Fűszer és Lélek

Tüzes kelbimbó leves

h-2007_1109levesforró0005 Sajnos megérkezetek a hideg, esős napok. Semmi másra nem vágyok egy ilyen nap után, amikor fél órát várok az óvoda buszra az esőben, minthogy hazaérjek, és valami forró csípős levest kanalazhassak. Télen szinte minden levesbe teszek chilit, vagy jó sok borsot, sőt imádom, ha ilyenkor konyak, vagy valami más lélekmelegítő is kerül a levesbe. Most, hogy friss kelbimbót lehet venni, adja is magát a kelbimbó leves. Persze egy kis hússal, hogy utána már mást ne nagyon kelljen enni. Érdemes a húsgombócokat akkorára formázni, mint egy kelbimbó, és úgy számolni, hogy 3-4 kelre jusson egy húsgombóc.
Hozzávalók:
1 kg kelbimbó
50 dkg darált hús
2 nagy fej hagyma
3 ek kenyérmorzsa
1 tojás
2 dl tejszín
0,5 dl konyak
Petrezselyem
Kömény
Babérlevél
Szerecsendió
1 ek liszt
Olívaolaj
Húslé
Az egyik fej hagymát olívaolajon megdinsztelem, rádobom a kelbimbót, és kevés húslével pár percig párolom. Felöntöm a többi húslével, beledobom a babérlevelet, sózom, borsozom, megszóróm köménnyel, és hozzáteszem a húsgombócokat is: a húst a kenyérmorzsával, a másik hagymával, sóval, borssal, tojással összegyúrom. Mikor a gombócok megfőttek, behabarom a levest a tejszín, konyak, liszt keverékével, és chilivel fűszerezem. Tálalásnál petrezselyemmel szóróm meg, és olívaolajat csöpögtetek a tetejére. 2007_1109levesforró0003
Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Fűszeres Eszter says: (előzmény @Timó)

    Szia, húha, nyolc éve írtam ezt a receptet, úgyhogy bevallom fogalmam sincs, de most azt mondanám, hogy 1,5-2 liter.

  2. Timó says:

    Szia Eszter,

    Érdeklődnék,hogy kb. mennyi húslé (alaplé) szükséges ehhez a leveshez???
    Illetve itt most a chili nem maradt ki a receptből/alapanyag listából, vagy a konyak a lélekmelegítő?

    Köszönöm:
    Timi

  3. Anonymous says:

    Húúúú Eszter! Ez megint nagyon “ott van” (minden egyes recepted kivitelezése után a férjem újra megkéri a kezem! Te kerítőnő 🙂 Csak egy kérdés azért innen a “balladai homályból”: miért szükséges olívaolajjal a végén meglocsolni? Ezzel teszed fel a koronát? Csak kérdem, mert számomra a – bármilyen minőségi, de -úszó olajpötty totálisan mellőzhető…Különlegesebb íze lesz, vagy szaftosabb…?Köszi, ha reagálsz: Ofélia

  4. vadjutka says:

    Ó, hogy ez milyen jó! :-)Kicsit OFF ettől a recepttől.2 dolog. – Az egyik, hogy nem tudod, hol lehet pesten főzőbanánt kapni? És ha igen, akkor tudsz vmi finomat (és egyszerűt)vele? Párizsban betévedtünk egyszer egy afrikai étterembe, és főzőbanánból készült körtet ettem és isteni volt. – Egyszer nem csinálnál vmi olyan egyszerű sütit, ami diabetikus (vagy legalábbis szénhidrát-szegény), de nem canderelporból készült? Azt nagyon tudnám értékelni 🙂

  5. meir says:

    hol olvastál ta fozobanant ebben a recepteben? jaaaaa:)amugy a tescoban én már vettem 1x apro kis pocsok. De a nagycsarnok alagsoraban tuti van. En reggel lattam a sarki zoldsegesnel is de ez ma in brüsszel volt.

  6. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Nagyon sajnálunk Meir, hogy Brüsszelben kell a sarki zöldségest nézegetned :-)VAn a Tátra utcában egy nagyon jó zöldséges, a körút felé jobb lodalon. Na ott, majdnem minden van. Imádom! Nézek majd valami ilyen receptet.Jutka, te célozgatsz? 😉 Csak mert te vékony vagy. Én meg ugye…Tényleg kéne vmi diétásat sütni. Rajta leszek az ügyön!

  7. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Ofélia, semmi extra nincs az olajjal, de 1,szép 2,a zsír intenzívebbé teszi az ételek ízét.Köszönöm a bókokat!

  8. meir says:

    Eszter Te is Öcsibácsihoz jársz:)Vagyis az utodjához?

  9. pelogi says:

    Megfőztem tegnap ezt is, feleségem pedig megsütötte a Lépesméz tortát. Mindkettő pazar lett, köszönjük. És a lépesméz torta punkt ugyanúgy néz ki, mint a képen :)Tibor

  10. vadjutka says:

    Dehogy célozgatok! :-)Eü. okokból keresem a diétás sütik társaságát, és nagyon bízom benne, h kitalálsz valamik finomat 🙂

  11. vadjutka says:

    meir: igen, aprókák, viszont milyen finomak…mondjuk a sertésperkelthez :-). Najó, arra nem emlékszem h milyen husi volt hozzá, de isteni volt.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!