Fűszer és Lélek

Mandulás fánk Chanukkára

Talán a legismertebb, leggyakrabban fogyasztott étel Chanukkakor a fánk. Fánk lekvárral, fánk porcukorral, fánk csokival, fánk zselével, fánk magában, fánk tejjel, és még ki tudja hogyan. Sajnos én egy fánktól is gyomorégést kapok, de azért minden évben lenyomok párat, hátha mégsem… Ez a fánk annyiban különbözik a többitől, hogy a tésztában van 2 ek mandula liszt, és egy ek. keserűmandula aroma, amitől fantasztikusan mandulás illata, és íze van. Szerintem nem is kell hozzá lekvár, mert csak elnyomja ezt a csodás aromát!
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
2 ek mandula liszt (kávédarálón nagyon alaposan megdarált mandula),
1 ek keserűmandula aroma,
3 dl tej,
3 dkg élesztő,
1 ek porcukor,
5 dkg vaj,
2 tojássárgája,
0,5 dl rum.
A hozzávalókból könnyű tésztát dagasztok, majd fél órát meleg helyen pihentetem. Kiborítom, és lisztes deszkán kb. 1 cm vastag lappá nyújtom. Köröket szaggatok belőle, és letakarva duplájára kelesztem őket.
Egy edényben olajat forrósítok, (kb. 10 cm magasan) majd beleteszem a fánkokat. Nem szabad egyszerre túl sokat sütni! Gyorsan lefedem. Pár perc alatt meg is sül az egyik oldala, figyeljünk rá, könnyen megég! Legjobb üvegfedő alatt sütni. Megfordítjuk, de a tetőt már nem tesszük rá. Így lesz a fánk szalagos. Eredetileg a Judapesten.fánk

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Marika says:

    Szia Eszter! Nem vagyok zsidó..és igazán semmilyen vallást nem gyakorlok…de nagyon érdekel az ismeretlen kultúra…..a konyhában szeretek mindent kipróbálni…ami finom…és más módon készül amit én ismerek…most kel a fánkom…:))) írj …írj …mindenről hogy ismerjük jobban a hagyományotok!!!! Marika

  2. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    E-mailben mehet? 🙂

  3. meir says:

    eszter! én most fogyozok:) nem lesz ez igy jó. A kelkaposzta leves amúgy jó volt, megcsinaltam, csak a konyak maradt ki, mert azt nem bírom:) Fánksütés lesz azt hiszem:)

  4. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Tudom, hogy fogyózol, szoktam is rád gondolni, hogy rávegyem magam…Pedig valamit muszáj lesz elkezdeni.

  5. meir says:

    gyere edzeni:) és majd receptet cserelgetunk az elipszis járon ötven percen keresztül:)Ja ott szoktam nézni a tévépaprikat 🙂

  6. Mirelle says:

    Eszter!Erre ránézni is öröm !Csak valahogy húzodozom az aromáktól….Nincs más megoldás? Mintha a Culinarisban láttam volna esszenciát árra nem emlékszem….).

  7. julie says:

    Édesanyám mindig a névnapomra süt fánkot, de azt hiszem, hogy most soron kívül rendelek egyet tőle, és megkérdezem tőle, hogy van-e kedve kipróbálni mandula liszttel :))

  8. meri says:

    szabályosan gondolkoztam azon, hogy lehet a kóser a mandula aroma:)

  9. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    A pecséttől, amit a rabbi rátesz?

  10. meir says:

    na igen de keserut irtal 🙂 en voltam a bena:)

  11. Anonymous says:

    Szeretek a blogodon császkálni:),igyekszem hasznosítani is az itt látottakat((bár a lépesméz tortám ilyen szép lett,mint a Tiéd,a család idegenkedett tőle:()A lányom az UK-ban babysitterkedik egy zsidó családnál,ezzel kapcsolatban szeretném a tanácsodat kérni!Mondjuk,ha Channukára szeretné meglepni Őket valamivel,mit ajánlanál,ami hagyományos és a lényeg!!egyszerű elkészíteni!?Ezt a fánkot szerintem meg sem próbálná(annyira azért nem járatos a konyhaművészetben).Melyik napra kéne,hogy elkészüljön,ha rászánja magát?Remélem nem haragszol,amiért ilyen kéréssel zavartalak!Köszönöm!Zsuzsa

  12. Anonymous says:

    OHHH! 1 fánk rendel. Tejjel kérem, köszönöm!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!