Fűszer és Lélek

Bableves szerintem

Tegnap este az unokabátyámékat vártuk vacsorára, és arra gondoltam, hogy pótolom a múltkori rettenetes bablevest amit rendeltünk, és főzők egyet magunknak.
Be kell valljam, ez a tréfliség csúcsa. Öt literes lábosban főztem meg egy csülköt hozzá, belement még egy méteres remek csabai kolbász, és némi szárazbab. Annyi hús volt benne, hogy megállt benne a merőkanál. De hát így szeretjük. Jó sok tejföllel, erős paprikával, friss kenyérrel.
A receptet nem írom le, egyszerű Jókai bableves volt, jó fokhagymás rántással.
Én a férjemtől halottam először, hogy ők ecetes vízbe áztatnak hagymakarikát, és azt teszik a tányérba a bableveshez. Sajnos nem ő találta fel a spanyolviaszt, pedig tényleg azt gondolta, hogy igen. Akkor kezdtünk el gyanakodni, hogy mégsem, amikor egyszer Villányban a volt Havas étteremben szintén így hozták ki a bablevest. Azóta megtudtuk, hogy ez egy hagyomány. Tudja valaki, hogy honnan ered?

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Anonymous says:

  Ez megint nagyon guszta, Fűszer és Lélek! Nyami-nyami…Én pogácsát vagy sörkiflit szoktam hozzá sütni (ez igaz a gulyáslevesre is, és minden tartalmasabb, gőzölgő tányérbavaló-nedűre).Hagymakarikával viszont a sima mezei krumplifőzeléket, a babfőzeléket és a lencsefőzeléket szoktuk enni. (Kicsit besózva, és citromlevezve.)Én sem ismertem honnan a szokás, nagyanyámtól tanultam. Azt mondta, hogy régen szegénység volt, kevés húst ettek, ezért hagymakarikákkal ették a főzelékeket. Isteni finom, nagyon szeretem így. És nálam is el szoktak csodálkozni rajta, ha vendégek vannak. Errefelé nem szokás.Gratulálok a sikeredhez, élmény nálad “vendégségben lenni”. Minden nap megolvaslak, és minden alkalommal elbűvölsz.Kitartást, erőt, egészséget, örömöt kívánok Neked a továbbiakhoz is.:-)Szeretettel, duende.

 2. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Mondom, hogy volt benne babér IS! 3 is.

 3. meir says:

  sajt nem volt csak chili:) jaj de nagyon finom is :)majoranna? hmmm… tegyel bele negyed babért is:) , a húslevesbe pedig tegyel lilahagymat az is a kulinaritas csucsa…

 4. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Persze folyt a vörösbor, de részegség nem volt 🙂

 5. lorien says:

  Huhh, ez azért nagy kihívás, én kizárólag közepesen másnaposan tudok ehhez hasonlóakat reggelizni. Olyankor még a titán is pillanatok alatt oldódik a gyomromban 🙂

 6. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Igen, Ízbolygó :-)Én is hallottam ilyet pacallal. Az a baj, hogy most nincs kedvem dolgozni. Nem eszek többet reggelire ilyesmit…

 7. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Húúú! Ez kihívás. Jövőhéten megsütöm! Sajt volt rajta?Babérlevél, és egy kis majoránna volt benne.Szóval horvát szokás. Köszönöm!

 8. Ízbolygó says:

  Reggelire?! Jók vagytok!!!:-)))Apukám is szokott néha prököltet reggelizni, esküszik rá, hogy azokért a napokért érdemes élni!:-)

 9. meir says:

  Mot látom reggelire bableves:) Tucc élni:) én hideg sólettet szoktam friss kenyérre kenni. De eszembe jutott neked egy recept:) LA.ban ettem sólettes pizzát. NA az se kutya:)

 10. meir says:

  :))) hat esztert, te most már teszter leszel. Hát igen nem egy tréfli kaja, de én is szeretem, sőt sózott hagymakarikával. Én annyit tudok a szokásról, hogy nagyanámy aki krakkóból került zágrábba, majd a szentistvánparkig meg sem állt, mesélte, hogy ez egy horvát szokás és ami a legjobb, még hús levesbe is ettük tészta helyett, csak akkor nem volt ecetezve. Igazán a lila hagyma a jó.Akkor látom ma már bableves lesz és fánk, abszolúte kóser és fatfree. Na ennyit a hagyományokról:) Tettél babérlevelet a levesbe?

 11. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Már alig van 🙂 Ettünk egy kicsit reggelire is. Ezt még leírni is szörnyű. De nagyon jól esett!

 12. Anonymous says:

  Csak a rabbi meg ne lássa!

 13. meir says:

  reggel van és itt esik:) fátyolos még a tekintetem:)

 14. Anonymous says:

  Én is a Fűszeres család tagja akarok lenni!

 15. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Miket tanul itt az ember! Köszönöm Zsuzsi!

 16. Zsuzsi says:

  Ez nagyon jó! Nálam kb 10 literes edényben fő, sok füstölt hússal, sok zöldséggel , de amióta kedvesemet megismertem, gyakran főzöm bográcsban, savanyú káposztával is.

 17. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Hú Albana, ez a lángos téma valóban nem akármi!

 18. meir says:

  e a lángosos móka nagyon jóóóó:)

 19. pirikenagyi says:

  A férjem szülei erdélyiek, ahol nemcsak a száraz bablevest, hanem a zöldbablevest is hagymával eszik. Folytatva a hagyományt, mi is jó sok lila- vagy zöldhagymát vágunk vagy harapunk mindkét fajta leves mellé. Jó pár éve meghívtuk az egyik házaspár barátainkat, és a hagyma láttán kicsit elcsodálkoztak, ők bizony lángossal eszik a bablevest, de nagyon meg voltak elégedve az erdélyi móddal. Legközelebb meghívtak minket, hogy viszonoznák a bablevesünket. Meglepetésünkre ők is bablevessel vártak minket,lángossal és hagymával. Merthogy ezt ők már így szokják.

 20. gabojsza says:

  Ez még az Édesanyáménál is jobban néz ki…:-)Kérek még!

 21. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  Jövőhét?

 22. meir says:

  akkor én családtag vagyok:) mikor eszünk?

 23. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

  A Fűszeres család nem téritő család. Ha valaki ezzel a szándékkal keres meg minket, először háromszor elküldjük. Aztán felhívjuk a figyelmét, hogy ha már egyszer Fűszeres lett, akkor ennek a terhét mindig magán kell viselnie. Ezentúl a társadalom Fűszereként tekint majd rá. A betérést rengeteg tanulás előzi meg, aztán nőknek megmerítkezés, a férfiaknak metélés. Jól gondold meg! 😉

 24. lorien says:

  Na nem, ez egyszerűen közönséges izgatás!!!!! Minnyán lefordulok a székről (pegig ez pilótafotel), úgy megkívántam! Kéretik futárral feladni, délre még itt lehet akkor :))))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!