Fűszer és Lélek

Süssön 99%-os pizzát pizzarendelésnyi idő alatt!

Van olyan néha, hogy este nyolc körül esünk haza farkas éhesen. Jobb esetben van valami a hűtőben, rosszabb esetben pizzát rendelünk. Itt is két lehetőség adódik, vagy kihozzák 30 perc alatt, vagy csak egy óra múlva érkezik meg, amikor már a falat kaparjuk, pedig ennyi idő alatt egy csomó mindent főzhettünk volna. Egy szó, mint száz, több próbálkozásom is volt a házi pizza gyártásával, de az eredmény eddig mindig alul múlta a várakozásokat. Mostanáig.
Kicsit átgondolva a különbségeket a fafűtésű kemence és a saját sütőm között, arra jutottam, hogy inkább nem hiszek a mindenhol olvasható 180-200 fokos hőmérséklet előírásnak, és felfűtöm a sütőmet 300 fokra. Mivel a kemencében a pizza a forró kemence „padlón” sül, ezért én is bent hagytam a sütőlemezt, amíg előmelegítettem a sütőt. Utána nagyon gyorsan ügyeskedtem rá a pizzát, ami hatalmas hőmérsékleten 12 perc alatt meg is sült. Így mindennel együtt 50 perc alatt kész lettem, és igen, 99%-os lett! Ami azt jelenti, hogy valóban majdnem olyan.
Hozzávalók:
35 dkg kenyérliszt BL 80-as
1 dl tej
1 ½ dl meleg víz
2 dkg élesztő
1 kk cukor
1 kk só
2 ek olívaolaj
Ebben az esetben nem vacakoltam az élesztő megfuttatásával, hanem mindent a dagasztókaros robotgépbe öntöttem. 15 percig alacsony fokozaton dagasztottam. Utána 35 fokon (a sütő kelesztő programján) kelesztettem, amíg a duplájára kelt. Ekkor kiborítottam, és az öklömmel a levegőben megpróbáltam kinyújtani. Letenni nem nagyon lehet, mert eléggé nyúlós, ragadós a tészta. Egy erősen meglisztezett tálcán pihentettem, amíg felfűtött a sütő. Csak az utolsó pillanatban tettem rá a feltétet, jelen esetben négy féle sajtot, és póréhagymát.
A sütőlemezt is gyorsan megliszteztem, majd ráügyeskedtem a pizzát. (Jobb, ha ketten csináljuk, és vigyázni kell, mert a lemez éget!) Betoltam a sütőbe, levettem a hőmérsékletet 240 fokra, és 12 perc alatt megsütöttem. Csakhogy érzékeltessem, mennyire forró volt a sütőlap, elmesélem, hogy abban a pillanatban, amikor rácsúsztattam a tésztát, már meg is kelt a széle, és látni lehetett, hogy megsült az alja.
Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Imádom ezt a receptedet, mert nagyon helyénvaló a címe. Rendkívül gyorsan elkészül. Míg a Párom keledezik, meg is van 😀 Ma reggel úgy döntöttem, hogy kipróbálom teljes kiőrlésű tönkölyliszttel s szójaitallal a tej helyett, mondhatom így is szuper lett. Szoktam ízesíteni a tésztát is fűszerekkel. Még egy, hogy most kipróbáltam a sütőmön a grill és légkeveréses funkciót (a sütőt 275 fokig fel lehet melegíteni), így 10 perc alatt kész lett a pizza. S olyan mintha rendeltük volna 😀 Pusz-pusz köszi: @zsukam

  2. fashion victim says:

    Ah imadom a kecskesajtot. Olaszorszagban es Franciaorszagban mindig negysajtos pizzat eszem. Es amugy csak ennyi? Ugy ertem szoszt, olajat ilyesmit nem raktal ra ? Bocsi a sok kerdesert…:)Ki akarom probalni, bar a kezen valo nyujtas szerintem nekem nem sikerulne sajna.

  3. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Zsófi, én a Tescoban mindig kapok BL80-ast.Fashion:Mozarella, kéksajt, füstöltsajt, kecskesajt volt rajta. Nyami.

  4. Fashion victim says:

    Milyen sajtokat tettel ra ?

  5. Zsófi says:

    Ja egyébként istenien néz ki, és ami a legjobb benne, hogy nem kell farkaséhesen még a paradicsomszósszal bohóckodni, amitől olyan macerásnak tűnhet az egész.

