Fűszer és Lélek

Jeruzsálemi túrótora


jeruzsalemi turotortaNagyon megijedtem tegnap mikor az újságosnál legalább 20 féle karácsonyi receptmagazint pillantottam meg. Hol van még karácsony, és már készülni kell a vacsorával? Akkor én nagyon elmaradtam a Chanukkai előkészületekkel, ugyanis idén december elejére esik.
Úgyhogy addig jöjjön hetente egy-egy recept, nehogy valaki csak fánkot tudjon sütni a vendégeknek! Persze lesz fánk is, mert hallottam egy nagyon különleges receptet, és nem tarthatom meg magamnak. Az ünnepről, és annak gasztronómiai szokásairól majd később írnék, de a lényeg, hogy ilyenkor sok olajban sült étel, illetve, tejterméket, sajtot eszünk.
Ez a Jeruzsálemi Túrótorta méltó versenytársa a New Yorkinak, eddig még mindenki imádta, barátnőmmel közös fejlesztésünk, ő evett valami hasonlót Jeruzsálemben, igaz, abban nem volt tejtermék.
Hozzávalók a „tésztához”:
1 bögre kuszkusz
2 tojás
5 dkg vaj
1 ek méz
1 csipet só
Forró víz
A kuszkuszt leöntöttem a forró vízzel, sóztam, hozzákevertem a mézet, és a vajat, majd 20 percig lefedve pihentettem. Mikor megpuhult, hozzákevertem a tojásokat.
Hozzávalók a túrókrémhez:
50 dkg tehéntúró áttörve
1 doboz Philadelphia sajtkrém
2 tojás
1 nagy narancs héja
3 ek méz
A krémet összekevertem, majd egy tortaforma aljára sütőpapírt fektettem. Erre simítottam a kuszkusz felét, majd a túrókrémet. A tetejére a maradék kuszkuszt tettem. 200C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt sütöttem meg. Mikor kihűlt a tetejét megszórtam dióval, és a narancs levéből, illetve mézből kevert szirupot öntöttem a felszeletelt tortára. Maga a torta egyáltalán nem édes, mindenképpen kell hozzá a szirup, de így az édességét már mindenki maga szabályozhatja.
Eredetileg a Judapesten.2007_1107jeruzsálemi0019

jeruzsalemi_turotorta1

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Brumi says:

    Isteni ez a torta. De nekem is gondom volt a fölső réteggel mert nagyon híg lett a túrókrém, és nehéz volt ráegyengetni. Ezt már másoktól is hallottam, nem tudom h mi rontottunk-e el valamit, vagy ez így normális. Hm?

  2. Anonymous says:

    Kedves Eszter!Nagyon jól hangzik a recept, csak egy technikai kérdés:Mennyi vizet öntöttél a kuszkuszra?(Ha simán csinálom, akkor én az 1 rész kuszkusz 2 rész víz elvet követem, de gondolom, itt bejátszhanak a további hozzávalók is.)

  3. meir says:

    neska mérnem.Köszi a kuszkusz lelőhelyeket, akkor elkezdem végigjárni. mindenesetre refelralok, milyen lett az en jeruzsalemikuszkuszosturotortam .

  4. meir says:

    Eszter!!!! Te láttál már itthon kóser sót?

  5. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Kedves névtelen az a mennyiség amit írtál, az kb megfelel.Meir: az arab kettővel van a biobolt mellett. Ha nem a gyógynövényesnél vetted, mert az még arrébb van. Éremes megnézni, van nála nagyon jó olajbogyó, finom joghurt, csomó fűszer. Még nem láttam itthon kóser sót, de a rabbi szerint minden só kóser. Olvastam viszont egy cikket róla, hogy valamiért egészségesebb, és mikroszkóp alatt gyönyörű kristály formákat ad, nem úgy, mint a közönséges. Svédországabn azt használtam, de csak mert durvább.

  6. meir says:

    én is azt hittem mindegyik az, de mégsem:) tehat jól elszúrtam az eddig kóser fözöcskémet, pedig mindenre figyeltem:)

  7. Nes says:

    meir, hát mert én nem tudok ilyet csinálni, de ha meghívsz majd egy saját készítésűre, nem fogok nagyon tiltakozni 🙂

  8. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Na kérem, direkt felhívtam a rabbit, aki ortodox ám, és azt mondta, hogy minden konyhasó kóser.Kit látsz vendégűl, a szatmái rebbét? :-)És voltak az edényeid a mékvében? Csak viccelek!

  9. meir says:

    skkor meg bullshit volt a koser so elmélet:) megnyugodtam. Kit, kit majd ha estére megnézed az oldalamat és meglátod kinek a darabjára megyek szinházba akkor rájössz:) amugy barátokat és ha van kedved gyere te is…

  10. Nes says:

    meir, azért mert majdnem megölt a látvány és az, hogy én nem ehetek belőle 🙂

  11. Gesztenye says:

    A Blaha és a Wesselényi között a körúton van egy arab én ott veszek mindig kuszkuszt, van nála többféle.Én is ki fogom próbálni!

