Fűszer és Lélek

A mogyoróvaj, és az édeskömény esete

h-mogyoróvaj1Be kell valljam, édesköményt most ettem másodszor. (Először pedig két napja.) Már többször megszagoltam, és megállapítottam, hogy 1, utálom az ánizst, 2, 7-800 Forint egy zöldség darabért borzasztóan drága! Aztán Chili annyira jókat írt róla, hogy gondolkodóba estem. De még ekkor se mertem megvenni, előbb jól leleveleztem a fent nevezett kolleginával, hogy valóban érdemes-e?! Meggyőzött, úgyhogy kimentem a piacra, és volt szerencsém 220ft/db áron hozzájutnom pár édesköményhez. Úgyhogy a hiperekben nem is próbálkozom többé.
A mogyoróvaj pedig egy külön történet: a kisfiam ugye kóser óvodába jár. Mivel Magyarországon meglehetősen rossz, és szegényes a kóser élelmiszer választék, de egy oviban azért mégis valamit enni kell a gyerekeknek, sok mindent esznek olyat, amit Izraelben, vagy Amerikában ennének. Ez azért is praktikus, mert sok gyerek jár oda a fent nevezett országokból, meg még ezer helyről. Így ismerkedtem meg a mogyoróvajjal. Kenyérre, és puffasztott rizs szeletre is kenik. Érdekes módón a magyar gyerekek nincsenek oda érte, pedig egy 1,5 éves bölcsisnek még annyira nincs kialakult ízlése, cserébe az amerikai gyerekek utálják a grízes tésztát. 🙂 Kenyérre mi se kenjük a mogyoróvajat, de hús mellé egy kis húslével, vagy tejszínnel hígítva nagyon megkedveltük. Kivéve a fiunkat, ő keményen ellenáll, így se, úgy se szereti.
Hozzávalók a körethez fejenként:
1 kisebb édeskömény
2 szál újhagyma
petrezselyem
vaj
só, bors
1 kk szezámmag olaj
Hozzávalók a mogyoróvajas húshoz:
1-1 szelet borjúkaraj
olívaolaj
só, bors
1 ek mogyoróvaj
2 ek húslé
1 ek feta sajt
Az édesköményt megtisztítottam az újhagymával együtt. Forró serpenyőben megpirítottam egy pici vajon, sóztam, borsoztam, mielőtt levettem a tűzről ráöntöttem a szezámolajat.
A húst kicsit megklopfoltam, majd olívaolajon megsütöttem. A borjút nem szabad túlsütni. Ízlés kérdése, de én csak 1-1 percet sütöm oldalanként. Miután kivettem a serpenyőből beleöntöttem a húslét, hozzáadtam a mogyoróvajat, és összeforraltam. A fetát csak a tálalásnál tettem bele, hogy ne olvadjon teljesen el.
Végső következtetés: a sült édeskömény isteni csemege!
A ShopRite mogyoróvaj kóser. Hiperben kapható.mogyoróvaj
Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Kár! Mármint, ha lefelé változna, az jó lenne.

  2. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Nem, dehogy! Ez inkább sós, mogyorókrém. Nem édes, és csokis!

  3. Anonymous says:

    Eszter, jó ideje olvasom a blogodat és nagyon tetszik!( más főztem is a recaptjeidből)Moast viszont arra kérlek, áruld el, melyik hiperben láttad a mogyoróvajat, mert az én fiam viszont nyúz érte, és sehol sem találom!köszönömBoglárka

  4. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Szia Boglárka!Én a Tescoban vettem, a nemzetközi konyha részen van, 6-700 Ft.

  5. Rossamela says:

    7-800 forint egy zöldségdarabért? Hú, az tényleg nagyon drága, ennyiért (max 1000 Ft-ért) egy kilót adnak a hiperekben! A Culinarisban darabra láttam, szép termetes példányok, de ott is csak 400 Ft körül van egy darab. Vagy így felment volna az ára, csak még nem vettem észre?

  6. Gourmandula says:

    mint nagy édeskömény fan, elég sokat veszek, 400 Ft/db-nál drágábban viszont még sosem. Plusz info, hogy úgy általában, ha már itt tartunk, budaörsi tescoban sokszor messze a legolcsóbb minden ilyen szokatlan zöldség/gyümölcs, legalábbis saját tapasztalataim alapján ezt mondhatom. phujj, utálom a tescot hirdetni, de ez van.

  7. Anonymous says:

    Nem adnak ezerért egy kilót, a dunakeszi Auchanban 7-800 Ft/db.

  8. Gesztenye says:

    Én ezt nem értem. Én is a múlt hétvégén szántam rá magam életem első édeskömény-vásárlására és a Fogarasi úti Tesco-ban 1 kg került 699Ft-ba. Ilyen nagy különbségek lennének az árakban, vagy elírták volna a cimkét? Mindenesetre én a 2 db-ért kb 300 Ft-ot fizettem. 🙂

  9. Anonymous says:

    Köszönöm, megnézem!Boglárka

  10. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Sajnos ez a Fogarasi nekünk nagyon messze van. A Váci úti van közel, de ott nem is szokott lenni, én is az Auchanban láttam ilyen nagyon-nagyon drágán, mint valaki. Mindenesetre, a piaci 220/db árat ki tudom érte fizetni. Bár meg kell jegyeznem, hogy az Auchanban kb. 50%-al nagyobb volt darabja, de nem kilóra adták, hanem darabra.Egyébként mikor van szezonja? Lehet, hogy most, és még olcsóbb lesz? Jó lenne.

  11. Gesztenye says:

    Eszter,szerintem az ára nem változik az év során, mert azt olvastam valahol, hogy egész évben szezonja van a termőterületein (Mediterrán térség, főleg Olaszország).


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!