig, majd 2-es fokozaton 7 percig. (Itt egy kicsit elbizonytalanodtam, mert ki tudja, neki milyen gépe van?!)
Kelesszük 45 percig szobahőmérsékleten, majd formázzuk, vágjuk be pengével, és 220 º C-on, kicsit gőzős sütőben süssük 25 percig. Ekkor résnyire nyissuk meg a sütőt, hogy a gőz kimenjen, majd további 15 perc alatt süssük készre a bagettet. (Szó sincs a receptben az általam annyira kedvelt 35 º C-on való kelesztésről, sőt a víz is viszonylag hideg kell, hogy legyen. Furcsa, de működött.)

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Direkt volt, félelemből tettem, és tökéletesen működött, de azóta sokkal bátrabb vagyok, simán hagynám az eredeti mennyiséget 🙂

 2. meir says:

  jaja az a neve a draganak, tiszta nagy a szerelem:) de meg ott pihen, mert a verem megalljt parancsolt az ara miatt:) De alszom ra egyett, kettot es meg egyett, majd rajovok maganyos pasinak legalabb lesz egy hazi cseledje is vegre:)

 3. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Furi, jött egy hozzászólás, amit én írtam a blogger szerint, de nem én írtam igazából, és itt nem is olvasom. Mi ez?

 4. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  KitchenAid? Az szép 🙂

 5. meir says:

  eszter! megint rezeg a léc a fogyokúrám felett. “karácsonyra” veszek egy piros dagasztó gépet, már látom:) ki is néztem

 6. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Mindig is imádtalak!

 7. Mademoiselle says:

  A franciák csak kenyérnek mondják :-)Épp most keresek neked egy francia receptet, aztán gyorsan lefordítom 🙂 Van valahol egy ilyen receptem, de sehol nem találom

 8. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Igen igen igen!És a franciák minek mondják? És angolul mi a receptje?

 9. Mademoiselle says:

  Arra gondolsz, aminek fényes aranyszínű, ropogós héja van, belül pedig, langyos, hófehér, és puha mint a vaj? Azt hiszem az az, amit francia baguette-nek mondanak a nemfranciák.

 10. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Orsi,javítom. Köszönöm!Albana: maradt még ma reggelre is, és még friss volt, úgyhogy örülök neki.Mademosielle:Megfogtál, fogalmam sincs, mi a neve annak amit akartam, de a Mom parkban árulnak eredeti francia, repülővel hozott bagettet, na olyat szeretnék.

 11. VKOrsi says:

  Eszter :)a 30 perc 1es fokozaton az nem 3 perc?ki fogom próbálni a receptet, hetek óta már csak DNK-t sütök 🙂 kell a változatosság.

 12. targonya says:

  Pontosan melyik fajta francia baugette-et akarod megsütni? Csak mert abból is annyi van, mint égen a csillag 🙂 Ha esetleg pain campagne volt a cél, akkor ez körülbelül az! 🙂 Nagyon szép lett 🙂

 13. pirikenagyi says:

  Hogy kell csinálni kicsit gőzös sütőt? A kenyered egyébként gyönyörű, biztos isteni is! Ezt is rögtön meg kell enni?

 14. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Az USA-ba nem jársz? Félár.Szegény magányos pasi….

 15. Mademoiselle says:

  Megtaláltam Eszter, mindjárt lefordítom 🙂

 16. Anonymous says:

  Ne gondolkodj rajta! Először a feleségemnek vettem egyet 3éve karácsonyra. Forradalmosította a konyhát! Azóta létezni sem tud nélküle. Egyszer kihoztam az étterembe, mert ami ott van az nagy volt. Aztán vehettem mégegyet, meg mégegyet…Aztán az anyukámnak is egyet. Ne sajnáld rá a pénzt! Megéri.

 17. Kiskiflee says:

  Ha jól látom a linkelt oldal receptjét felezted, de az élesztő mennyiségét nem. Direkt volt? Egyébként nagyon jól néz ki:)

 18. Doctorpepper says:

  Megsütöttem ma én is, valóban közelít az igazihoz, jó a recept, köszi! (Sót Te nem tettél bele? Mert én igen, és kellett is, úgy éreztem legalábbis)

 19. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Szia Gábor!Rendes kockaélesztőt használtam.

 20. Anonymous says:

  kedves Eszter,engem az érdekelne, hogy milyen élesztőt használtál: porélesztőt vagy rendes kockaélesztőt? köszönöm, Gábor

 21. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Szia Niki!A gőzös sütő teljesen kiment a fejemből…Ha csak kicsit kell gőzösnek lenni, akkor egy pici vizet öntök alulra, és gyorsan becsukom az ajtót, vagy a sütő oldalára fújok a műanyag spriccelővel. Ha a recept rndesen gőzös sütőt ír, akkor alulra egy tepsibe forró(!) vizet teszek, és az végig párolog a sütés alatt.Nekem viszonylag jó sütőm van.Ha régi gázos, nem egyformán sütő szerkezeted van, amninek cserép is kell az aljába, hogy ne égessen, akkor sajnos el kell keserítselek, azzal nem lehet kenyeret sütni. De ha nem ilyen, akkor egy próbát mindenképp megér! Kenyérsütéshez én sem használom a légkeverést, csak simán az alul-felül sütő funkciót.Remélem sikerülni fog, sok sikert kívánok: Eszter

 22. Anonymous says:

  Szia Eszter!Kérdésemmel csatlakoznék az előttem szólokhoz:Hogyan kell gőzös sütőt csinálni?És még 1: Neked milyen sütőd van? Nekem sima mezei, se légkeverés, se semmi…szerinted próbálkozhatok abban kenyér sütéssel? Vagy reménytelen, és csak ábrándozhatok olyan gyönyörűségekről, mint amiket te készítesz? :(Előre is köszi, üdv,Niki

 23. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  A jó hír viszont az, hogy az Aga cirkóként is üzemel. Micsoda spórolás.

 24. juc says:

  Így kora reggel éhgyomorra az AGA cooker látványa nagyon megviselt. 🙂 Ez nem ééér! Kellene hozzá egy kertes ház, de akkor már egy kis fafűtéses kemence is jól jönne… na jó, leállítom magam.

 25. meir says:

  akkor elotte egy hazat is kell venni. ide nem fer be:)MEg egymagamnak minek?:)))) vagy nyitok egy “meir a fűszeres” kifődét:)

 26. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Csak hogy legyen még mire gyűjteni:Piros AGA cooker rulez!

 27. azriel says:

  nemgneztem azt is es aláírom:) mivel konyham még szegenyes:) mert hát legénykonyha így kell bele olyan darab amin jó megpihentetni a szemet:)

 28. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Ha majd a mégegynél, és mégegynél, és mégegynél tartasz Meir, akkor én is kérek egyet, bár imádom a Kenwoodomat, de lássuk be, rettenetesen ronda szegény 🙂

 29. Anonymous says:

  Jaj Eszter! Észrevetted, hogy egyetlen normális kenyeres szakácskönyv sincs a boltokban? Én már csak neked hiszek!Anna


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!