  12. Nes says:

    ó istenem.. gyanútlanul idekattintok meir oldaláról, és ez fogad :)ez törvényellenes! 🙂

  13. certaldo says:

    🙂 Nagyon hálásan köszönöm! Tudodki, tudodmiért. 🙂

  14. Ízbolygó says:

    Eszter!Ez a recept szuper!!! Nagyon szeretem a kuszkuszt, de süti alapanyagként még nem használtam, úgyhogy feltétlenül kipróbálom.Meir!A Culinarisban kapható pár fajta.

  15. meir says:

    neska:) miert lenne törvényellenes:) hiszen csak egy kattintasra vagyunk egymastól:)amugy meg a lehelen vettem kuszkuszt, hazi turot, meg mezet. Igen ebbol az kovetkezik semmi nem volt itthon. ( narancs sem, na meg sutopapirt is)

  16. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Igen, az arabot akartam ajánlani a Lehelen. De a Match-ban is van.

  17. meir says:

    arabot? akkor ez nem az volt, mert biobolt:( bár a kuszkusz az kuszkusz:) mindenestre van.

  18. pirikenagyi says:

    Most voltam Izraelben, Jeruzsálem teljesen elvarázsolt. A falafel, a humusz és természetesen a rengeteg, finomabbnál finomabb édesség, igencsak próbára tették a gyomorkapacitásomat. Bár Jeruzsálem tortát nem ettem, de ahogy kuszkuszhoz jutok, rögtön ki fogom próbálni. Gondolom amilyen gyönyörű, olyan finom is.

  19. shoshana says:

    szia eszter, köszi a receptet! 🙂 ha lesz időm megcsinálni (nagyon igyekszem), taln mégis lesz chanukka-buli. Ha igen, várlak! 🙂

  20. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Szia! :-)Megkérdezhetem ki vagy? Mert így a Shoshana alapján nem nagyon tudom… bocsi

  21. Anonymous says:

    Most lett aktuális, hogy nekikezdjek.Csak annyit legyél szíves segíteni milyen méretű tepsit használsz és milyen hőfokon mennyi ideig sütöd.Előre is köszönöm

  22. Anonymous says:

    Kedves Eszter! Elkészítettem és tömör gyönyör. 🙂 Nagyon finom. Köszönöm a receptet. Ui.: Általad ismerkedem a kóser konyha ízeivel 🙂 Kelinda

  23. Anonymous says:

    Szia Eszter!Ma készítettem el a túrótortát, nagyon finom, whiskysen, ahogy javasoltak az öntetet. De, a krémhez is jön a narancs kifacsart leve+3ek méz, vagy az csak a szószhoz? Köszönöm, Bora

  24. picilivi says:

    Szia Eszter!Most jutottam el odáig, hogy elkészítem eme sütidet.Egy kérdésem lenne: mekkora doboz a Philadelphia – a nagy vagy a kicsi?Köszönöm!!!

  25. Livi, a kisebbik dobozt, vagyis a “klasszikot” használtam :-)Sok sikert, remélem ízleni fog!

  26. Bagyi says:

    Szia Eszter,Most sül a torta, de sajnos egyéni bénaságom folytán nem jött össze a felső réteg egységesen. Van ennek valami technikája?

  27. Őőőő. Nem igazán értem a kérdést, bocs :-)Kifejtenéd egy fejfájós nőnek is?Köszi

  28. Bagyi says:

    Az úgy volt, hogy a túró felett nem tudtam elegyengeti a kuszkuszt és morzsás lett, remélem, jobban van a fejed, nálam a dupla algoflex forte működik.

  29. Viki says:

    Szia Eszter!Véletlenül tévedtem ide az oldalra és a túrótorta fogadott… hirtelen felindulásból megcsináltuk és hú meg ha… este hatkor csináltuk, másnap délben már nem volt egy morzsa se. Remélem sok hasonlóval örvendeztetsz meg minket. 🙂

  30. chriesi says:

    Ez egyszerűen ellenállhatatlan! Már alig várom hogy kipróbáljam.

  31. Anonymous says:

    :-). Lehet, hogy nem is az az Eszter vagy, akire én gondolok? Dehát ez kizárt! 🙂 Én a zsidonegyed.comos Zs vagyok. Tudod, az a lényeg, hogy ragadjon a bélyeg! És ha nem, az se aggasztó…

  32. shoshana says:

    Véletlenül névtelenül írtam az előbb, bocsi. 🙂

  33. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Örülök, hogy itt vagy, de az bizony nem én vagyok :-DMinden esetre, jó bulizást!!!Egy másik Eszter

  34. shoshana says:

    Nahát! 🙂 Köszönöm a szíves vendéglátást itt az oldalon.

  35. cukroskata says:

    Remekül néz ki ez a túrótorta. Hol van az arab a lehelen? a földszinti biobolt mellett, vagy az ekemeletn az Ételallergia bolt mellett? Még sose láttam, pedig szoktam oda járni.

  36. Lívi says:

    Megcsináltam, és nagyon fini volt! Köszi a receptet. :-)Én Philadelphia híján vajkrémet tettem bele.

  37. manyesz says:

    Kedves Eszter,szted, lehet úgy készíteni, hogy este összeraknám, és majd csak másnap hajnalban sütném ki?

  38. Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek says:

    Szerintem simán. De azért majd áruld el. 🙂

  39. meir says:

    köszi:) megyek kuszkuszt venni. Feladtad a leckét mert bécsben szoktam és most keresnem kell egy helyet itt is.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!