  6. Zsófi says:

    Abban kérnék segítséget, hogy hol lehet BL 80-as lisztet kapni? Debrecenben élek, eddig néztem a Sparban, a Matchban, a Plusban és mindenhol csak a Bl 55-öst találtam. Van valakinek másik áruházlánccal kapcsolatban pozitív tapasztalata?

  7. meir says:

    haha de tutira mesz:) akkor az meg jo sokara lesz es van idod csucsot donteni. 2m.

  8. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Na azért nem úgy kell elképzelni, mint a filmeken, szinte csak 1-1 mm-re hagytal el a kezemet a tészta :-)MAjd egyszer feljöttök egy pizzavacsorára, ha már kockás lett a hasad.

  9. meir says:

    eszter a levegoben forgatast megneztem volna:) foto?

  10. zsuzska says:

    Kiszsuzsám eddig is csak a legmélyebb tisztelettel ejtett szót Eszterről, emígyen gondolt rá, és eképp olvasta szavait. De most véglegesen beírtad magad a legjobbak közé. Megsütöttem. Működik. Zseniális.

  11. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Zsuzska, annyira örülök!!!!!

  12. ribizli says:

    Kipróbáltam a módszert, szuper. A forró tepsire varázsolást sütőpapírral oldottam meg, megfelelő méretű papírra nyújtottam-pakoltam a tésztát, aztán a segéderő a papír sarkait megfogva átrakta a tepsire. Kis ügyeskedéssel ez még egyedül is megy!

  13. Janka says:

    Kedves Eszter,gondolom dilettáns kérdést teszek fel, de már a hamburger “zsömlédnél” is felmerült bennem, szóval muszáj. Nekünk itthon nincs dagasztónk, anélkül nem lehet elérni olyan hatást mintha lenne? Rengeteget számít? Mivel mással lehet még…?Válaszod előre is köszi, a blogért pedig kol hakavod, nagyon szeretem!Üdv, Janka

  14. Rapsonné says:

    Eszembe jutott, hogy a barátnőm mindig erdélyi zakuszkával szokta megkenni (mert az mindig van a kamrában), én is rászoktam, és arra aztán lehet pakolni bármit 🙂

  15. Mara says:

    Szia Eszter!A Te blogod a kedvenc gasztoblogom. 🙂 Főzni keveset van időm, de amikor tudok, akkor ezt-azt kipróbálok. Most legutoljára ezt a pizzát készítettem el. Sajnos a receptet csak részben sikerült követni, a BL 80-as lisztnek mellényúltam a szekrényben és az 55-ösből készült el. Sőt mi több, én nem is dagasztottam, mert pont mire összeállítottam, akkor jutott eszembe, hogy el kell rohannom valahová. Tészta letakar, pihen egy órát. Egy óra múlva hazaérve úgy döntöttem, hogy akkor a dagasztást már nem eröltetném. Ugye nem a lényeget sikerült csak kihagynom? :)) Ennek ellenére szerintem nagyon finom lett!!! Megpróbálom majd a 80-as lisztes, dagasztós verziót is, és meglátjuk mi a különbség, de nekem így is rettentő finom volt. Köszi szépen, hogy megosztod velünk a sok-sok finomság receptjeit!Üdv, Mara

  16. Szia Gyula, a bl80-as liszt az ún, kenyérliszt. Állitólag a hamutartalma más, minden esetre én a kenyérféléket, és a kalácsot is ilyen lisztből sütöm, mert bevállt. Kis közértben általában nincs, de nagyibb szuperekben kapható.

  17. Gyula says:

    En nagyon muveletlen vagyok, de mi ez a BL-80-es liszt? Valami dereng, hogy a boltban kaphato sima finom lisztre BL-55-ot szoktak irni…Hogy lehet BL-80-as lisztet talalni?Es mi a kulonbseg a ketto kozott? Melyik mire valo?Koszi.

  18. mrd says:

    Metróban (Budapesten legalábbis) általában lehet kapni 5 kg-os kiszerelésben BL80-as lisztet.

  19. Cook kapitány says:

    Most sütöttem, nagyon finom lett!! Köszi a receptet! 🙂

  20. fashion victim says:

    En is megsutottem, szinten zsenialis lett. Most kozkivanatra ujra kell sutnom a szuleimnek a heten, a paromnak meg a jovo heten :)Koszi a receptert

  21. Anonymous says:

    Esküszöm, hogy négysajtos pizzát akartam ebédre rendelni. Az irodában nem lehet sütni 🙁


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!